Hız kesmeden dünyaya yayılan koronavirüs salgınının bilançosu her geçen gün artıyor. Dünya genelinde kayıtlara geçen ölü sayısı 7 bini geçerek, 7 bin 173 oldu. Vaka sayısı ise 180 binin üzerine çıktı

17 Mart - Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum | Virüs tüm Avrupa'ya yayıldı

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs dünyayı etkisi altına aldı. 6 kıtaya yayılan virüsün bilançosu her geçen gün artıyor. Dünya genelinde kayıtlara geçen ölü sayısı 7 bini geçerek, 7 bin 173 oldu. Vaka sayısı ise 180 binin üzerine çıktı. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsü pandemi ilan etti. Dünyanın her yerinde salgına karşı alınan önlemler artıyor. Birçok yerde sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

Vaka sayısında 950 rakamıyla New York "en fazla vaka rapor edilen" eyalet olurken, 909 vaka ile Washington eyaleti ikinci sırada yer aldı.

Öte yandan, ülke genelinde pazartesi gününden itibaren birçok eyalette yaygın olarak koronavirüs test kitlerinin dağıtımına başlandığı ve test yapılan hasta sayısı arttıkça vaka sayısının da artacağı belirtiliyor.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ülke genelinde serbest dolaşımın zorunlu haller dışında sınırlandıran uygulamanın kontrol edilmesi için 100 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini bildirdi.

Worldometers'da yer alan güncel bilgilere göre bazı ülkelerdeki bilançolar şöyle:

>>Çin: Vaka sayısı 80 bin 881, ölü 3 bin 226
>>İtalya:Vaka 27 bin 980, ölü 2 bin158
>>İran: Vaka 16 bin 169, ölü 988
>>İspanya:Vaka 11 bin 178, ölü 491
>>Güney Kore: Vaka 8 bin 320, ölü 81
>>Almanya: Vaka 7 bin 272, ölü 17
>>Fransa: Vaka 6 bin 633, ölü 148
>>ABD: Vaka 4 bin 731, ölü 93
>>İngiltere: Vaka bin 543, ölü 55
>>Japonya: Vaka 836, ölü 28
>>Türkiye: Vaka 47

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından hazırlanan ve anlık güncellenen harita ile koronavirüs salgının dünyadaki son durumunu görebilirsiniz.

Dünya genelindeki koronavirüs gelişmelerinin tamamı haberimizde...

Güncelleme- 23:32

KARADAĞ'DA İLK VAKA

Karadağ'da ilk kez yeni tip koronavirüs vakasının tespit edilmesiyle virüs Avrupa'nın tüm ülkelerinde görüldü.

Güncelleme- 21:00

İTALYA'DA ÖLENLERİN SAYISI 345 KİŞİ ARTTI

İtalya'da yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısı 345 kişi artarak 2 bin 503'e yükseldi.

Güncelleme- 19:30

FRANSA AÇIK TENİS TURNUVASI 4 AY ERTELENDİ

Sezonun ikinci grand slam tenis turnuvası Fransa Açık (Roland Garros), yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ertelendi.

Organizasyonun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, başkent Paris'in ev sahipliğinde 24 Mayıs-7 Haziran tarihlerinde düzenlenmesi planlanan toprak kort turnuvası, 20 Eylül-4 Ekim tarihlerine alındı.

Güncelleme-16:20

İSRAİL'DE VAKA SAYISI 324'E YÜKSELDİ

İsrail Sağlık Bakanlığı, ülkede yeni tip koronavirüse yakalananların sayısının 324'e ulaştığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 20 İsrail vatandaşında daha Covid-19 tespit edildiği belirtildi.

Hastalardan 5'inin durumunun ağır olduğu bilgisi paylaşılan açıklamada, 11 kişinin de tedavi edildiği aktarıldı.

Açıklamada, ülkedeki toplam vaka sayısının 324'e yükseldiği kaydedildi.

Öte yandan halka zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları çağrısı yapan Bakanlık, sahil, yüzme havuzları ve ulusal parklar gibi alanlara gidilmesinin de yasaklandığını duyurdu.

Güncelleme-16:18
KAZAKİSTAN'IN BAŞKENTİNDE KARANTİNA İLAN EDİLDİ

Kazakistan'da yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle başkent Nur Sultan'da karantina ilan edildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Nur Sultan ve Almatı şehirlerinde Covid-19'un yayılmasının azaltılması ile virüsün diğer şehirlere yayılmasını önlenmesi amacıyla 19 Mart'tan itibaren karantina ilan edilmesi kararı alındığı belirtildi.

