Bursa İznik’te Roma dönemine ait 2 bin 500 yıllık mezar odalarının yağmalanmasına karşı bölge halkı önlem çağrısı yaptı. Öztürk, “Acil önlem alınmazsa, bu tarih yok olacak” dedi

2 bin 500 yıllık  tarih talan ediliyor

Bursa’da, Roma dönemine ait 2 bin 500 yıllık mezar odalarının yağmalanması tepki çekti. İznik ilçesi Elbeyli Mahallesi Dörttepe mevkiindeki zeytinlikte 15 yıl önce, bir çiftçi çift sürerken çökme meydana geldi. Çökmenin yaşandığı yerde Roma dönemine ait yeraltı mezar odaları ortaya çıktı. Ancak mezar odaları, gerekli koruma sağlanamayınca defineciler tarafından aralıklarla yağmalanmaya başlandı. Mezar odasının kapısındaki tarihi menteşelerin bile yerinden söküldüğü belirtildi.

Önlem alınmazsa yok olacak
Bizans ve Roma tarihiyle ilgilenen Nakkaş Yalçın Öztürk, “Bir an önce önlem alınması ve bu tarihi değerlerin korunması gerekmektedir. Eğer bunları korumayacaksak, gün yüzüne çıkarmaya da gerek yok. Mezar odasının kapısı parmakla açılıp kapanıyordu ama tarihi menteşeleri yerinden sökülmüş ve işlevini yitirmiştir” diye konuştu.

Heykeltıraş İlkay Altay ise, “Roma döneminden kalma bu eserler koruma altına alınmalı ve restore edilmeli. Gerçekten restore edilip sergilenirse ilçe turizmine büyük katkısı olur” dedi.