19 Aralık davası kapatılmak isteniyor

HABER MERKEZİ

‘Hayata Dönüş Operasyonu’ adı verilen 19 Aralık Katliamı’nın 21’inci yılında yaşamını yitirenler anıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Tutsaklara Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), F tipi cezaevlerine geçişi protesto etmek için açlık grevinde olan yüzlerce tutukluya karşı 19 Aralık 2000’de gerçekleştirilen ‘Hayata Dönüş Operasyonu’nu Ümraniye Cezaevi’nin önünde protesto etti. İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, delillerin karartılarak, davanın cezasızlıkla kapatılmak istendiğini söyledi.

Katliamda tutukluların vahşice katledildiğini anımsatan Yoleri, sorumlular yargılanana kadar katliamı unutturmayacaklarını ifade etti. Katliamdan sağ kurtulan tutukluların ise hücre tipi cezaevlerine götürüldüklerini hatırlatan Yoleri, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin toplumsal bir sorun olduğunu kaydetti.

Çözümün sadece tutuklulara bırakılmayacağını ifade eden Yoleri, taleplerini şöyle sıraladı:

• Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri derhal durdurulmalı, yaşanan ihlaller etkin bir şekilde soruşturulmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır.

• Tutuklu ve hükümlülerin yaşam haklarını koruyacak, eğitim ve sağlığa erişimi dahil tüm temel haklarını güvenceye kavuşturacak mevzuat değişiklikleri yapılmalı, uygulamanın etkin denetimi sağlanmalıdır.

• Tüm tutuklu ve hükümlülerin insan onuruna saygı gösterilmelidir.

• Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalıdır.

Çocuk cezaevleri kapatılmalı, kadın cezaevleri mahpus ve kadın hakları gözetilerek yeniden düzenlenmelidir.