Geçtiğimiz yıllarda kız öğrencilerinin etek boylar

Geçtiğimiz yıllarda kız öğrencilerinin etek boyları ile ilgili tartışmalara konu olan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, bu yıl Milli Eğitim Bakanı Çelik'in, "19 Mayıs artık 3. dünya ülkelerindeki gibi kutlanmayacak" şeklindeki açıklamalarının ve kutlamalara katılmamasının gölgesinde yapılıyor. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı bugün tüm ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Kutlamalar kapsamında 71 üniversiteden 500 gençlik temsilcisini taşıyan askeri gemiler, dün Samsun'a geldi.

Deniz Kurmay Kıdemli Albay Reşat Küçükerol komutasında 3 gün önce İstanbul'dan yola çıkan TCG Göksu, TCG Sokullu Mehmet Paşa, TCG Cezayirli Gazi Hasan Paşa ve TCG Osmanpaşa gemileri, sabah ulaştıkları Samsun Limanı'nda demirledi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 19 Mayıs Bayramı nedeniyle dün yayınladığı mesajda, "Devlet ve toplum olarak bizlere düşen en büyük görev, laik, demokratik Cumhuriyet'in kazanımlarının değerini iyi bilmek, onları her koşulda korumak ve aydınlanma devrimini yarınlara taşımaktır" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ise mesajında, "Gençlerimizi kendine güvenen, çağdaş bilgi birikimine sahip, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, demokrasiye inanan, çalışkan ve üretken insanlar olarak yetiştirmek en önemli hedeflerimiz arasındadır" ifadelerine yer verdi. TBMM Başkanı Bülent Arınç da, 19 Mayıs 1919'un, millete olan inanç ve çarenin ancak millette bulunduğunun anlamlı bir göstergesi olduğunu belirterek "Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız millet iradesidir, çözüm yeri ise milletimizin tek meşru temsil makamı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir" açıklaması yaptı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, da birer mesaj yayınladı.

SİVİL TOPLUMDAN ÇAĞRI

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan da yayınladığı mesajda, "Türkiyemizin çağdaş bir geleceğe taşınmasına hiçbir şey engel olamaz, olmayacaktır" ifadelerine yer verdi. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen, Türkiye Ziraatçiler ve Ormancılar Derneği, Türkiye Harp Malulleri Gaziler, Şehitler, Dul ve Yetimler Derneği yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 17 dernek ve sendikanın temsilcileri, Kızılay'daki Yeni Karamürsel Mağazası önünde toplanarak, ortak bildiri okudu. Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, kadınların da Kurtuluş Savaşı'nın verilmesinde pay sahibi olduğunu anımsatarak, Türk kadınlarına demokratik düzene sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

ÇELİK KUTLAMALARA KATILMAYACAK

Bazı gazetelerde yer alan "19 Mayıs artık 3. dünya ülkelerindeki gibi kutlanmayacak" şeklindeki açıklamalarıyla bu yılkı kutlamalara damgasını vuran Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise kutlamalara katılmayacak. Bolonya Deklarasyonu süreciyle ilgili toplantıya katılmak üzere Norveç'e giden Bakan Çelik, bu ülkeye hareketinden önce yaptığı açıklamada, "Bu toplantının 19 Mayıs'a denk düşmesi, bir tesadüf olmuştur. Toplantının gündemini ve tarihini belirlemek bizim elimizde değildir. Çok önemli bir toplantı olduğu için buraya mutlaka katılmak gerekmektedir. Ama bazı art niyetli kişiler, maalesef benim yurt dışına gidişimi çok farklı noktalara çekmektedirler. Bunu hüsnüniyetle asla bağdaştırmıyorum. Kesinlikle art niyetle, peşin hükümlülükle yorumlayabilirim. Kaldı ki, benim olmadığım bu süre içerisinde 19 Mayıs etkinliklerinde bana Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin vekalet edecek." 19 Mayıs ile ilgili gazetelerde yer alan ifadelerin de kendisine ait olmadığını belirten Bakan Çelik, bu konud ayasal hakkını kullanacağını söyledi.