Dünya genelinde 245 bini aşkın kişinin etkilendiği koronavirüs salgınında ölü sayısı dün gece itibariyle 10 bini aştı. Dünya Sağlık Örgütü, vaka sayısının sadece 12 günde ikiye katlandığını bildirdi

20 Mart - Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum | İtalya'da bilanço ağırlaşıyor

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs dünyayı etkisi altına aldı. 6 kıtaya yayılan virüsün bilançosu her geçen gün artıyor.

ABD’nin California eyaletinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle eyalet genelinde ‘evde kalma emri’nin çıkarıldığı belirtildi.

ABD medyasına yansıyan haberlere göre, California Valisi Gavin Newsom, Perşembe akşamı eyaletin 40 milyon sakinini kapsayacak şekilde 'evde kalma emri' verdi.

Anadolu Ajansı'nın 20 Mart 15:00'da geçtiği infografiğe göre dünya genelinde son durum şöyle:

20-mart-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-cin-de-yurt-ici-kaynakli-vaka-cikmiyor-703520-1.

Ülke ülke son duruma dair gelişmeler şöyle:

Güncelleme- 21 Mart- 00:15

BAE İLK ÖLÜM

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yeni tip koronavirüs nedeniyle ilk kez 2 kişi hayatını kaybetti

Güncelleme- 22:45

IRAK'TA ÖLENLERİN SAYISI 17'YE YÜKSELDİ

Irak'ta Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 17'ye yükseldi.

Sağlık ve Çevre Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülke genelinde Covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısının 17'ye çıktığı belirtildi.

Açıklamada, ülkede tespit edilen toplam vaka sayısının ise 208 olduğu kaydedildi.

Irak'ta koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasağı sürerken, sağlık ve güvenlik birimleri dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarında da resmi tatil edilmişti.

20-mart-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-italya-da-bilanco-agirlasiyor-703660-1.

Güncelleme- 22:10

FRANSA'DA ÖLENLERİN SAYISI 450'YE ULAŞTI

Fransa'da, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 450'ye, vaka sayısı 12 bin 612'ye çıktı.

Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, düzenlediği basın toplantısında, virüs tespit edilen kişi sayısının 1617 artışla 12 bin 612'ye yükseldiğini belirtti.

Virüsü taşıyanların arasında yoğun bakımda tedavi gören hastaların sayısının 1297'ye çıktığını aktaran Salomon, 1587 kişinin de tedavinin ardından sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Jerome Salomon, salgın nedeniyle son 24 saatte 78 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve böylece hayatını kaybedenlerin sayısının 450'ye yükseldiğini duyurdu.

Ölenlerin yüzde 87'sinin 70 yaş üstünde olduğunu kaydeden Salomon, virüsle mücadelede en iyi yöntemin evde kalmak olduğunu vurguladı.

Jerome Salomon, şu ana kadar 50 binden fazla virüs testi yapıldığını da dile getirdi.

Burun tıkanmadan koku alamamanınCovid-19'un yeni bir belirtisi olabileceğine dikkati çeken Salomon, bu durumdaki kişilerin doktorlarıyla irtibata geçmesi gerektiğini belirtti.

Güncelleme- 20:15

İTALYA'DA BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İtalya’da yeni tip koronavirüsten (Covid-19) ölenlerin sayısı bugün 627 kişi artarak toplamda 4 bin 32'ye yükseldi.

Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, ülkede 21 Şubat’ta patlak verenCovid-19 salgınına ilişkin düzenlediği basın toplantısında son bilgileri paylaştı.

Borrelli, ülkede mevcut koronavirüs vaka sayısının 37 bin 860'a ulaştığını, bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde Covid-19 bulaşanların sayısının ise 47 bin 21 olduğunu açıkladı.

Borrelli, dün 4 bin 440 olarak açıkladığı iyileşenlerin sayısının bugün 689 artışla 5 bin 129'a ulaştığını duyurdu.

Genel Müdür Borrelli, ölü sayısının düne göre 627 kişi daha arttığını ve sayının 4 bin 32'ye yükseldiğini belirtti.

