1 Mayıs kutlamasını engellemek isteyen İstanbul Valisi sıkıyönetim döneminde olduğu gibi 15 milyonluk kenti ablukaya aldı. Vapurlar çalışmadı, Metro kapandı. Halk yollarda mahsur kaldı. Üsküdar'da 3 bin kişi Vali'yi ve hükümeti istifaya çağırdı

İstanbullu dün şehir işkencesi yaşadı. Sabah işlerine gitmek için evlerinden çıkan yüzbinlerce İstanbullu, TEM otoyoluna girdiğinde neye uğradığını şaşırdı. Köprü girişlerindeki trafik tek şeride indirilmişti. TEM otoyolunda saatlerce kontak kapatmak durumunda kalan sürücüler, korna çalarak bu durumu protesto etti.

YOLLAR BOMBOŞTU
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü, Unkapanı Köprüsü, Galata Köprüsü ile Taksim'e çıkan bütün cadde ve sokak üzerlerinde güvenlik güçlerince kontrol noktaları oluşturuldu. Araçlar ve vatandaşların geçişine izin verilmedi. Köprü üzerlerinde aşırı trafik yoğunluğu yaşandı. Yoğunluk nedeniyle, vatandaşlar gidecekleri yere yaya olarak gitmeye çalıştı. E-5 Karayolunda Şirinevler-Çobançeşme, Haliç-Okmeydanı-Çağlayan ve Bayrampaşa-Vatan Caddesi mevkilerinde trafik tamamen kilitlendi. Taksim-Levent arası çalışan metro, saat 07.30'a kadar yolcu taşımadı.

KADIKÖY'DEN HAVAALANI 4 SAAT
Yollardaki barikatlar yüzünden trafik içinden çıkılmaz bir hal aldı. Köprü'den şans eseri geçebilenler 4 saatte Kadıköy'den Hava ve Bağcılar'a ulaşabildi. Bazı vatandaşlar ise, "Belki vapur veya deniz otobüsü ile Avrupa yakasına geçersem oradan işyerine ulaşabilirim" diye düşünerek Bostancı, Üsküdar ve Kadıköy'deki iskelelere koştu. Ancak böyle düşünenleri bekleyen ikinci sürpriz vardı. İstanbul Valisi Muammer Güler'in talimatıyla deniz otobüsü ve vapur seferleri de geçici olarak iptal edilmişti. Bunu gören binlerce vatandaş işe gitmekten vazgeçip evine döndü.

METRO DA ÇALIŞMADI
Anadolu yakasında oturup Avrupa yakasında çalışanlar bu işkenceyi çekerken, Avrupa yakasında oturanlar çekmedi mi? Onlar da metro seferleri iptal edilince normal toplu taşıma araçlarını kullanmak zorund akaldı-lar. Ancak şehir içi trafiği yürümeyince bu kez araçlardan inip yürümeyi denediler. Kısaca, Avrupa yakasında oturan da, Anadolu yakasında oturan da İstanbul Valisi Muammer Güler'in bu uygulamalarından nasibini almıştı. Saaüerce yollarda mahsur kalan vatandaşlar ise, "Böyle rezalet görmedik." tepki gösterdi.

TALİMATLA DENİZ YOLU KESİLDİ
İstanbul'da 1 Mayıs dolayısıyla Deniz Otobüsü ve Şehir Hatları vapur seferleri kısmen yapıldı. Beşiktaş (Barbaros Hayrettin Paşa ve Deniz Otobüsü İskelesi), Kabataş, Karaköy, Kadıköy Şehir Hatları ve Deniz Otobüsleri iskelelerinden saat 07.30'dan itibaren seferler, ikinci bir talimata kadar yapılamadı. Deniz otobüslerinin Bostancı-Kabataş-Bostan-cı ve Boğaz Hattı seferleri iptal edildi.

"VALİ İSTİFA" SLOGANI ATILDI
Önlemler öyle abartıldı ki insanlar bir sokaktan diğerine geçmekte bile zorlandı. İnönü Stadyumu önünde yollar panzerlerle kesilmişti. Valiliğin ulaşım araçlarına izin vermemesi nedeniyle vatandaşlar Taksim ve Beşiktaş yönüne yürümek zorunda kaldı. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar sık sık polisle tartıştı. Üsküdar'da ise isyan doruğa çıktı. İşe gitmek için yollara çıkan ancak vapurların çalışmadığını görence çılgına dönen halk iskele önünde uzun süre bekledi. Sayıları 3 bin kişiye ulaşan topluluk İçişleri Bakanı, Vali Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celaleddin Cerrah'ı  istifaya çağırdı. Vatandaşlar "Türkiye laiktir laik kalacak. 'AKP istifa. Hükümet istifa" diye bağırdı.

EGZOS GAZINDAN ÖLÜYORLARDI
Köprülerdeki polis kontrolleri nedeniyle Ümraniye ve Bulgurlu bölgesini Boğaziçi Köprüsü'ne bağlayan Kısıklı Tünelimde facianın eşiğinden dönüldü. Otomobillerinde saatlerce mahsur kalanlar egzost gazından zehirlendi. Araçları bırakıp dışarıya çıkanlar şansz eseri ölümden döndü.

FERİBOTLAR AÇIKTA BEKLETİLDİ
Yalova'nın Topçular İskelesi'nden Eskihisar İskelesi arasında sefer yapan "Ord. Prof. Dr. Ata Nutku" ile "Karamürsel" adlı feribotları füvenlik güçleri tarafından iskeleye yanaştırılmadı, açıkta bekletildi. Feribott yolcularının gözaltısı saat 13.00 sıralarında sona erdi.