Koronavirüs tespit edilen toplam vaka sayısı 18 olan Türkiye’de genel tedbirler devam ederken birçok kurum ve kuruluş da kendi bünyesinde tedbirler alıyor. Türkiye’deki koronavirüs gelişmeleri haberimizde

16 Mart - Türkiye’den başlık başlık tüm koronavirüs gelişmeleri | İstanbul'da sinagoglar ibadete kapatıldı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını Türkiye’de de hayatı ciddi biçimde etkiliyor. Yapılan son açıklamaya göre 18 vakanın tespit edildiği Türkiye’de birçok kurum ve kuruluş tarafından önlemler alınıyor.

Türkiye’den koronavirüs gelişmeleri şöyle:

BAZI İLLERDE DURUŞMALARA ARA VERİLDİ

Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur'da merkez ve mülhakat adliyelerinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbirler kapsamında, "tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar" haricinde duruşma ve keşiflerin yapılmasına ara verildi.

Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK), koronavirüse ilişkin tedbirler kapsamında, tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalarla ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesinin mahkemelerce değerlendirilmesi konusunda gönderdiği yazı kapsamında Antalya Adalet Komisyonu Başkalığı tüm mahkemelere yazı gönderdi.

Yazıda, "Bakanlığımızca yapılan değerlendirmede, Antalya merkez ve mülhakat adliyelerinde 16 Mart Pazartesi gününden itibaren 2 hafta içerisinde olacak duruşmaların tutulacak matbu bir tutanakla ertelenerek, yeni duruşma gün ve saatlerinin taraflara tebliğ edilmesi, tutuklu işlerin SEGBİS uygulamasıyla yapılmasına, ivedi işlerin soruna mahal verilmeksizin yerine getirilmesi hususunun hakimlerimizce değerlendirilmesine karar verilmiştir." görüşlerine yer verildi.

Isparta, Burdur ve Muğla merkez ve tüm ilçelerinde de duruşmaların ve keşiflerin tutuklu dosyalar ve acil işler dışında 30 Mart'a kadar ertelendiği bildirildi.

Bu arada, Antalya Adliyesi ve Bölge Adliye Mahkemesinde koronavirüs tedbirleri çerçevesinde duruşma salonları, kalem, arşiv, asansör ve bütün binada dezenfeksiyon çalışmaları yapıldı.

Adliye girişlerinde özellikle yabancı uyruklu kişilerin ateş ölçümü yapılıyor.

Yüksek ateşe rastlananlar, sağlık kurumlarına yönlendiriliyor. Adliyeye gelen vatandaşların, bina içine alınmadan dezenfekte edilen ön bürolardan işlemleri tamamlanıyor.

İSTANBUL’DA 3’Ü DIŞINDA SİNAGOGLAR İBADETE KAPATILDI

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı, koronavirüs salgını nedeniyle Şişli, Ortaköy ve Caddebostan dışındaki tüm sinagoglarda ibadetlerin durdurulduğunu açıkladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hahambaşımız ve Bet-Dinimizin de onayı ile 18 Mart Çarşamba gününden itibaren, Şişli, Ortaköy ve Caddebostan dışındaki tüm sinagoglarımızın faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilmiştir. Şimdilik açık olan bu 3 sinagogumuzda tefilalar, yahidlerimizin mecburu dini ihtiyaçlarını minimum seviyede karşılamak üzere, ilgili sinangog yönetimleri tarafından yalnızca bir minyan ile düzenlenecektir.

60 yaşın üzerindeki yahidlerimizin sinogoga gelmemelerini rica ederiz. Bu zor günleri hep birlikte en iyi şekilde aşmak için birbirimize destek olalım."

ÇORUM’DA KORONAVİRÜS KARANTİNASI

Çorum'da yurt dışından gelen, yüksek ateş ve boğaz ağrısı şikâyetiyle aile sağlığı merkezine başvuran kişi, koronavirüs şüphesiyle sevk edildiği hastanede gözlem altına alındı. Aile sağlığı merkezi, dezenfekte edilirken, çalışanlar da maske takarak, önlem aldı. Öte yandan toplamda 91 kişinin koronavirüs şüphesiyle hastanelere başvurduğu bildirildi.

Valilik açıklama yaptı

Çorum Valiliği, kentte şu ana kadar yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi yapılan 35 kişinin sonuçlarının negatif olduğunu, 5 kişinin sonuçlarının beklendiğini bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Çin'de başlayıp dünyaya yayılan koronavirüs salgınıyla mücadelenin Türkiye'de aralıksız devam ettiği belirtildi.

Çorum'da koronavirüs şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayısının 91 olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yatış verilmeden gerekli bilgilendirmeler yapılarak acil servisten taburcu edilen hasta sayısı 49, yatış verilen hasta sayısı 42, yatış sonrasında taburcu edilen 34, çalışılan 2019nCoV-PCR testi sayısı 40, pozitif 2019nCoV-PCR testi sayısı 0, negatif 2019nCoV-PCR testi sayısı 35, sonuç beklenen 2019nCoV-PCR testi sayısı 5, an itibarıyla serviste takip edilen hasta sayısı 8, an itibarıyla acil serviste değerlendirilen hasta sayısı 0'dır. Vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarınca tespit edilen tedbirleri eksiksiz uygulamalarını, özellikle yurt dışından gelen, umre dönüşü yapan kişilerin belirlenen tedbir ve hijyen uygulamalarını kusursuz yerine getirmelerini bekliyor ve arzu ediyoruz. Çok şükür ki ilimizde bugüne kadar virüs bulgusuna rastlanılmamıştır."

ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN KORONAVİRÜS ÖNLEMİ

Anayasa Mahkemesi, yayımladığı açıklama

Ülke çapında koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde 19/3/2020 tarihindeki Genel Kurul Gündeminin ertelenmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda 30/3/2020 tarihine kadar tedbir talepleri ve acil konular dışındaki Genel Kurul ve Bölüm toplantıları yapılmayacaktır.

ADANA’DA DURUŞMALAR ERTELENDİ

Adana’da bazı mahkemeler, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbirler kapsamında tutuksuz davaların duruşmalarını erteledi.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE YILLIK İZİNLER DURDURULDU

YÖK, üniversitelerin tıp fakültelerinde görev alan akademik ve idari personelle ilgili kararını verdi. Buna göre yasal mazereti olmayan personelin izinleri durduruldu. Akademik ve idari personelin yanı sıra tıp fakültelerinde eğitim görmekte olan son sınıf öğrencilerine (İntörn) ilişkin de karara yer verildi.

İHA'nın aktardığı habere göre, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından, Türkiye’deki tüm üniversitelerdeki; tıp fakülteleri, üniversite hastaneleri, üniversite sağlık uygulama ve araştırma merkezlerindeki sağlık hizmet sunumunda görev yapan akademik ve idari personelle ilgili beklenen açıklama yapıldı.

Covid-19 salgınıyla etkin bir şekilde mücadele edebilmek maksadıyla YÖK tarafından üniversitelere yollanan yazıda, akademik ve idari personelin yanı sıra tıp fakültelerinde eğitim görmekte olan son sınıf öğrencilerine (İntörn) ilişkin de karar verildi.

YÖK tarafından yapılan değerlendirmenin ardından verilen kararlar da tüm üniversitelere yollandı. İlgili yazıda, “Üniversitelerimizin tıp fakültesi hastaneleri/sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde görev yapan bütün personelin yasal mazeretleri (evlilik, ölüm, analık, hastalık ve refakat) hariç yıllık izinleri durdurulmuştur. Yurtdışında bulunan akademik ve idari personelin yurda dönüş tarihlerinden itibaren 14 gün evde tecrit oldukları sürede idari izinli sayılmaları uygulamasına devam edilecektir. Yükseköğretim kurumlarındaki birimlerin üst yöneticileri de dahil olmak üzere kanser, organ nakli gibi ciddi sağlık sorunları olan akademik ve idari personelin durumları rektörlüklerce değerlendirilerek idari izinli sayılıp sayılmayacaklarına karar verilecektir. Tıp fakültesindeki intörlerin, intörnlük uygulamalarına devam etmeleri hususuna ilgili üniversite rektörlüklerince karar verilecektir” ifadeleri kullanıldı.

TÜSİAD’DAN AÇIKLAMA

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) açıklamasında, "İş dünyası olarak gerek toplumumuzun sağlığı gerekse ekonomimiz açısından bu dönemin en az hasarla atlatılması için üzerimize düşeni yapmaya hazırız" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, uluslararası koordinasyon ve iş birliğinin önemine işaret edilerek şunlar kaydedildi:

"Yeni tip koronavirüs, insanlığı tehdit eden sorunlarla mücadelede uluslararası koordinasyon ve iş birliğinin eksikliğini de maalesef göz önüne sermiştir. Devam eden ve artabilecek insani dramların üstesinden gelebilmek için uluslararası toplumun geniş iş birliği harekete geçirilmelidir. İş dünyası olarak gerek toplumumuzun sağlığı gerekse ekonomimiz açısından bu dönemin en az hasarla atlatılması için üzerimize düşeni yapmaya hazırız."

YARGITAY’A ZİYARETÇİ GİRİŞLERİ DURDURULDU

Yargıtay’a zorunlu haller dışında ziyaretçi girişi durduruldu.

Yaş haddinden emekliye ayrılması nedeniyle tüm Yargıtay üyelerinin Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'e 18 Mart'ta vereceği veda yemeği iptal edildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN UYARI

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında 9 Avrupa ülkesinden Türkiye'ye gelmek için sadece geçici veya öğrenci olarak ilgili ülkelerde bulunanların bugün yerel saatle 17.00'ye kadar başvuru yapabileceğini bildirdi.

Kıran, "Hatırlatma!" notuyla Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün yerel saatle 17.00'ye kadar, 9 Avrupa ülkesinden Türkiye'ye gelmek için sadece kısa süreliğine geçici veya öğrenci olarak bu ülkelerde bulunan vatandaşlarımız başvurabilecek, bu vatandaşlarımız dönüşlerinde karantinaya alınacak" ifadesini kullandı.

Bakan Yardımcısı Kıran, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın, Avrupa'dan gelecek vatandaşların 14 gün süreyle karantina/gözetim altına alınmasına yönelik İstanbul'da alınan tedbirlere ilişkin mesajını da paylaştı.