Borrelli’nin bugün için açıkladığı 627 ölüm, İtalya'da 4 haftadır devam eden koronavirüs salgınında bir günde kaydedilen en yüksek sayı oldu.

Angelo Borrelli ile beraber basın toplantısına katılan İtalya Uzun Ömürlüler Derneği Başkanı Roberto Bernabei, bugün hayatını kaybedenlerden dörtte birinin iki veya daha fazla patolojik sıkıntısı olduğunu belirtti.

LOMBARDİYA'DA BİN 50 KİŞİ YOĞUN BAKIMDA

Diğer yandan, Lombardiya Bölgesel Yönetiminin sağlık işlerinden sorumlu üyesi Giulio Gallera da düzenlediği basın toplantısında vaka ve ölü sayısının sürekli büyümede olduğuna dikkati çekerek, sadece bölgelerinde bugün 381 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Gallera, bölgelerinde halen bin 50 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü açıkladı.

Öte yandan, koronavirüsün kuzeyde ilk görüldüğü beldelerden olan Vo Eugenio’da iki gündür yeni vaka çıkmazken, bugün tekrar yeni vaka kaydedildiği belirtildi.

Basında yer alan diğer haberlerde de süpermarketlerin hafta sonu da açık kalacağı ancak hükümetin, halkın sokağa çıkmasına daha da kısıtlama getiren tedbirleri görüştüğü ifade edildi.

Güncelleme- 19:55

ABD'DE VAKA SAYISI 14 BİNİ GEÇTİ

ABD'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı vaka sayısının 14 bin 322, ölü sayısının 210'a yükseldiği bildirildi.

Ülkedeki koronavirüs salgınına ilişkin verileri takip eden Johns Hopkins Üniversitesinin son rakamlarına göre, Covid-19 vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor.

ABD genelindeki koronavirüs kaynaklı vaka sayısı son 24 saat içinde 10 bin 755’ten, 3 bin 567 artarak 14 bin 322'ye, ölü sayısı da 154’ten 56 artarak 210'a çıktı.

Eyalet bazında New York, 7 bin 102 vaka ile açık ara önde giderken, onu 1376 vaka ile Washington ve 1044 vakayla California takip ediyor.

En fazla ölümün görüldüğü 3 eyalet ise 74 ile Washington, 38 ile New York ve 19 ile California şeklinde sıralandı.

Hafta başından itibaren ülke genelinde test kitlerinin daha yaygın olarak dağıtılmaya başlanmasıyla tüm eyaletlerdeki vaka sayılarında kayda değer artışlar görülmeye başlandığına dikkat çekiliyor.

ABD VE MEKSİKA SINIRLARINI KAPATIYOR

ABD, Covid-19'un yayılmasının önüne geçebilmek amacıyla Meksika ile sınırları zaruri olmayan geçişlere kapatma kararı aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 ile Mücadele Görev Gücü ile Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi.

Geçen hafta Kanada ile sınırları zaruri olmayan geçişlere kapattıklarını anımsatan Trump, bu konuda Meksika ile de çalıştıklarını kaydetti.

Donald Trump, iki ülkenin sınırlarını mecburi olmayan geçişlere kapatacaklarını kaydederek, "Meksika bizim güney sınırımızı korumak için adımlar atıyor. Avrupa ile uçuşları da askıya alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da "ABD ve Meksika'nın ortak sınırlarını, zaruri olmayan geçişlere kapatma kararı aldığını duyurmak istiyorum." dedi.

Güncelleme-17:45
FRANSA DAHA SERT ÖNLEMLERE HAZIRLANIYOR

20-mart-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-12-gunde-vaka-sayisi-ikiye-katlandi-703601-1.

