Meslek odaları ve sendikalar, AKP iktidarında muhalif kesimlere yönelik artan baskıları ve operasyonları kınamak için dün bir araya gelerek basın toplantısı düzenledi.

Meslek odaları ve sendikalar, AKP iktidarında muhalif kesimlere yönelik artan baskıları ve operasyonları kınamak için dün bir araya gelerek basın toplantısı düzenledi.
Taksim Hill Otel’de düzenlenen toplantıda, metni meslek odaları ve sendikalar adına İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu okudu.
Açıklamada, AKP'nin referandum propogandalarında 'evet' çıkarsa 12 Eylül'le hesaplaşılacağı ve demokrasinin güçleneceği gibi argümanlar kullandığı anımsatıldı. 12 Eylül'de gerçekleştirilen referandumda yüzde 58 'evet' oyu çıktığı kaydedilen açıklamada,  12 Eylül 1980 sonrasında yaşananların bugün de yaşandığı kaydedildi. Geçen salı gerçekleştirilen operasyonlarda, siyasetçi ve gazetecilerin evlerinin ve parti binalarının maskeli polislerce basıldığı, parti başkanları, yazarlar ve gazetecilerin de gözaltına alındığı kaydedildi. "Tıpkı 12 Eylül döneminde olduğu gibi" denilen açıklamada, soruşturma dosyalarına  ulaşılamadığı ve gözaltına alınanların akibetinin de üç gündür bilinmediğine dikkat çekildi.
Açıklamada, AKP iktidarının son iki yılında, TTB Başkanı'nın gözaltına alınması, KESK Genel Merkezi'nin basılması ve yöneticilerinin aylarca tutuklu kalması, DİSK Örgütlenme Dairesi Başkanı'nın tutuklanması gibi olaylar da hatırlatıldı ve şöyle denildi: "Bizler on yıllardır bu ülkede her türlü baskıcı rejimi görmüş, muhatabı olmuş kurumlarız. Ancak ilk kez kendisine muhalefet eden kişi ve kurumları en sert yöntemlerle sindirmeye çalışırken kendisini 'demokrasi havarisi' olarak göstermeyi başaran bir iktidar ile karşı karşıyayız. Doğasında ve misyonunda yer alan antidemokratik, otoriter ve baskıcı karakteriyle bu siyasal iktidarın amacının kendisine biat etmeyen bütün toplumsal kesimleri bertaraf etmek olduğunu görüyoruz."
Hükümet yetkililerinin "Ellerinde tuttukları iktidarın şehveti ve 'okyanus ötesi' güçlerin desteğiyle hayranı oldukları İkinci Abdülhamid benzeri bir İkinci İstibdat rejimi kurma hevesine kapılanlar" diye nitelendiği açıklamada, gözaltına alınanlar serbest bırakılması talep edilirken emek ve meslek örgütlerinin konunun takipçisi olacağı vurgulandı.
Gerçekleştirilen son operasyonlarda, SDP, TÖP, Red Dergisi, Bilim ve Gelecek Dergisi yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı.

'ENGİSİZYON YÖNTEMİ'
Bu arada söz konusu operasyonlar Ankara ve İzmir'de de protesto edildi. Ankara'da İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına  İHD genel Başkanı Öztürk Türkdoğan,  BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ÇHD Genel Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kaya, Sosyalist Parti Genel başkan Yardımcısı Mustafa Kahya, SDP Genel Başkan Yardımcısı Yeşim Ergün, Sosyolog- Yazar İsmail Beşikçi ve Temel Demirer katıldı. Açıklamada, "Bu hukuk dışı ve keyfi bir saldırıdır. Öyle anlaşılmaktadır ki AKP hükümeti, sosyalist muhalifleriyle uğraşmanın gayrimeşru bir yöntemi olarak bir ‘devrimci karargah’ şemsiyesi yaratmakta, dolayısıyla engizisyon yöntemlerine başvurmakta bir sakınca görmemiştir" denildi.