Meral Danyıldız Ataması yapılmayan öğretmen sayısının yarım milyona yaklaştığı Türkiye’de, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önceki gün internet sitesinde yayımlanan takvimde 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı yapılacağını duyurdu. Takvime göre; ön başvurular 26 Mart’ta başlayacak. Sözlü sınavlar 12-30 Haziran tarihleri arasında yapılacak ve sınav sonuçları, 4 Temmuz’da ilan edilecek. Konuyu BirGün’e değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı […]

20 bin atama yeterli değil

Meral Danyıldız

Ataması yapılmayan öğretmen sayısının yarım milyona yaklaştığı Türkiye’de, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önceki gün internet sitesinde yayımlanan takvimde 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı yapılacağını duyurdu. Takvime göre; ön başvurular 26 Mart’ta başlayacak. Sözlü sınavlar 12-30 Haziran tarihleri arasında yapılacak ve sınav sonuçları, 4 Temmuz’da ilan edilecek.

Konuyu BirGün’e değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise, ataması yapılmayan ve yıllardır atama mücadelesi veren öğretmenlerin sesinin yine duyulmadığını kaydetti. Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı takvime ilişkin şunları aktardı: “İktidar ve MEB, 400 bini aşkın öğretmenin atama hayallerini, beklentilerini görmemeye, duymamaya devam ediyor. Ataması yapılmayan meslektaşlarımızı ya farklı işlerde çalışırken iş cinayetlerinde ya da geleceğe dair umudu kalmadığı için intiharlarla kaybetmeye devam ediyoruz.”

SAYILARI ARTACAK

Öğretmenlerin şiddetin her türlüsüyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Aydoğan, ataması yapılmayan öğretmen sayısının 2023’te bir milyona kadar ulaşacağının altını çizdi. 2002’de yüzde 2 ile 3 arası olan özel aeğitim kurumlarının sayısının ise yüzde 25’e kadar çıktığını söyledi. Aydoğan, sözlerini “Ataması yapılmayan öğretmenlerin asgari ücretin dahi altında, esnek çalışma koşulları altında olması, mesleği memleketin en ucuz iş gücü haline getirilmiş durumdadır. Şimdi geleceğimiz için, eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrencilerimizin gelecek hayalleri için hep birlikte kamusal eğitim mücadelesini yükseltme zamanıdır” ifadeleriyle noktaladı.

***

Seçime yönelik bir söylem

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, seçim yatırımı gerçekleştirmeye çalışıyorlar dedi. Öğretmen atamalarının sözleşmeli değil, tek seferde kadrolu olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, yapılan mülakatlara da değindi. Yıldırım, şunları söyledi: “Mülakatta kendi hakkıyla kazanmış zeki gençlerimizin yasa dışı yöntemlerle elendiğini görüyoruz. Kişinin kendi alanındaki becerisi dikkate alınmıyor. Tamamen şahsi bir mesele haline getirilip hükümete yakın olup olmaması, referansının AKP’li olup olmamasına dayandırılıyor. Eksik öğretmen ihtiyacının kadrolu alım yapılarak giderilmesi gerektiğini belirtiyoruz.”

***

Sosyal medyada eylem

Ataması yapılmayan öğretmenler de MEB’in duyurusunun ardından her gün sosyal medyada sayıdan memnun olmadıklarını belirten eylem yapıyor. Öğretmenler 20 bin değil en az 40 bin ek atma talep ettiklerini ifade ediyor.