Fransa koronavirüsle mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağını ve alınan diğer sert önlemlerin süresini uzatmaya hazırlanıyor. Fransız parlamentosunda bugün oylanması beklenen Acil Sağlık Durumu çağrısı ve buna ilişkin yasal düzenleme, hükümete özel yetkiler de tanıyor. Fransa Başbakanı Edouard Philippe, hazırlanan yasal düzenlemenin salgına karşı alınan sıkı önlemlerin hayata geçirilmesine imkân sağlayacağını söyledi. Yeni düzenlemeye göre dolaşım ve toplanma özgürlüğünün kısıtlanmasının yanı sıra devlet tüm mal ve hizmetlere el koyabilecek. Salgının ilk başladığı günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki tüm solunum maskelerine el konulmasını istemişti. Bu arada Avusturya da sokağa çıkma kısıtlamalarını üç hafta uzatma kararı aldı.

Güncelleme-17:33
AVUSTURYA'DA BİR MİLLETVEKİLİ KORONAVİRÜSE YAKALANDI

Avusturya Parlamentosunda merkez sağ Halk Partisinden (ÖVP) bir milletvekiline yapılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin sonucunun pozitif çıktığı açıklandı.

Meclis Başkanı Wolfgang Sobotka, basına yaptığı açıklamada, ulusal mecliste ilk virüs vakasının tespit edildiğini duyurdu.

Sobotka, ÖVP milletvekili Johann Singer’e yapılan testin sonucunun pozitif çıktığını bildirdi.

Singer’in mecliste düzenlenen son iki oturuma katılmadığını belirten Sobotka, ancak söz konusu milletvekilinin en son geçen hafta pazar günü gerçekleştirilen koronavirüs konulu toplantıda bulunduğu bilgisini de paylaştı.

20-mart-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-12-gunde-vaka-sayisi-ikiye-katlandi-703530-1.

Güncelleme-15:35
İRAN’DA BİN 237 YENİ VAKA, 149 YENİ ÖLÜM

Koronavirüs salgınının en çok etkilediği ülkelerden biri olan İran, yeni vaka ve ölüm sayılarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre bin 237 yeni vaka görülürken 149 da yeni ölüm gerçekleşti. Böylece İran’da vaka sayısı 19 bin 644’e, ölüm sayısı ise bin 433’e yükseldi.

Güncelleme-15:30
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: SADECE 12 GÜNDE İKİYE KATLANDI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs vaka sayısında dünya çapındaki hızlı artışa dikkat çekti. Örgütün Cenevre'deki merkezinden yapılan açıklamada ilk 100 bin vakanın yaklaşık üç ayda ortaya çıktığına, ikinci 100 bin kişilik dilime ise sadece 12 günde ulaşıldığına işaret edildi. DSÖ, pek çok ülkede yürürlüğe giren sert önlemlerin etkisini şimdiden kestirmenin ise imkansız olduğunu belirtti.

Güncelleme 14:08
İSPANYA'DA ÖLÜ SAYISI BİNİ GEÇTİ

İspanya Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısının 1002'ye, vaka sayısının da 19 bin 980’e çıktığını duyurdu.

Güncelleme-13:51
RUSYA'DA 52 YENİ VAKA

Rusya’da koronavirüs vakası 52 kişi birden artarak 199’a yükseldi.

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamada, Covid-19’un 52 kişide daha tespit edildiği belirtildi. Dün Rusya Sağlık Bakanlığının ilk ölüm vakasının yaşandığını duyurmasının ardından virüs taşıyan kişi sayısının 199’a yükselmesiyle ülkede tedirginlik arttı.

Koronavirüs taşıyan 52 kişinin 12’si Moskova’da, 12'si Sverdlovsk'da, 12'si Tula’da, geri kalanı ise Tambov, Voronezh, Ivanovo, Ryazan, Murmansk, Nizhny Novgorod, Novosibirsk, Orenburg, Saratov ve Tver, Perm, Kirov, St. Petersburg, Krasnodar, Yakutistan, Çuvaşistan ve Hantı-Mansi bölgelerinde tedavi altına alındı.

Yapılan açıklamada karantinaya alınan kişilerin temas ettiği kişilerin tespit edilmesi için çalışmaların devam ettiği ifade edilirken, bu sayının artabileceği aktarıldı.

