2021 yılında Houston başkonsolosluğu kültür ataşesi olarak atanan Recai Aydın'ın 2009 yılında ABD'deki cezaevine girdiği ve şartlı tahliye ile serbest kaldığı ortaya çıktı.

2009 yılında ABD'de cezaevine girdi, 2021'de Türkiye'nin Houston kültür ateşesi oldu
Fotoğraf: AA

Houston başkonsolosluğu kültür ataşesi Recai Aydın'ın 2009 yılında ABD'deki mahkemelerde yargılandığı ve cezaevine girdiği öğrenildi. 2021 yılında ateşelik görevine atanan Aydın'ın şartlı tahliye ile serbest kaldığı belirtildi. 

Cumhuriyet'ten Barış Pehlivan'ın yazısına göre; Recai Aydın, 2009 yılında “aile bireyini yaralama" diye kodlanan bir suç sebebiyle cezaevine girdi. 

Pehlivan ayrıca Recai Aydın'ın 2021 yılında Houston başkonsolosluğu kültür ataşesi olarak atanmasının ardından ABD makamlarının karıştığı şiddet suçu sebebiyle Aydın'a vize vermediğini, bu sebeple de Aydın'ın görevine başlayamadığı duyumlarının bulunduğunu aktardı.

Görsel: Cumhuriyet

Barış Pehlivan yazısında şunları aktardı:

"Tarih: 18 Mart 2009. Recai Aydın o tarihte Houston Polis Departmanı tarafından gözaltına alınmıştı. Zira bir aile bireyini yaralamakla suçlanıyordu. O sırada 36 yaşında olan ve ABD’de akademisyenlik yapan Aydın bu suçtan cezaevine de girmişti. İddia o ki “aile bireyini yaralama” diye kodlanan suç bir kadına karşıydı. Bir aydan fazla zaman hapis yatan Recai Aydın, 22 Nisan ve 6 Temmuz 2009’da ABD mahkemelerinde yargılanmıştı. Houston 14. Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Aydın’ın suçu kabul ettiği ve şartlı tahliye edildiği görülüyordu. Tüm bunlar, Aydın’ın gözaltı fotoğrafıyla birlikte ABD’nin resmi kayıtlarında tarih tarih yazıyordu. Dahası, bu siciline rağmen Recai Aydın 2021 yılında Houston başkonsolosluğu kültür ataşesi olarak atandı. ABD makamlarının ise karıştığı şiddet suçunu gerekçe göstererek o dönem vize vermediği ve bu nedenle Aydın’ın aylarca görevine başlayamadığı da duyumlar arasında. Hakkındaki suçlamaya dair Houston Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Recai Aydın’ı da aradım. Aydın 'Kamu görevlisi olarak çalıştığım için, benim herhangi bir konuda basınla görüşme yapmam, izin almadan mümkün değil. Ayrıca bu, özel hayatımı ilgilendiren bir konu. Maalesef detaylara giremiyorum. Görevim gereği bu tür konulara girmem uygun değil' demekle yetindi."

KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Barış Pehlivan yazısında ayrıca Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyükelçilere ilişkin sözlerini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, “Özel bir liste hazırlamadık ama rüşvetçiden büyükelçi olur mu? Devleti temsil etmesi gereken büyükelçi, iktidar propagandası yapar mı? Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ve Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ile çalışmayız. Devleti için çalışan namuslu bürokratlar ise başımızın tacıdır. Öyle bürokratlar var ki bu iktidarın verdiği kanunsuz emirleri yapmadılar ve görevden alındılar, onları değerlendireceğiz” Kaynak: Kılıçdaroğlu: “Metin Feyzioğlu ile çalışmayız” ifadelerini kullanmıştı.