Karantina kapsamında şehir sakinlerinin hareketi ve araçların şehire giriş çıkışlarının kısıtlanacağı ifade edilen açıklamada, toplu taşıma araçlarının faaliyetlerinin gündüz sınırlanacağı gece saatlerinde de durdurulacağı aktarıldı.

Açıklamada, marketler ve eczanelerin dışında tüm alışveriş merkezleri ve pazarların faaliyetlerinin askıya alınacağı, kamu kurumlarında mesailerin yeniden düzenleneceği ifade edildi.

Kazakistan'da toplam vaka sayısı 32'ye çıktı. 15 vakanın Almatı'da, 17'sinin Nur Sultan'da görüldüğü kaydedildi.

Güncelleme-14:54
İRAN 85 BİN HÜKÜMLÜYÜ SERBEST BIRAKTI

İran Yargı Erki Sözcüsü Golamhüseyin İsmaili, koronavirüs salgının daha fazla yayılmasını önlemek adına 85 bin hükümlüyü geçici olarak serbest bıraktıklarını duyurdu.

İsmaili’nin verdiği bilgiye göre bu kişiler arasında siyasi hükümlüler de bulunuyor, serbest bırakılanların yarısını da güvenlik bağlantılı kişiler oluşturuyor. Hükümlülerin ne zaman döneceğine dair bilgi ise verilmedi.

İsmaili, “Cezaevlerinde salgına karşı koymak için önlemler alındı” dedi.

İran’da aşırı kalabalık cezaevlerinin hastalık yuvası olduğu konusunda uyarıda bulunan Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz hafta hükümete tüm siyasi tutukların serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.

İran daha önce de yaklaşık 70 bin hükümlünün serbest bırakıldığını duyurmuştu.

İran’da salgın nedeniyle 135 kişi daha yaşamını yitirdi, böylece toplam can kaybı 988'e ulaştı. Doğrulanmış vaka sayısı da 16 bin 169'a yükseldi.

Güncelleme-14:51
CEZAYİR'DE ÖLÜ SAYISI 5'E YÜKSELDİ

Cezayir'de yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 5'e çıktı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Buleyde kentinde Covid-19'a yakalanan kronik rahatsızlığı bulunan 50 yaşındaki bir erkek hastanın yaşamını yitirdiği belirtildi.

Böylece Cezayir'de Covid-19 kaynaklı can kaybı 5'e yükseldi.

Ülkede daha önce koronavirüs nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybettiği, 60 kişide ise virüs tespit edildiği açıklanmıştı.

Cezayir'de bugün Covid-19 tedbirleri kapsamında camilerin kapatılması kararı alınmıştı. Daha önce de sportif, kültürel ve siyasi etkinlikler askıya alınmış, yurt dışı seyahatlere kısıtlamalar getirilmişti.

Güncelleme-14:20
SRİ LANKA'DA 3 GÜN TATİL İLAN EDİLDİ

Sri Lanka'da yeni tip koronavirüs tebirleri kapsamında 3 gün tatil ilan edildi.

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Covid-19 salgının yayılmasın�� engellemek amacıyla 3 gün tatil edildiğini duyurdu.

Rajapaksa, söz konusu tatilin halk arasındaki fiziksel temasın en aza indirilmesi ve salgının yayılmasını önlemek amacıyla ilan edildiğini belirtti.

Halka evde kalarak ve kişisel mesafeyi koruyarak bu tedbirlere destek olma çağrısında bulunan Rajapaksa, cezaevi ziyaretlerinin de geçici durdurulduğunu ifade etti.

Sunday Times'ın haberinde, seçim kurulu gibi bazı kamu kurumlarının bu kapsama alınmadığı ve mahkemelerin sadece acil davalara bakacağı kaydedildi.

Sri Lanka'da Covid-19 görülen kişi sayısı 29 olarak açıklanmıştı.

Güncelleme-14:08
İSPANYA'DA ÖLÜ SAYISI YÜKSELDİ

Koronavirüsün Avrupa'da en çok etkilediği ülkelerden İspanya'da ölü sayısı son 24 saatte 149 kişi artarak 491'e yükseldi. İspanya'da toplam vaka sayısının ise 1,236 kişi artarak 11,178'e çıktığı bildirildi.

