Rusya ve Ukrayna hem müteahhitlik hem de turizm açısından Türkiye için çok önemli. Müteahhitlik sektörünün gözde pazarları Ukrayna’da projeler durdu, Rusya’dakilerin ödemeleri belirsiz.

150 proje için ödemeler belirsiz

EKONOMİ SERVİSİ

Ukrayna-Rusya savaşı tüm dünyayı tedirgin ederken en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye geliyor. AB ve ABD’den Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım adımları atılırken savaşın yaşandığı Ukrayna ile ticaret durdu.

Özellikle Türkiye'nin müteahhitlik sektörü açısından Rusya en önemli pazar konumunu korurken Ukrayna da inşaat sektöründe artan ivmesiyle sektörün yeni gözde pazarları arasında yer alıyor.


1972’den bu yana Türkiyeli müteahhitler için en önemli pazar olan Rusya’da bugüne dek 95 milyar dolarlık iş üstlenildi.

Sadece 2021 yılında 11 milyar dolar tutarında 30 proje üstlenilen Rusya’da, devam eden projelere yönelik bilgi veren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, şu anda ülkede yapımı devam eden 150 projenin yaklaşık 21 milyar dolar değerinde olduğunu belirtti.

Eren, Ukrayna’da da 3 milyar dolarlık yeni aldıkları projenin bulunduğunu bildirdi.

Türk müteahhitlerin Ukrayna’da üstlendikleri yeni projeler de son yıllarda istikrarlı bir şekilde artıyor. Sektörün ülkede imzaladığı yeni proje sayısı 2019’da 7, 2020’de 10, 2021’de 34 oldu.

TMB Başkanı Eren, “Ukrayna’da toplam 3 milyar dolar değerinde yeni aldığımız, başlayan veya başlayacak projelerimiz var. 1972’den bugüne kadar Ukrayna’da üstlendiğimiz proje tutarı da yaklaşık 9 milyar dolar” dedi.

Savaş nedeniyle Ukrayna’daki faaliyetlerin durduğunu belirten Eren, “Üyelerimizden aldığımız bilgilere göre; ülkede bulunan işçilerimiz ile ailelerinin ülkemize sağ-salim transferi sağlanmıştır. Rusya’daki projelerin yapımı ise sürmektedir” ifadelerini kullandı.

Ekonomik faaliyetler tarafında Rusya’ya getirilen yaptırımlar kapsamında özellikle ödemeler konusunda şu an itibarıyla belirsizliğin söz konusu olduğuna dikkat çeken Eren, sektör adına süreci yakından izlediklerini belirtti.

150-proje-icin-odemeler-belirsiz-988201-1.