Güncelleme-13:48
İSRAİL'DE VAKA SAYISI 705'E ULAŞTI

İsrail Sağlık Bakanlığı, ülkede yeni tip koronavirüs tespit edilenlerin sayısının 705'e ulaştığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'de 28 kişide daha Covid-19 tespit edildiği belirtildi.

Hastalardan 10'unun durumunun ağır olduğu bilgisi paylaşılan açıklamada, 15 kişinin ise iyileştiği aktarıldı.

Açıklamada, ülkedaeki toplam vaka sayısının 705'e yükseldiği kaydedildi.

Başbakan Binyamin Netanyahu, dün akşamCovid-19 ile mücadele kapsamında alınan yeni önlemleri duyururken, tüm İsraillilere zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları talimatı verdi.

Yerel basın evden çıkılmaması emrinin 7 gün boyunca uygulanacağını, bu talimatı gözardı edenlerin ise para cezasına çarptırılacağını yazdı.

Güncelleme-13:30
İRAN’DA ÖLÜ SAYISI BİN 433’E ÇIKTI

İran’da koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı arttı. Çin ve İtalya’nın yanı sıra salgından en kötü etkilenen ülkelerden biri olan İran’da 149 yeni ölümle birlikte ölenlerin sayısı bin 433’e ulaştı. İran Sağlık Bakanlığı yetkilileri virüse yakalananların sayısını ise 19 bin 644 olarak açıkladı.

Güncelleme-11:22
RUSYA: KARANTİNAYI İHLAL EDENLERİ SINIR DIŞI EDEBİLİRİZ

Rus haber ajansı TASS’ta yer alan habere göre, açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova kuralları ihlal eden Çin vatandaşlarının sınır dışı edilmesine dair olan haberlerle ilgili “Rusya Federasyonu’nun kabul ettiği prosedüre uygun olarak, karantina kurallarını ihlal eden yabancı vatandaşlar sınır dışı edilebilir” ifadelerini kullandı.

Zaharova, Dışişleri Bakanlığı’nın sadece Çin vatandaşları ile ilgili durumu değil, aynı zamanda diğer ülke vatandaşları ile ilgili durumu da takip ettiğini belirterek, “Çin vatandaşları ile ilgili bir durumda Çinli partnerlerimizle iş birliği yapıyoruz. Diğer ülkelerin vatandaşlarıyla ilgili bir durumda da ülkelerin büyükelçilikleri ile iş birliği yapıyoruz ve bu sorunları etkin bir şekilde eş zamanlı olarak çözüyoruz” dedi.

Ayrıca Sözcü Zaharova, "Çin tarafına gelince, ikili ilişkilerimizin dostane doğasını dikkate alarak iş birliği yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Güncelleme-12:00
ALMANYA'DA BİR GÜNDE 3 BİNE YAKIN YENİ VAKA

Almanya'da salgın hastalıklar konusunda yetkili Robert Koch Enstitüsü, koronavirüsle ilgili güncel gelişmeler hakkında bilgi verdi. Enstitü Başkanı Lothar Wieler, Almanya’da salgına yakalananların sayısının bir günde 2 bin 958 artarak 14 bine çıktığını açıkladı.

Güncelleme-10:15
ÇİN'DE 2 GÜNDÜR YERLİ VAKA TESPİT EDİLMEDİ

Çin anakarasında iki gündür yerli hiçbir yeni Korona virüsü (Covid-19) vakası tespit edilmedi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, 2 gündür Çin anakarasında yeni bir Korona virüs (Covid-19) vakası tespit edilmediği, ancak yurt dışı kaynaklı 39 vakanın kayıtlara geçtiği duyuruldu. Söz konusu vakaların 14’ünün Guangdong eyaletinde, 8’inin Şanghay ve 6’sının başkent Pekin’de görüldüğü aktarıldı. Böylelikle, Çin’deki ülke dışı kaynaklı Covid-19 vakalarının sayısı 228’e çıktı. Çin anakarasında şu ana kadar tespit edilen toplam vaka sayısı ise 80 bin 967’ye yükseldi. Salgın nedeniyle ülkede 3 kişi daha hayatını kaybederken, ölümlerin ikisi salgının merkezi olduğu düşünülen Wuhan kentinde meydana geldi. Ülkede günlük bazdaki can kaybı sayısı 21 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeye indi. Çin’de şu ana kadar meydana gelen toplam can kaybı sayısı ise 3 bin 248’e ulaştı.

