Çağdaş Hukukçular Derneği(ÇHD) üyesi avukatlar, 19-22 Aralık 2000'de yapılan operasyonla ilgili 10 yıl sonra açılan davada, ortaya çıkan Tufan Harekat Planı’nda adı geçen ordu mensupları ve askerler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Çağdaş Hukukçular Derneği(ÇHD) üyesi avukatlar, 19-22 Aralık 2000'de yapılan operasyonla ilgili 10 yıl sonra açılan davada, ortaya çıkan Tufan Harekat Planı’nda adı geçen ordu mensupları ve askerler hakkında suç duyurusunda bulundu. Askerlerin, “kasten öldürme”, “işkence”, “eziyet”, “kasten yaralama” suçlarından yargılanması istendi.
11 yıl önce Türkiye çapında 20 cezaevinde yapılan operasyonda ikisi asker 32 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce tutuklu ve hükümlü yaralanmıştı. Bayrampaşa Cezaevi'ndeki operasyonda da 12 tutuklu ve hükümlü ölmüş,  55 kişi yaralanmıştı.
ÇHD SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Jandarma Genel Komutanlığı’nın “kayıp” olarak açıkladığı plan, Bakırköy 13, Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 Nisan’daki duruşma öncesi İl Jandarma Komutanlığı tarafından mahkemeye sunulmuştu.  “Bayrampaşa Cezaevi Özel Müdahale Planı EH-3” adlı planda, operasyonun ne şekilde, kimler ve hangi birliklerce yapılacağı açıkça ortaya konuluyor.  Müdahale planında, operasyonda silah kullanılacağı, zor kullanma noktasında sonuna kadar gidileceği emir ve talimatla belirtiliyor. Planda, cezaevindeki tutuklulardan da "düşman" olarak bahsediliyor.
Davanın müdahil avukatları, dün Bakırköy Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na,  başta Tufan Operasyonu’nu yönettiği ortaya çıkan bir numaralı şüpheli  İstanbul Bölge Jandarma Komutanı E. Engin Hoş, Operasyon Komutan Yardımcısı Albay H. İbrahim Tüysüz ve  Jandarma Albay Yusuf Burhan Ergin olmak üzere 29 askeri personel hakkında suç duyurusunda bulundu.  Şikayet dilekçelerinde, planda adı geçmeyen başkaca suçluların olduğunu ifade eden avukatlar,  üst rütbeli askerlerin isimlerinin planda yer almadığına ancak sanık olarak yargılanan erlerin ifadelerinde isimlerin geçtiğine dikkat çekti. Dilekçede ayrıca Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan  sanıkların tamamının Elazığ Jandarma Komanda Taburu’na mensup erlerden oluştuğu ifade edilerek, birliğin komutanları olan Tevfik Taner İnceler ile Özcan Yüksel’in yargılanmamasına da dikkat çekildi.
Adliye önünde basın açıklaması yapan ÇHD üyesi avukat Güçlü Sevimli, daha önce 'Hayata Dönüş' davası görülürken ortaya çıkan 'Tufan Operasyonu' belgesi hakkında mahkemeye başvurduklarını ifade ederek, ancak daha önce yaptıkları suç duyurusunun mahkemece kabul görmediğini açıkladı.
BİR NUMARALI ŞÜPHELİ TUĞGENERAL HOŞ
Hakkında suç duyurusunda bulunulan isimler şöyle:
» İstanbul Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral E. Engin Hoş, İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı H. İbrahim Tüysüz, Jandarma Albay Yusuf Burhan Ergin.
» Ankara Jandarma Komando Özel Asayiş Birliği'nden Ramazan Yıldız, Mustafa Aksoy, Latif Sarsu, Hidayet Yorgancı, Mustafa Sarı, Mustafa Katipoğlu, Süleyman Bölükbaşı, Bayram Özer, Murat Bektaş, İdris Tahta.
» Halkalı Jandarma Komando Taburu'ndan Hüseyin Bakır, Ayhan Akar, Ahmet Yanaral.
» Bayrampaşa Cezaevi Jandarma Koruma Bölüğü'nden Dursun Ertuğrul, Zeki Bingöl, Ömer Arık, Ahmet Koçyiğit, Hüseyin Pir, Numan Öksüz, Şentürk Kurt.
» Elazığ Jandarma Komando Taburu'ndan Tevfik Taner İnceler, Özcan Yüksel, Polat Mavuş, Nadir Ceylan, Serdar Dolu, Bülent Türk.