17-mart-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-fransa-da-sokaga-izinle-cikilabilecek-702148-1.

Güncelleme-13:57
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, 2 ÇALIŞANINDA KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2 çalışanında koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.

Dünya genelinde yayılmaya devam eden koronavirüsü salgınında bilanço artıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2 çalışanında koronavirüs tespit edildiğini doğruladı.

WHO Sözcüsü Christian Lindmeier gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ofisten ayrıldıktan sonra evde virüse yönelik belirtiler gösteren personelde Korona virüsü tespit edildi. Şuan tespit edilmiş 2 vakamız bulunuyor" ifadesini kullandı.

Güncelleme-13:53
İRAN'DA 24 SAATTE 135 CAN KAYBI

İran'da son 24 saatte yeni tip koronavirüs nedeniyle 135 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı 988'e yükseldi.

Güncelleme-13:43
ALMANYA'DA TÜM DÜKKANLAR KAPANIYOR

17-mart-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-fransa-da-sokaga-izinle-cikilabilecek-702117-1.

Almanya’da koronavirüsün hızla yayılması üzerine ülkede sert tedbirler alındı. Ülkede 17 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine yeni tedbirler kapsamında eczane ve süpermarket dışındaki tüm dükkanların kapatılacağı açıklandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni tedbirler kapsamında eczaneler ve süpermarketler dışındaki tüm dükkanların kapatılacağını duyurdu. Merkel, spor tesisleri, müzeler, barlar, kulüpler, ticaret fuarları, sergiler, hayvanat bahçeleri, spor salonları, genelevler, yüzme havuzları, kiliseler, camiler, sinagoglar, eğlence salonları vb. tesislerin kapatılacağını söyledi. Ayrıca kişisel hijyen temizliğinin de arttırılması gerektiğine vurgu yapan Merkel sosyal temasları olabildiğince sınırlamak için önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca hastaneler ve bakımevlerinde ziyaretler sınırlandırıldı.

Kararların yoğun istişareden sonra alındığını belirten Merkel, “Tabii ki günlük hayatımızı belirli bir süre için etkileyecek. Her birey bu düzenlemelere ne kadar çok bağlı kalırsa, bu aşamadan o kadar hızlı geçeriz" dedi.

Güncelleme-13:26
PAKİSTAN'DA İLK ÖLÜM

Pakistan'da Sağlık Bakanlığı yetkilileri koronavirüs nedeniyle ilk kez bir hastanın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Güncelleme-13:06
MALEZYA'DA İLK ÖLÜM

Malezya'da yeni tip koronavirüs nedeniyle 60 yaşındaki bir kişi hayatını kaybetti.

Malezya'nın Sarawak eyaletine bağlı Afet Yönetim Komitesinden yapılan açıklamada, Kuching kentindeki hastanede bir süredir Covid-19 teşhisiyle tedavi gören 60 yaşındaki kilise papazının bu sabah yaşamını yitirdiği belirtildi.

Vefat eden hastanın temasta bulunduğu 193 kişinin ise ev karantinasına alındığı açıklandı.

Malezya genelinde şimdiye kadar 673 Covid-19 vakası görülürken 49 kişi tedavi edildi.

Güncelleme-12:49
HOLLANDA BAŞBAKANI: HOLLANDALILARIN BÜYÜK BİR KISMI COVİD-19'A YAKALANACAK

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, halkın büyük bir kısmında yeni tip koronavirüs (Covid-19) görüleceğini söyledi.

Başbakan Rutte, ülkede Covid-19 salgınına ilişkin canlı yayında ulusa seslendi.

Salgınının kısa sürede son bulmayacağına dikkati çeken Rutte, "Hollanda halkının büyük bir kısmının önümüzdeki süreçte enfekte olacağı bir gerçek" dedi.

Rutte, ülkede salgına karşı "kontrollü grup bağışıklığı" kazanılmasının gerekliliğine vurgu yaparak, "Bağışıklık kazanan sayısı ne kadar çok olursa virüsün yaşlı ve hastalara yayılması o kadar az olur. Bu hastalığa yakalanıp iyileşenler tekrar hastalanmaz. Bu kişilerle bağışıklığı zayıfların etrafına duvar örmüş oluruz fakat bu uzun zaman alacak. Zayıfları ancak bu şekilde koruyabiliriz" diye konuştu.

