18 askere IŞİD gözaltısı: Sınırda IŞİD-asker işbirliği haberi operasyon getirdi

DOĞU EROĞLU - dogueroglu@gmail.com

Kilis-Elbeyli bölgesindeki Suriye sınırında IŞİD’in kurduğu hakimiyet ve askerle işbirliğine ilişkin haberlerin 4-5 Mayıs’ta BirGün’de yer alması üzerine Çobanbey Sınır Karakolunda görev yapan askerler hakkında soruşturma başlatıldı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, soruşturma kapsamındaki operasyonlarda önce IŞİD için çalışan kaçakçılar, sonrasında ise bölgede görev yapan rütbeli ve rütbesiz toplam 18 asker gözaltına alındı. Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili bilgi vermedi.

IŞİD’E GÖZ YUMANLAR GÖZALTINDA
Kilis’in Türkiye-Suriye sınırına birkaç kilometre uzakta yer alan Elbeyli ilçesindeki sınır olaylarıyla ilgili soruşturma kapsamındaki operasyon, IŞİD’in 'aylıkçı' olarak kendisine bağladığı kaçakçıların gözaltına alınmasıyla başladı. 6 Mayıs tarihinde IŞİD’le işbirliği yaptıkları sanılan bazı kaçakçılar gözaltına alındı, kaçakçıların kullandığı depolar ve evlerde aramalar yapıldı.

Yerel kaynaklara göre, ifadelerinde BirGün’deki haberi teyit eden kaçakçılar, sınırın her iki tarafına mücahit taşınmasının IŞİD’in talimatlarıyla gerçekleştirildiğini, kendilerinin IŞİD komutanlarıyla temas halinde olduklarını, tüm bu organizasyonun bölgede görev yapan askerin bilgisi dahilinde sürdüğünü aktardı. Kaçakçıların verdiği bilgiler üzerine soruşturma, sınır karakollarında görevli askerlere yöneldi. İlk belirlemelere göre, gözaltına alınan 18 asker ifade verdi. Sorgulanan kaçakçılar serbest kalırken, askerlerin hala gözaltında tutulduğu öğrenildi.

IŞİD, Suriye’ye böyle geçiyor

Sınır IŞİD’e açık Suriyeli’ye kapalı!

EL BOMBASI PANİĞİ
Soruşturma IŞİD’in sınır geçişlerine göz yumarken savaş mağduru Suriyelilere sınırı kapatan askerler üzerinde yoğunlaşırken, Elbeyli ilçesindeki arama ve baskınlar da sürüyor. Önceki gün yapılan baskınlarda iki bavul dolusu sahte dolar ele geçirilirken, aynı sıralarda ilçe merkezinde sokakta oyun oynayan çocukların pimi çekilmemiş bir el bombası bulmaları kısa süreli paniğe yol açtı. Baskınlar, bugün de sabah 05.00 sularında başlayan aramalarla sürdü.

SINIRDA IŞİD HAKİMİYETİNİ BİRGÜN YAZMIŞTI
BirGün gazetesinde 4-5 Mayıs tarihlerinde yer alan haberlerde, sınırın Suriye tarafındaki toprakları egemenliği altında bulunduran IŞİD’in, Suriye-Türkiye arasındaki sınır trafiğini de yönettiği belirtilmişti. IŞİD komutanlarının Türkiye’deki kaçakçıları maaşa bağlayarak, tüm dünyadan ve Türkiye’den gelen mücahitlerin Gaziantep üzerinden Kilis-Elbeyli’ye gelerek sınırı geçtiği, kaçakçılık gelirinin de yine IŞİD tarafından vergilendirildiği, sınır bölgesinde görev yapan askerlerinse bu olanlara seyirci kaldığı, askerlerin savaş mağduru Suriyelilerin sınırın Türkiye’ye veya Suriye’ye geçişlerineyse izin vermediği aktarılmıştı.