Türkiye 28 Mayıs’ta gerçekleşecek ikinci tur seçimine doğru ilerlerken ikinci tur sandık görevlisi nasıl olunur, şartları neler ve ücreti ne kadar soruları da gündemde yer almaya başladı. Peki, ikinci tur seçimlerinde sandık görevlisi nasıl olunur, ücreti ne kadar, 2023 şartları neler? 2. tur sandık görevlilerine dair başvurular, ücretler, şartlar hepsi haberimizde…

2. tur sandık görevlisi nasıl olunur, ücreti ne kadar, 2023 şartları neler?

28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek 2. tur seçimin YSK tarafından seçim takviminin de yayınlandı. Sandıklarda 2. tur seçim günü görev alacak kişiler ise YSK tarafından belirlenecek. Peki, Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerinde sandık görevlisi nasıl olunur, ücreti ne kadar, 2023 şartları neler?

2. Turda Sandık Görevlisi Nasıl Olunur?

YSK’ye bağlı ilçe seçim kurulları tarafından yayınlanan duyurulara göre 2. tur sandık görevlisi başvuruları yapılabilmektedir. Buna göre sandık görevlisi olmak isteyenler ilçe seçim kurullarına takip edebilirler. Sandık görevlisi başvuruları genellikle seçimden birkaç ay önce açılır. 28 Mayıs 2023'te gerçekleşecek Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimlerine dönük sandık görevlisi olmak isteyen adaylar için YSK'den henüz bir açıklama gelmedi. 

Sandık Kurulu Görevlisi

İki çeşit sandık görevlisi vardır bunlardan ilki devlet memurlarından oluşan sandık kurulu görevlisidir. Devlet memurlarından seçilen bu görevli YSK tarafından atanır.

Partilerin Sandık Görevlileri

İkincisi ise partilerin sandık görevlileridir. Seçime girecek olan partiler sandık görevlileri için YSK’ya başvuru yapar. Her parti her sandık için dilediği kadar üyesini görevli atayabilir. Partiler sandık görevlisi olarak belirledikleri kişileri başvuru formu ile Yüksek Seçim Kurulu’na bildirir.

Herhangi bir siyasi parti üyesi olmayanlar da seçim sürecinde müşahit olarak görev alabiliyor.

Sandık Görevlisi Ücreti Ne Kadar?

2023 Seçimleri için sandık görevlisi ücreti yani YSK tarafından sandık kurulu üyelerine ve sandık başkanına ödenecek ücretler henüz açıklanmadı. Konuya dair açıklama gelmesi bekleniyor. Sandık görevlisi ücretinin 0,433684 (memur maaş katsayısı) çarpı 2000 yani 867 TL civarında belirlenmesi bekleniyor.

Geçen seçimde sandık görevlisi ücretleri şu şekildeydi;

Başkan ve Üyeler: 261,00 TLSiyasi Parti Temsilcileri: 130,00 TLSandık Görevlisi Olma Şartları

Sandık görevlisi olma şartları için YSK’nın değişiklik yapma hakkı vardır. Ancak söz konusu değişiklik sadece acil durumlarla sınırlıdır. Sandık görevlisi olma şartları arasında bu şartların yer alması bekleniyor; T.C vatandaşı olmak, 18 yaş doldurmuş olmak, Siyasi parti üyesi olmamak ve adli sicil kaydının olmaması gibi unsurlar yer alabilir.

Sandık görevlisi ilkeleri

Sandık görevlilerin ilkeleri şu şekilde belirtilmiştir:

  • Oy verme yerlerinin belirlenmesi ve hazırlanması
  • Oy verme sürecinin yönetilmesi ve denetlenmesi
  • Oy pusulalarının ve oy verme kutularının hazırlanması
  • Seçmenlerin kimliklerini doğrulama işlemlerinin yapılması
  • Oy sayımı ve sonuçların ilan edilmesi
  • Seçim görevlileri, seçim günü boyunca çalışırlar ve seçim sonrasında, oy sayımı ve sonuçların bildirilmesi işlemleri tamamlanana kadar görevlerini sürdürürler.