Aşısı bulunmadığı sürece salgının Hollanda'yı es geçmeyeceğine dikkati çeken Rutte, bu aşamada virüsün yayılmasını yavaşlatmak için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Güncelleme-12:42
İRAN'DA MAHKUMLAR EVLERİNE GÖNDERİLDİ

İran Yargı Erki Sözcüsü İsmaili, dünyayı tehdit eden ve ülkede de yayılan koronavirüs nedeniyle önlem amacıyla 85 bin mahkumun geçici olarak cezaevlerinden serbest bırakıldığını açıkladı. Halk için tehlike oluşturabilecek mahkumların serbest bırakılanlar arasında yer alamadığını kaydeden Sözcü İsmaili, bazı mahkumlarının ise ayaklarına takılan elektronik kepçeyle takip edildiğini aktardı.

Güncelleme-11:01
ÜRDÜN'DE VAKA SAYISI 33'E YÜKSELDİ

Ürdün'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilen kişi sayısı 33'e yükseldi.

Başkent Amman'daki Prens Hamza Hastanesi Müdürü Abdulaziz el-Haşman, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, 4 kişinin daha Kovid-19'a yakalandığını belirtti.

Böylece ülkedeki toplam vaka sayısının 33'e çıktığını aktaran Haşmani, hastaların durumunun iyi olduğunu ifade etti.

Güncelleme-10:43
FRANSA'DA SOKAĞA ÇIKMAK İZNE TABİ OLACAK

17-mart-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-kibris-ta-vaka-sayisi-artti-701990-1.

Fransa'da Korona virüsü nedeniyle dün ilan edilen sokağa çıkma yasağı kapsamında sokağa çıkmak izin belgesine tabi olacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sokağa çıkma yasağı ilanından sonra İçişleri Bakanı Christophe Castaner detayları açıkladı. Castaner, ülkede sokağa çıkmanın izin belgesine tabi olacağını ve uymayanların para cezasına çarptırılacağını duyurdu.

Fransız Bakan, halkın bu belge ile nereye gittiğini belirtmek zorunda olduğunu, sadece belge ile izne tabi olanların sokağa çıkabileceğini açıkladı. Fransızlara izine uymadığı takdirde 135 Euro'ya kadar para cezası kesileceği açıklayan Bakan Castaner, “Görevimiz cezalandırmak değil ama gerekiyorsa cezalandırırız’’ dedi.

Fransız Bakan Castaner AB’nin dış sınırlarının kapatıldığını açıkladı.

Güncelleme-10:27
VUHAN’DA YALNIZCA 1 YENİ KORONAVİRÜS VAKASI TESPİT EDİLDİ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentinde son 24 saatte yalnızca 1 yeni vaka tespit edildiği bildirildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamada, son 24 saatte ülke genelinde 1'i Vuhan kentinde olmak üzere 21 yeni vaka tespit edildiği, 45 kişinin ise koronavirüs şüphesiyle müşahede altına alındığı belirtildi.

Açıklamada 12'si Vuhan kentinin bulunduğu Hubey, 1'i Şaanşi eyaletinde olmak üzere 13 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Bu rakamlarda ülkede toplam vaka sayısının 80 bin 881'e, can kaybı sayısının ise 3 bin 226'ya çıktığı vurgulanan açıklamada, 68 bin 679 hastanın ise taburcu edildiği kaydedildi.

Yeni tip koronavirüsün ortaya çıktığı Vuhan kentinde yeni vaka sayısının bire kadar düşmesi, salgının kontrol altına alınması çabalarının büyük ölçüde başarıya ulaştığı anlamına geliyor.

Yeni tip koronavirüs ilk kez 2019 Aralık'ta, Vuhan'da Deniz Ürünleri Gıda Pazarı'nı ziyaret eden kişilerde görülmüştü.

17-mart-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-kibris-ta-vaka-sayisi-artti-701983-1.

Güncelleme-10:20
KUZEY KIBRIS’TA KORONAVİRÜS VAKA SAYISI 7'YE YÜKSELDİ

Kuzey Kıbrıs Sağlık Bakanı Ali Pilli, gözetim altında tutulan bir Alman turistte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) görüldüğünü ve toplam vaka sayısının 7'ye yükseldiğini duyurdu.