Öte yandan, Komisyon, 730 hastanın daha taburcu edildiğini, ülkede toplam taburcu edilen kişi sayısının 71 bin 150’ye ulaştığını açıkladı

Güncelleme-10:00
ARJANTİN'DE GENEL KARANTİNA

20-mart-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-california-da-40-milyon-kisiye-evde-kal-emri-703300-1.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, dünyada etkili olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının önüne geçmek amacıyla ülkede 31 Mart'a kadar genel karantina uygulanacağını açıkladı.

Devlet Başkanı Fernandez, eyalet valileriyle Devlet Başkanlığı Konutu Olivos'ta yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Kovid-19'un yayılma riskine işaret eden Fernandez, "Saat 00:00 (20 Mart) itibariyle önleyici ve zorunlu karantina uygulanması kararı aldık. Karantina, 31 Mart'a kadar sürecek." ifadelerini kullandı.

Güncelleme-09.13
HAİTİ'DE İLK VAKA

Haiti'de ilk kez yeni tip koronavirüs (Covid-19) 2 kişide tespit edildi.

Devlet Başkanı Jovenel Moise, Covid-19 test sonuçları pozitif çıkan 2 hastanın karantinada olduğunu belirtti.

Moise, yeni tip koronavirüs nedeniyle "acil durum" ilan edilen ülkede, tüm hava alanlarının, deniz limanlarının, okulların ve fabrikaların kapatılacağını açıkladı.

Haiti'de yetkililer, yakın zaman önce ülkenin Hispanyola Adası'nda Dominik Cumhuriyeti ile paylaştığı sınırı, virüs nedeniyle kapatmıştı.

Güncelleme-09.03
CALİFORNİA'DA 40 KİŞİYE 'EVDE KAL' EMRİ

ABD’nin California eyaletinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle eyalet genelinde ‘evde kalma emri’nin çıkarıldığı belirtildi.

ABD medyasına yansıyan haberlere göre, California Valisi Gavin Newsom, Perşembe akşamı eyaletin 40 milyon sakinini kapsayacak şekilde 'evde kalma emri' verdi.

Vali Newsom, eyaletin sağlık sistemini çökertmekle tehdit eden koronavirüsün yayılmasını kontrol etmek için zaruri olmayan dolaşımın ikinci bir emre kadar kısıtlandığını belirterek, “Şimdi zor kararlar alma zamanı, gerçeği kabul etmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Valinin emri çerçevesinde, insanlardan evlerinde kalmaları istenirken, tıbbi ve gıda gibi asli ihtiyaçların temini için ise evlerden çıkılabileceği kaydedildi.

Eyaletteki restoran gibi iş yerlerinin ise evlere servis yapmak şartıyla açık kalabileceği belirtildi.

California, 910 koronavirüs vakası ve 19 ölüm ile Washington ve New York'tan sonra ABD'de salgının en fazla etkilediği eyaletlerin başında geliyor.

Son güncellemelere göre New York, en az 5 bin 298Covid-19 vakası ile ülkede başı çekerken, onu 1376 teyid edilmiş vaka ile Washington eyaleti izliyor.

Güncelleme-09.00
FAS SAĞLIKTA OHAL İLAN ETTİ

Fas, bugün saat 18'den itibaren Covid-19 nedeniyle ülkede sağlık alanında olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiğini duyurdu.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Covid-19'un kontrol altında tutulması amacıyla vatandaşların bulundukları yerden çıkabilmeleri için yetkili makamlardan resmi belge alınması şartı getirildiği belirtildi.

Açıklamada, OHAL kapsamında belirlenen sektörlerde çalışanlara dışarı çıkma izni verileceği kaydedildi.

Son resmi açıklamaya göre Fas'ta koronavirüs vaka sayısı 63'e yükseldi, iki kişi de hayatını kaybetti.