175 mülteci Ankara’dan sürülüyor

Ankara Valiliği önce Hacıbayram Mahallesindeki mültecilere yardım etmeye karar verdi, sonra fikir değiştirip mültecileri kendi kurdukları çadırlardan tahliye etmeye başladı. Mültecilerin tahliyesi sürüyor

DOĞU EROĞLU

Suriyeli mültecilerin çadırlarda yaşadığı Hacıbayram'a, çadırları tahliye edip mültecileri kamplara göndermek için mahalleye gelen Ankara Valiliğine bağlı ekipler dün geri adım attı, bugünse yeniden mültecilerin peşine düştü. Valiliğin aldığı karar uyarınca, Hacıbayram Mahallesinde kendi imkânlarıyla kurdukları 28 baraka ve çadırda yaşayan 175 Suriyeli mülteci kentten kovulacak. Çevik Kuvvet de olay yerine gitti. Tahliye işlemi sürüyor.

YERİNDE YARDIM KARARI BİR GÜN SÜRDÜ
Ankara’nın Ulus tarihi kent merkezi yakınlarındaki Hacıbayram Mahallesinde yaşayan Suriyeli mülteciler, önceki güne krizle uyandı. Valiliğe bağlı ekipler, zabıta birimleri ve Altındağ Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı görevlileriyle birlikte Hacıbayram Mahallesinde incelemelerde bulunan Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, bölgede kendi kurdukları baraka ve çadırlarda yaşayan mültecilerin tahliyesini istedi. Tahliye edilecek mültecilerin geçici bir süre için Valiliğe bağlı misafirhanelerde barındırılması, ardından da Suriye sınırı yakınlarında kurulan AFAD kamplarına gönderilmesi kararlaştırıldı. Ancak mültecilerin itirazı üzerine karar gözden geçirildi. Mahallede yaşayan mültecilerin de katıldığı toplantının ardından mültecilerin kendi kurdukları baraka ve çadırlarda yaşamalarına devam etmesi, Valiliğinse mültecilerin zorlu kış şartlarını atlatabilmesi için giyecek, yiyecek ve yakacak yardımı yapması kararlaştırıldı. Gergin geçen günün ardından varılan uzlaşıysa 24 saat bile sürmedi. Ortak kararı uygulamayan Valilik ekipleri, bugün sabah saatlerinde çadırlarda kalan mültecileri tahliye etmeye başladı. Tahliye işleminin ardından, 28 çadırda kalan yaklaşık 175 Suriyeli mülteci, daha sonra AFAD kamplarına yerleştirilmek üzere geçici misafirhanelere gönderilecek.

YARDIM GİTMEDİ, TAHLİYE BAŞLADI
Aynı zamanda IŞİD’in de Ankara’daki örgütlenme merkezlerinden biri olan Hacıbayram Mahallesinde, bir yılı aşkın süredir savaştan kaçan Suriyeli mülteciler de yaşıyor. Mahallede Ankara Büyükşehir Belediyesinin başlattığı kentsel dönüşüm sürecinde ev sahiplerinin boşalttığı ancak henüz yıkılmamış metruk evlerde yaşayan mülteciler, Ankara’da yaşadıkları süre boyunca herhangi bir yardım alamamaktan şikayetçiydi. IŞİD’in Halep’e ve kuzeybatı yönünde Türkiye sınırına doğru ilerleyişini sürdürmesiyle bölgeden Türkiye’ye kaçışlar artmış, Ankara’ya yeni gelen Suriyeli mülteciler barınabilmek için kendi imkânlarıyla, çevreden buldukları malzemeleri kullanarak çadır ve barakalar kurmak zorunda kalmıştı. Mahalledeki bir kısmı yıkılmış haldeki evlerdeyse 900 ila 1000 mültecinin barındığı sanılıyor. Mahallede yaşayanlar ağırlıklı olarak Halep’in merkezi ve kırsal bölgeleri ile İdlib bölgesinin eski sakinlerinden oluşuyor.

KENTLERDEKİ MÜLTECİLER KAPASİTENİN ÜSTÜNDEKİ KAMPLARA
Resmi olmayan verilere göre, Suriye’deki savaştan kaçan 2,3 milyon kişi Türkiye’ye sığınırken, toplam 22 mülteci kampı kuran AFAD’ın temel yaşam hizmetlerini karşılayabileceği mülteci sayısı 220 bin. Buna karşın kentlerdeki mültecileri geçici barınaklara veya kapasitesinin üzerine çıkan kamplara yollamak isteyen belediyeler ve valilikler, mültecilerde tedirginliğe yol açıyor. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan mülteciler, yakalanıp kamplara gönderilebilecekleri korkusuyla sağlık hizmeti almaktan bile çekiniyor.