Kuzey Kıbrıs’ta daha önce 4’ü turist olmak üzere 6 kişide Kovid-19 tespit edilmişti.

Öte yandan Güney Kıbrıs Sağlık Bakanlığı ise ülkede 13 yeni Kovid-19 vakasının görüldüğünü açıkladı.

Böylece Kıbrıs Güney Kıbrıs’ta, 2'si İngiliz üslerinde olmak üzere vaka sayısı 48'e yükseldi.

Güncelleme-09:48
KATAR'DA CAMİLER KAPATILIYOR

Katar'da yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında camilerin kapatılması ve cemaatle namaz kılınmasına ara verilmesi kararı alındı.

Katar Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Covid-19'un yayılmasını önleme tedbirleri kapsamında bugünden itibaren camilerin ve mescitlerin kapatılmasına, cuma namazı dahil cemaatle namaza ara verilmesine karar verildiği belirtildi.

Camilerde ezan okunmaya devam edileceği ve virüsün yayılma tehlikesi geçer geçmez ibadethanelerin yeniden açılacağı aktarıldı.

Katar'da koronavirüse yakalananların sayısı son olarak 439 olarak açıklanmıştı.

Katar yönetimi dün de koronavirüsün yayılmasını engellemek amacıyla restoran ve kafelerde müşterilere hizmet sunulmasını durdurma, yalnızca paket servise izin verme kararı almıştı.

Güncelleme-09:15
ABD'DE ÖLÜ SAYISI 85'E ÇIKTI

ABD'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı vaka sayısının 4 bin 661, can kaybının ise 85'e yükseldiği bildirildi.

Ülkedeki virüs salgınına ilişkin verileri takip eden Johns Hopkins Üniversitesinin açıkladığı en son rakamlara göre, ABD genelindeki Covid-19 vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor.

Pazartesi gecesi yapılan son güncellemeye göre, ABD genelindeki koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 85, vaka sayısı ise 4 bin 661'e yükseldi.

Söz konusu ölümlerin 48'i virüsün ABD'de ilk görüldüğü eyalet olan Washington'dan rapor edilirken, bunu 10 ölümle New York ve 7 ölümle Kaliforniya takip ediyor.

Güncelleme-07:30
NEW JERSEY'DE KISMİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Vali Murphy, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Covid-19'un yayılmasını yavaşlatmak için emrediyorum" ifadesini kullanarak, eyaletteki tüm okulların, eğlence ve sosyal yerlerin kapatıldığını duyurdu.

Acil ihtiyaçların karşılanacağı belli başlı mağazaların dışında ilgili yerlerin saat 20.00'den sonra kapatılmas��nın zorunlu olduğunu belirten Murphy, 50 kişi ve üstü katılımın olacağı her türlü etkinliğin ikinci bir emre kadar yasaklandığının altını çizdi.


Güncelleme-07:28
KOLOMBİYA SINIRLARI KAPATTI

Kolombiya, Ekvador, Venezuela ve Peru'da yeni önlemler alındı.

Covid-19’dan 57 vatandaşı etkilenen Kolombiya'da hükümet 30 Mayıs'a kadar kara ve deniz sınırlarda giriş ve çıkışı yasakladı.

Kararı sosyal medya hesabından duyuran Devlet Başkanı Ivan Duque, yalnızca belirlenen bazı sınır kapılarında kargoların giriş ve çıkışına izin verileceği bilgisini paylaştı.

Bu arada ülkenin önemli kentlerinden Bucaramanga ile Cordoba, Meta ve Quindio yönetim bölgelerinde salgın karşısında belirli saatlerde sokağa çıkma yasakları getirildi.

Güncelleme- 07:24
EKVADOR'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ekvador hükümeti de ülkede şu ana kadar 2 kişinin ölümüne neden olan ve 58 kişiye bulaşan Kovid-19 karşısında sokağa çıkma yasaklarını da kapsayan yeni kararname yayınladı.

Devlet Başkanı Lenin Moreno, kararnameyle sağlık ve afetlere müdahale dışında bütün kamu hizmetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Ekvador'da 21:00 - 05:00 arası sokağa çıkma yasağı getirildiğini, 14 gün boyunca havada ve karada şehirler arası yolcu taşımacılığının askıya alındığını belirten Moreno, şehir içinde araçların trafiğe çıkışının, plaka numaralarına göre düzenleneceğini bildirdi.