Meclis’te grup toplantısı düzenleyen partilerin gündeminde 15 Temmuz Darbe Girişimi yer aldı. İktidarın darbe girişimini bir ‘lütuf’ olarak derğelendirdiğini vurgulayan muhalefet, “Erdoğan’ın kendisi 15 Temmuz’un bir numaralı ayağıdır” açıklaması yaptı

‘15 Temmuz’u lütuf olarak gördüler’

Politika Servisi

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin 4. Yılına girilirken Meclis’te grup toplantısı yapan muhalefetin gündeminde iktidarın FETÖ ile kurduğu ilişki yer aldı.

“Erdoğan’ın bizzat kendisi 15 Temmuz’un bir numaralı ayağıdır” diyen Kılıçdaroğlu, “Erdoğan neden Marmaris’te saklandı? Darbeyi biliyordu ve ne olur ne olmaz diye saklandı” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “15 Temmuz, AKP’nin devlet içerisinde örgütlediği cemaatin bir darbe girişimiydi.

Bu darbe girişimi, AKP ile cemaat arasındaki iktidar çatışmasının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. 15 Temmuz sonrasında yaşananlar ise darbenin el değiştirmesi, girişimin başka bir darbeye evrilmesidir” ifadelerini kullandı.

Saray’ın Lale Devri başladı

15 Temmuz raporunun neden yayınlanmadığını soran Kılıçdaroğlu, “Bir Saray’ın bir de halkın 15 Temmuz’u var. Halkın 15 Temmuz’unda demokrasi sevdalıları var” dedi. Darbe girişiminde yaşamını yitirenlerin aileleri için toplanan paraların akıbetini de soran Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “O gün bedel ödeyenler için para toplandı. Eğer biz takip etmeseydik o paralar yok olacaktı. Nerede bu paralar, niye vermiyorsunuz?”

“TBMM’de araştırma komisyonu kuruldu, darbe girişimi araştırıldı. Bu araştırma komisyonuna 2 kişinin gelmesini Erdoğan yasakladı. Birisi MİT Müsteşarı, diğeri Genelkurmay Başkanı. Bu isimlerin bilgi vermesini Erdoğan neden yasakladı? Rapor çıktı, 4 yıldır neden yayınlanmıyor?”

“Hapiste olan gazeteci Müyesser Yıldız aslında 15 Temmuz’un perde arkasını araştırıyordu. Yakaladılar, hapse attılar. Sayın Bahçeli de söyledi “Siyasi ayağı yok” diye. E koalisyon ortağısın, şart koş, FETÖ’nün siyasi ayağını çıkarmazsan ortaya, şehitlerin iki eli yakamızda ben söz verdim, siyasi ayağı ortaya çıkaracağım de, vermezseniz desteğinizi kesiyorum de. Söyleyebilir mi? Söyleyemez. Erdoğan, bizzat FETÖ’nün bir numaralı siyasi ayağıdır. Hiç kimse ne ufak bir şey söyleyemez. 15 Temmuz’un Saray bölümü, Allah’ın lütfu olarak görmesiydi. 20 Temmuz OHAL yani sivil darbeyi yaptılar.

Soruşturmalar açtılar, garibanların çoğu içerde, askeri öğrenciler içeride. Saray’ın 15 Temmuz’undan sonra Lale Devri başladı.”

İktidarın darbe girişimine karşı söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden HDP’li Buldan, “AKP-MHP iktidarının bugün partimize, kadın mücadelesi yürütenlere, demokrasi ve özgürlük isteyenlere karşı başvurduğu yöntemlerin tamamı 12 Eylül darbeci uygulamalardır. Dolayısıyla yarın 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü nedeniyle iktidarın meydanlarda atacağı ‘demokrasi, halk iradesi, tanklara karşı direniş’ gibi nutukların hiçbirinin bir karşılığı yoktur, tamamı kandırmacadır” diye konuştu. Buldan sözlerini şöyle sürdürdü: “İktidar sadece son iki gün içinde yaptıklarıyla 15 Temmuz’un bizzat sürdürücüsü, ‘Allah’ın lütfu’ olarak gördüğü 15 Temmuz’dan nemalanan bir siyasi yapı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu iktidar 15 Temmuz’un sorumlusu olarak gördüğü cemaatin sadece geçmişteki ortağı değil aynı zamanda onun Kürt halkına karşı düşüncesinin, eyleminin de sürdürücüsüdür.”

***

MHP’den siyasi ayak çıkışı

İyi Parti’nin 2018 yılında “FETÖ’nün siyasi ayağının ortaya çıkarılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması” önergesine AKP ile birlikte ret oyu kullanan MHP’den FETÖ’nün siyasi ayağı çıkışı geldi. MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, FETÖ’nün siyasi ayağının tespit edilememesinin vicdanları yaraladığını belirterek, “Yurtta Sulh Konseyinin askeri kanadı bellidir. Ancak sivil, siyasi ve bürokrasi kanadı henüz deşifre edilememiştir” dedi.