Geri dönüp bakıldığında 2015’ten geriye hafızalarda ne var? Dizilerin dünyasından aklımızda kalanlar

2015 biterken dizilerin dünyasından akılda kalanlar

FATİH ŞALO / caykahve@gmail.com

2015 televizyon açısından hareketli bir yıl oldu. Tüm dengeleri sarsan ya da daha şimdiden efsaneleşmiş yapımlara imza atılmasa da 2015, başarılı yapımların etkisini sürdürdüğü, Amazon ve Netflix’in ardı ardına yeni dizileri piyasa sürdüğü bir sene oldu. Seçenekler konusundaki çeşitlilik de en çok dizi değiştirmeyi seven çabuk heveslenen ve vazgeçen izleyiciler için iyi oldu. Peki geri dönüp bakıldığında 2015’ten geriye hafızalarda ne var? İşte dizilerin dünyasında 2015’ten akılda kalanlar.

Fargo

2015-biterken-dizilerin-dunyasindan-akilda-kalanlar-100105-1.
2015’in kesinlikle en iyi yapımı Fargo’nun ikinci sezonu oldu. Diziden çok sinematografisi ile filmi andıran yapımın kalitesi ikinci sezonda da çizgisini bozmadan devam etti. Hikâye ve zaman dilimi birinci sezondan farklı olsa da esas karakterlerin sürekliliği Fargo’nun önemli bir avantajıydı. Günümüzde geçen bir diziden bir anda dönem yapımı çıkartmak izleyiciler nazarında ilgiyi kaybetmeye aslında davetiye çıkartsa da Fargo kolay yem olmayacağını gösterdi. Fargo bütün yıl içerisinde değerlendirilirse 2015’in en başarılı yapımı oldu demek çok da iddialı bir çıkış olmayacak. Dizilerin ilerleyen bölümlerini biriktirip tekmili birden izlemek isteyen seyirciler için Fargo 2016’ya güzel başlamanın kolay bir yolu.

Empire

2015-biterken-dizilerin-dunyasindan-akilda-kalanlar-100106-1.
Geçen Ocak ayında ilk sezonu ile televizyonlara merhaba diyen Empire, pembe dizilerin illa ucuz ve basit olmak anlamına gelmediğini gösteren esaslı bir yapım oldu. Jay-Z’den bolca ilham alınarak yaratılmış Lucious Lyon karakterinin kurduğu müzik yapımcılığı imparatorluğunda birbirleri ile kapışan küçük prenslerin bol entrikalı öyküsü bu senenin başarılı dizilerindendi. Dizi kısa sürede kalabalık bir izleyici kitlesine kavuştuğu için televizyondaki yerini de garantileyince sezon başına düşen bölüm sayısı da arttı. Empire sürükleyici ve başarılı bir aile hikâyesi olarak bu sene çıkan en akılda kalıcı işlerden birisi oldu. Hip-hop kültürüne uzak ya da yakın olsun tüm izleyiciler için Empire kesinlikle hafta hafta izlenmesi gereken bir yapım.

Walking Dead

2015-biterken-dizilerin-dunyasindan-akilda-kalanlar-100107-1.
Son üç yıldır olduğu gibi Walking Dead bu yılı da hayli başarılı bir şekilde atlattı. Ana karakterlerin giderek daralan çemberinde Walking Dead izleyicileri bu sene belki de hiç olmadığı kadar elde kalan karakterlerine sahip çıktı. Macera dozunun vites küçültmeden devam etmesi bu yıl Walking Dead’in bir diğer avantajıydı. Karakterler üzerine eskisi kadar eğilmeden genellikle olaylar üzerinden ilerleyen yeni matematiği ile Walking Dead 2015’i kazasız belasız atlatan tek büyük yapım oldu denilebilir. Ana karakterlerinden bazılarını feda etmiş ve dizide olayların seyri beklentilerin çok tersine gelişmiş olsa da, Walking Dead’in önümüzdeki sezon için de umut verdiğini söylemek lâzım.

Game of Thrones
2015’in en büyük hayal kırıklığı kesinlikle Game of Thrones oldu. Beklentileri her sezon finalinde olduğu gibi yarım kalmış hikâyeleri ve soru işaretleri ile yükselten dizinin 5 yıldır uyguladığı yöntem bu sefer istediği etkiyi yaratmadı. Game of Thrones’un tek koltuğa iki karpuz sığdırma denemesi bu sefer karpuzların düşmesi ile sonuçlandı. Artık dizinin birbirine paralel ilerleyen 6 hikâyelik formatı merak uyandırıcı olmaktan çok izleyiciler açısından işkenceye dönüşmeye başladı. Bu nedenle 2015’in kaybedeni Game of Thrones oldu dersek haksızlık etmiş olmayız.