2017'de öne çıkan 10 yerli albüm

BURAK ABATAY - @abatayburak

2017 yılı siyasi ve toplumsal birçok kötü anıyı beraberinde getirmiş olursa olsun kültür-sanat hayatımız bir hayli verimli ve üretken geçti. Çok sayıda kültür-sanat etkinliğinin iptal edildiği, ertelendiği ve rengin zûl sayıldığı yılda öne çıkan albümleri derlemek istedik.

İşte bu yılın öne çıkan albümleri:

1. Gözde Öney - İki Gölge

Hüsnü Arkan’ın back vokalindeki pembe saçlı kız olarak tanıdığımız Öney, Sofar’daki ‘Kavga’ şarkısıyla öne çıkmıştı. Sonrasında ise bu yıl çıkardığı "İki Gölge" adlı ilk albümü ile söz yazarlığı ile tanıştırdı. Öney'in yeni albüm çalışmaları şimdiden merakla beklenesi.

2. Jehan Barbur - Evim Neresi

Müzisyen Jehan Barbur beşinci solo albümü Evim Neresi’yi Ada Müzik etiketiyle bizlerle buluşturdu. 9 şarkının yer aldığı albümde biri hariç tüm şarkı sözleri Barbur imzalı. Cahit Berkay’in ünlü bestesi Selvi Boylum Al Yazmalım'ı da seslendiren Barbur'un albümü bu yıla iz bırakan çalışmalardan.

3. Ezgi Aktan - Gece

Geçen yıl yayımladığı ‘İyi ki’ adlı ilk albümünün ardından ikinci solo çalışması ‘Gece’yi Ada Müzik etiketiyle sevenleriyle buluşturan Ezgi Aktan müzikteki yerini giderek sağlamlaştırıyor. Yıl boyunca verdiği konserlerde de adını sıkça duyuran Aktan, müziğimizin genç şarkı sözü yazarlarından. Üstelik kentli politik tavrıyla suya sabuna dokunuyor.

4. Ezhel - Müptezhel

Rap bu yıl Türkiye'de popülaritesini gitgide arttırmışsa bunların sebeplerinden birisi de şüphesiz Ezhel'in Müptezhel albümü. Mekanlarda, sokaklarda sıklıkla duyduğumuz albümdeki parçalar, Ezhel'in kendine has tarzını yansıtıyor. Barış Akpolat'ın da deyimiyle Ezhel gerçekten her şarkıda ateş ediyor!

5. MFÖ - Kendi Kendine

Mazhar-Fuat-Özkan üçlüsü yıllardır beklenen albümü nihayet bu yıl yayımladı. Fuat Güner'in ev stüdyosunda kaydedilen albüm bildiğimiz MFÖ tarzının dışında hiçbir şey yapmıyor. Yine usul usul, sakin ve aşk dolu. Üstelik şarkı sözlerinde yer alan 'WhatsApp-Facebook' kelimeleriyle de oldukça da modern.

6. Lara Di Lara - Hazineler İçindesin

123’ün vokali olarak tanıdığımız Dilara Sakpınar, solo projesi olan Lara Di Lara ismiyle ‘Hazineler İçindesin’ albümünü Sony Music etiketiyle bizlere sundu. Doğadan, insandan beslenen fantastik bir yolculuğu bu albümde hissetmek büyük bir keyif.

7. Nihil Piraye - Çok Acayip

"Evde Kimse Yok" single'ı ile adından sıkça söz ettiren Nihil Piraya bu yılın ortasında yayımladığı Çok Acayip single'ı ile dikkat çekti. Üstelik Berk Sivrikaya, Zafer Sernikli, Alp Alptekin, Ozan Çirkinoğlu, Erentuğ Turan, Yağız Nevzat İpek ve Emre Dereli’den oluşan grup, Kamufle ve Ezhel ile beraber geçtiğimiz haftalarda yeni bir single daha yayımladı.

8. Yaşar - Şehir Yalnızlığı

Türk pop müziğinin sevilen ismi Yaşar, müzik kariyerinin 20’nci yılını Şehir Yalnızlığı albümü ile taçlandırdı. Popüler olan müziğin kalitesini kendisinde koruyan Yaşar, bu albümünde İstanbul'da da sizi güzel bir yürüyüşe davet ediyor. Albümde söz ve müziği Yaşar'a ait olan yalnızca bir şarkı var. Hürriyet'te Sinem Vural'a verdiği röportajda Yaşar bu durumu şöyle açıkladı: "Açıkçası bu kadar güçlü şarkılarım yoktu, yapmaya vaktim de yoktu. Yaptığım şeyleri ise beğenmiyordum. Bunlardan çok daha iyilerini yaptım diyordum. Bir yandan da vitrini yenilemek gerekiyor. Hep aynı vitrinle dükkan açamıyorsun. Murat’la buluşup konuştuk. Güneşli bir sonbahar gününde şarkılarını dinledim, şoke oldum. Birisi ben yazmışım gibi şarkıları yazıp getirdi."

9. Ceylan Ertem - Yine De Amin

Şarkı sözü yazarı, besteci ve yorumcu kimliğiyle öne çıkan, gerek cover'larıyla da gerekse de canlı performanslarıyla yıllardır hayatımızda olan Ceylan Ertem, beşinci solo albümü Yine De Amin'i yayımladı. Kalabalık sayılabilecek bir kadroyla albüm kayıtlarını gerçekleştiren Ertem’in son albümünde Sıla’nın ve Yıldız Tilbe’nin de şarkıları var.

10. Vega - Delinin Yıldızı

Ve Vega... 12 yıl sonra yeni albümü Delinin Yıldızı’nı sunacağını duyuran grup, kısa bir süre sonra da albümü müzikseverlere hediye etti. Vega'nın hayran kitlesi tarafından da çok beğenilen grup, "Nerede kalmıştık?" diye döndü.