Tarihi Deryfus Davası'nın görüldüğü 1895'te sadece 1 yıllığına Fransa Adalet Bakanı olan ve Dreyfus'un masum olduğunu savunan hukukçuların...

Avrupa Avukatlar Birliği'nin ilk kez 1985 yılında Nelson Mandela'ya verdiği Uluslararası Ludovic Trarieux İnsan Hakları Ödülü'ne bu yıl KCK davasından tutuklu İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey layık görüldü.
İnsan hakları alanındaki cesaretinden dolayı Erbey'e layık görülen ödül dün gece Berlin'de Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser Schnarrenberger'in katıldığı bir törenle eşi Burçin Erbey'e verildi. Birlik, 1985'tekiilk ödülünü aynı zamanda avukat olan Nelson Mandela'ya vermişti.


ÖNEREN ALMANYA AVUKATLAR BİRLİĞİ
Geçtiğimiz günlerde temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Almanya Adalet Bakanı Schnarrenberger, Almanya Avukatlar Birliği'nin talebi üzerine Aralık 2009'dan bu yana KCK davasından tutuklu İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı ve aynı zamanda yazar olan Erbey'in davasını gündeme getireceğini söylemişti.
Eylül ayında Avrupa Avukatlar Birliği Berlin Baro Başkan Yardımcısı Bernd Hösler de, Diyarbakır'a giderek Erbey'in de yargılandığı KCK davasını izlemişti. Bir kişinin etnik grubun hakları savunduğu zaman "terörist" gibi muamele görmesinin kendileri için anlaşılmaz bir durum olduğunu söyleyen Hösler, "150 kişiye karşı bir dava açılmış, bunların 95 tanesi tutuklu. Ben böyle bir davayı hukuk devleti içerisinde olabilir bir durum olarak görmüyorum ve değerlendirmiyorum" demişti.


ÖDÜL, 1985'TEN BU YANA VERİLİYOR
Her bir sanık için farklı farklı iddialar söz konusu olduğu halde, hepsinin sanık yapıldığını vurgulayan Hösler, "Bu kişilerin tek ortak nokta ve bağlantıları Terörle Mücadele Yasası. Onun dışında hiçbir şekilde eylemleri ve yaptıkları benzerlik göstermiyor. Dışarıdan bir gözlemci olarak hakimi, mahkemeyi harekete geçiren şeyin ne olduğu şeklinde insan kendisine bir soru soruyor. Bu kadar insanı toplu bir şekilde toplamak için, onları harekete geçiren şeyin ne olduğu sorusunu soruyoruz" diye konuşmuştu.
Avrupa Avukatlar Birliği ise 1985 yılından bu yana insan hakları ödülünü Ludovic Trarieux adıyla veriyor.

***
NE OLMUŞTU?
Dreyfus olayı, sadece Fransa'nın değil, aynı zamanda Avrupa tarihinin en büyük hukuk skandallarından biriydi. 1894 yılında Yahudi asıllı Fransız yüzbaşı Alfred Dreyfus'un haksız yere "casusluk" ve "vatan hainliği" ile itham edilerek yargılandığı dava, aralarında ünlü yazar Emile Zola'nın da içinde bulunduğu birçok aydına karşı "cadı avı"na dönüşmüştü. 1895'te sadece bir yıllığına Fransız adalet bakanlığı yapan Ludovic Trarieux, Dreyfus'ın suçsuz olduğunu düşünen hukukçuların başında geliyordu. Trarieux, Dreyfus skandalının etkisiyle 1898'de Avrupa'nın ilk insan hakları kuruluşlarından biri olan İnsan Hakları Ligi'ni kurdu ve 6 yıl başkanlığını yaptı.