Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, ‘Kadın Cinayetleri Önlenebilir’ bölümünde İtalya ve Türkiye’den iki belgesel filmi izleyicilerle buluşturuyor.

20. Filmmor Festivali kadın cinayetlerine odaklanıyor
Şiddetin Yüzü. (Fotoğraf: filmmor)

Kültür Sanat Servisi

İtalya’da 3 günde 1, Meksika’da her gün 3, Türkiye’de ise günde en az 1 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü günümüzde kadın cinayetlerine odaklanan 20. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 12 Kasım’da Türkiye ve İtalya’dan iki belgeseli, “Şiddetin Yüzü” ve “Cinskırım”ı izleyiciyle buluşturuyor.

13 Kasım saat 20.00’de yapılacak ‘Kadın Cinayetleri Önlenebilir’ forumu ise, erkek cinayetiyle yaşamını yitiren kadınları çizimleriyle yaşatmaya çalışan Meksika’dan Hepimiz Burada Değiliz (No Estamos Todas), Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği 1 Temmuz 2021’den beri kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren kadınlara adanan U’Sandık (Unutmamak için Dijital Sandık), kadın cinayetlerindeki cezasızlıkla mücadele ederken kapatma davalarıyla karşılaşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, töre, namus ya da kıskançlıktan öte kadın cinayetlerinin adını koyan mücadele deneyimiyle KAMER, “öldürülen kadınları saymak” durumunda kalan Feminist Nüfus Sayımı (Feminist Census), Arjantin’den başlayarak Latin Amerika’da isyan dalgasına dönüşen Bir Kadın Daha Eksilmeyeceğiz (Ni Una Menos) gibi farklı ülkelerde cinskırım (femicide) ile mücadele eden grupları, hareketleri ve deneyimleri bir araya getirecek. 12 Kasım saat 18.00’de gazeteci, yazar, yönetmen Esra Açıkgöz’ün senaryosunu yazıp, Kenan Özer ile birlikte yönettiği “Şiddetin Yüzü” filminin gösterimi var. Film kimyasal saldırılara maruz kalan üç kadının hikâyesini konu alıyor.

20-filmmor-festivali-kadin-cinayetlerine-odaklaniyor-1085949-1.

Saat 20.00’de İtalyan gazeteci, belgesel yönetmeni, yapımcı Nina Maria Paschalidou’nun 2022 yapımı “Cinskırım / Fimicidio” belgeseli izleyiciyle buluşacak. Belgesel katilleri, medya ve yasalardaki kadın düşmanı zihniyeti teşhir eden davalara odaklanıyor.

Filmler www.filmmoronline.org’a kayıt ve rezervasyon yaptırarak Türkçe altyazı ve söyleşi, forum ise simultane çeviri ile ücretsiz izlenebilecek.