Çevik Bir’in ATK tarafından tahliye edilmesi, akıllara aynı hastalığa sahip siyasetçi Aysel Tuğluk’un hâlâ tutuklu bulunmasını getirdi. HDP’li Meral Danış Beştaş, “İkili hukuk yarattılar. ATK, iktidara göre davranıyor” dedi.

2 demans hastası ama biri serbest
Çevik Bir, tahliye olduktan sonra Bodrum’daki evine gitti. (Fotoğraf: İHA)

Haber Merkezi

28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan dönemin Genelkurmay 2’nci Başkanı Çevik Bir, demans teşhisi konulduğu için hakkında infaz erteleme kararı verilmesinin ardından önceki gün tahliye edildi. 21 Ağustos 2021’den bu yana cezaevinde tutulan Çevik Bir’e denetimli serbestlik ya da adli kontrol hükümleri de uygulanmadı. İzmir 1 No’lu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan salıverilen Bir, Bodrum’daki evine yerleşti.

Ancak Adli Tıp Kurumu (ATK), Çevik Bir hakkında verdiği kararı her hasta tutuklu ve hükümlü için vermiyor. İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre cezaevlerinde 651’i ağır, toplam 1517 hasta tutuklu var. Bunlardan biri de aynı Çevik Bir gibi demans hastası olan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk. Çevik Bir’e ‘infaza ara’ kararı veren ATK, Tuğluk hakkında yapılan 3 başvuruda da ‘cezaevinde kalabilir’ görüşü bildirdi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Çevik Bir’in tahliye kararını değerlendirdi ve “Aysel Tuğluk’a işkence ederek ifadeye zorlayanlar, Çevik Bir’i bırakanlar ve Tuğluk’a rapor vermeyenler tek merkezden yönetiliyor” dedi. ATK’nin bu kararla, bir kez daha siyasi iktidarın kararlarına göre davrandığını ortaya koyduğunu belirten Beştaş, ikili hukuk sisteminin en fazla hasta tutuklular üzerinde uygulandığını söyledi.

Aysel TuğlukAysel Tuğluk

İkili hukuku yaratanın Meclis olduğuna da işaret eden Beştaş, şu ifadeleri kullandı: “Meclis, 2020’de pandemi nedeniyle bir infaz yasası görüştü. Bu düzenlemede açık açık ikili hukuk yarattı. Siyasi mahpusları, çocuklu anneleri, ölümcül hastaları muhalif ve Kürt olan herkesi infaz yasası kapsamı dışına çıkardı. ATK, kimden güç alıyor tabi ki Meclis’ten. Meclis böyle yasa çıkarırsa mahkemeler de ATK’de kendi rolünü yerine getirir. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Madımak Katliamı faili Ahmet Turan Kılıç’ı ‘Cumhurbaşkanlığı affı’ kapsamında tahliye etti. Hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan ise cezası olmamasına rağmen bütün hastalıklarına rağmen tahliye edilmedi. Çifte standart hafif kalıyor. Açıkça taraflı bir yaklaşım var. Çevik Bir ile Aysel Tuğluk hakkında aynı teşhis konuldu. Kobane davasında Aysel Tuğluk ifadeye zorlandı. ATK ve mahkeme el birliğiyle Aysel Tuğluk’a işkence yapıyor. Hayatın her alanında bu ayrımcılık, düşmanca yaklaşım var. Kürt düşmanlığı devam etmektedir.”