İHD İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu 2014 raporuna göre, 575 kadın şiddete uğradı, 282 kadın tecavüze maruz kaldı, 257 kadın ise katledildi

2014’te 257 kadın katledildi

ZEYNEP KURAY zeynokuray@hotmail.com

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, 2014 yılı içinde kadına yönelik hak ihlalli raporunu Galatasaray Meydanı'nda  açıkladı. 2014 yılında, 575 kadının erkeklerin şiddetine uğradığını, 282 kadının taciz ve tecavüze maruz kaldığını ve 257 kadının ise katledildiğini aktaran Komisyon üyeleri, gerekli düzenlemeleri ve tedbirleri alması gereken kurumlara sorumluklarını yerine getirme çağrısında bulundu. Eylemde, açıklamayı  İHD İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu üyesi Mürüvvet Yılmaz okudu.

‘ARTIK SUSMASINLAR’
Yılmaz, günde bir kadının erkekler tarafından öldürüldüğü Türkiye’de,  devletin  kadın kelimesini neredeyse tüm yaşamdan söküp erkeğin denetimine vermeye, dört duvarın arasına hapsetmeye çalıştığına dikkat çekerek   sözlerine başladı.  Önlem diye torbadan çıkan uzaklaştırma ve devlet koruması gibi uygulamaların ise caydırıcı olmaktan uzak olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''kadınların en temel hak olan 'yaşam hakkının' ihlali ile karşı karşıya kalan kadınların, bilinçli bir şekilde sistematik bir cins kırımına uğratıldığına dikkat çekti. Bütün bunlar olurken,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın kadına yönelik şiddet konusunda suskunluğunu sürdürdüğünü hatırlatan Yılmaz, kadına yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan ve Türkiye'nin de taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi ile Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi'nin  yükümlülüklerinin yerine getirmesi çağrısında bulundu.