Kamu kaynaklarının “mega projeler” aracılığıyla yandaş şirketlere aktarıldığı eleştirilerini yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, 18 yılda 200’ü aşkın değişikliğe uğrayan Kamu İhale Kanunu’nun yeniden değiştirilmesi gerektiğini savundu. Elvan, bu yıl yasadaki istisna hükümlerinden yararlanılarak 18 milyar TL’lik ihale gerçekleştirildiğini bildirdi.

18 milyarlık istisna ihalesi

Hüseyin Şimşek

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2021 Yılı Bütçe Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Kısa süre önce göreve getirilen Bakan Lütfi Elvan, yeni döneme ilişkin bilgiler verdi. Elvan, muhalefetin "kötü ekonomi yönetimi" eleştirilerini reddederek Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri ile Kamu İhale Kanunu’nun (KİK) istisna maddesinden yararlanılarak yapılan ihaleleri savundu.

Komisyonda muhalefet milletvekilleri, KİK ile ilgili eleştirilerde bulundu. AKP iktidarı döneminde sayısız değişikliğe uğrayan kanunun istismar edildiğini bildiren milletvekilleri, “sıradan projelerin” bile KİK’in “istisna” hükmü kullanılarak ihalesiz olarak gerçekleştirildiğini ve yandaşların zengin edildiğini vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan ise 200'den fazla değişikliğe uğrayan KİK'in yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. Elvan, "Kamu İhale Yasası'nın bir anlamda gözden geçirilmesi gerekiyor. Özellikle enerji, doğalgaz, petrol, ulaşım altyapısı gibi büyük ölçekli yatırımlara yönelik farklı bir mevzuatı var Avrupa Birliği’nin.

İstisnaların birçoğuna baktığımızda belki zaman zaman zorunluluk arz eden haller nedeniyle belki o düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle istisna sayısında bir artış olduğu muhakkak. Aşağı yukarı 17-18 milyarlık bir ihale yapılmış” dedi.

ARAÇ SAYISI ARTACAK

KÖİ’ler yoluyla yandaş şirketlerin zengin edildiği eleştirilerini de yanıtlayan Bakan Elvan, bu projelere sahip çıktı. Şirketlere verilen geçiş garantilerinin yıllara yayıldığını bu nedenle uzun vadede kazanç elde edileceğini kaydeden Elvan, “Osmangazi Köprüsü konusunda, geçen yıl bir ödeme söz konusu oldu ama her geçen gün araç sayısında ciddi artışlar oluyor. Yani bunun 15 yıl bu şekilde devam edeceğini düşünmenin çok sağlıklı bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum” dedi.

Yatırımları yaparken “ince eleyip sık dokumaları” gerektiğini söyleyen Elvan, “Arkadaşlarımızla daha rasyonel, daha sağlıklı bir yaklaşım içerisinde yine bunları inceleyeceğiz, değerlendireceğiz ve ona göre hareket edeceğiz” diye konuştu.