2019'da öne çıkan çevre haberleri

Hazırlayanlar: Merve Atıcı, Diren Deniz Sarı, Seda Balmumcu

Ahmet Telli'nin dizelerinde geçer: "Hangi dağ efkarlıysa ordayız, perişan edilen herşey bizimdir..." 2019 yılını hükümetin para babalarına peşkeş çektiği yaşam alanlarımızı savunmakla geçirdik. Dünyayı saran iklim krizine karşı çocuklar gelecekleri için mücadele etti, ranta açmak için ciğerlerimiz yakıldı. Kazanımlarımız oldu, mücadelemizin devam ettiği alanlar da... Bize düşen de dağların efkarını satırlarımıza taşımak oldu. 2019'da öne çıkan çevre haberlerini derledik:

OCAK

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667444-1.

  • Jeotermallere ve talan projelerine karşı direniş

Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde kurulmak istenen Jeotermal Elektrik Santrali’ne (JES) karşı köylüler direnişe geçti. Şirketin ÇED süreci tamamlanmadan çalışmalara başladığını ifade eden köylüler, araziyi giden yolu keserek işçilerin geçişine ve çalışma yapılmasına engel oldu. Köylülerin başlattığı direnişin ardından, Sanko Enerji, Hacıbektaşlı köyünde sondaj kulesini indirdi

Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı kırsal Karaağız Mahallesi’ne yapılması planlanan biyokütle enerji santralına karşı çıkan yöre sakinleri Haziran 2018’de başladıkları direnişe devam etti.

Yargı talanı durdurdu . Ordu’da Gülyalı Balıkçı Barınağı’nda yapılmak istenen dolgu ve mendirek projesinin iptali için açılan davada, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edildi.

ŞUBAT

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667445-1.

  • Peri bacaları

Nevşehir merkez ilçeye bağlı Göreme beldesinde, Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde bulunan peribacalarının yanında inşa edilen otel tepki çekti.

  • Çanakkale’deki jeotermal projeleri

Çanakkale Ayvacık, Ezine, Bozcaada ve Gökçeada'da jeotermal arama projelerinin duyurulmasının ardından çevre örgütleri ve bölge halkı harekete geçti. Örgütler, Jeotermal enerji tesislerinin (JES) balık ölümlerinden ağaçların kurumasına kadar uzanan olumsuz etkilerine karşı duracaklarını söylediler. Jeotermal sahası olarak belirlenen bölgelerde köylerin, yaşam alanlarının, derelerin, göletlerin, antik kentlerin, turizm, tarım ve hayvancılık alanların yer aldığını söyleyen yaşam savunucuları, “Bu alanlarda JES’lerin kurulması ve bu amaçla arama sondajları yapılması, geri dönüşü mümkün olmayan zararlara yol açacaktır” diyerek direnişe başladılar.

MART

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667446-1.

  • ÇED raporları

Greenpeace Akdeniz’in Mart 2019’da hazırladığı “Afşin’de Kömürlü Termik Santrallerin Bedeli” isimli hava modellemesi raporunda Afşin’deki santrallardan çıkan emisyonlar yetişkinlerde inme, akciğer kanseri, kalp ve solunum yolu hastalıkları ve çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları riskini arttırdığı belirtildi. Rapora göre, santraller kum tanesinden bile küçük parçacık madde (PM2,5) ve azot dioksit (NO2) kirliliği nedeniyle bugüne kadar 17 bin erken ölüme neden oldu”

  • 17 bin erken ölümün sebebi termik santral

Talanda AKP farkı: ÇED gerekli değildir kararlarının yüzde 91’i AKP döneminde verildi. ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarına dair hazırladığı veriler, ülke genelinde sürdürülen rant ve talan projelerinin önünün nasıl açıldığını adeta gözler önüne serdi. Bakanlığın verilerine göre; ÇED Yönetmeliği’nin ilk kez yayımlandığı 1993 yılından 2018’e, 60 bin 694 kez ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Bu kararların 55 bin 487’si, yani yüzde 91,4’ü AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından sonra gerçekleşti.

  • İklim grevleri

İklim için okul grevi bütün dünyaya yayıldı. 16 yaşındaki Greta Thunberg’in geçen yılın ağustos ayında İsveç'te başlattığı iklim için okul grevi’ bütün dünyaya yayıldı. Greta’nın çağrısıyla bugün toplam 105 ülkede öğrenciler okul boykotuna çıkarak ‘İklim değişikliğine karşı harekete geçin’ çağrısı yaptı.

  • Dünya su raporu

UNESCO 2019 Dünya Su Raporu’nu hazırladı. Rapora göre iki milyar insanın temiz su kaynaklarına düzenli erişimi yok. Su kaynaklarının kısıtlı olması ve artan çevre kirliliği nedeniyle 2050 yılına kadar bu sayının artacağı öngörüldü.

NİSAN

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667447-1.

  • Muğla ve İzmir’de ağaç kıyımı

Muğla’nın Gökova Körfezi’nde bulunan dünyaca ünlü Akbük Koyu’nda menengiç ağaçları, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kesildi. Ağaç kıyımını yapanların Akbük Koyu’nda kamp alanı işleten S.T. ve yanında çalışan M.T. olduğu belirlendi.

Ödemiş’in İlkkurşun Köyü’nde yol için zeytin ağaçlarının sökülmesine başlandı. Ağaç kıyımı ağaçlarının kesilmesini TBMM gündemine taşındı. Meclis’te “Yapılmak istenilen yolun doğal hayata, tarım alanlarına ve zeytinliklere vereceği zarar dikkate alınmış mıdır? Alınmış ise kamuoyunun haklı tepkisine de neden olan ağaçların kesilmesine hangi gerekçeyle göz yumulmuştur? Oluşan zararın önüne geçilmesi için Bakanlığınızca alınan bir önlem var mıdır? Olacak mıdır? Sorularıyla kıyıma tepki gösterildi.

200 milyon yıllık tabiatı yok saydılar

Kocaeli’nde 200 milyon yılda oluşan Ballıkayalar Tabiat Parkı’ndan geçecek ve 17 bin ağacı yok edecek olan yol projesine ÇED olumlu kararı verildi.

  • Artvin’de direniş kazandı

Artvin’in Ardanuç ilçesindeki Aydın deresi üzerine yapılmak istenen “7-8 HES” projesi için verilen ÇED onayı halkın mücadelesi sonucunda iptal edildi. Rize İdare Mahkemesi’nde görülen davada büyük bir bölümü ormanlık alanı kapsayan HES’in bölgede yaratacağı tahribata dikkat çekildi. Hem derenin suyunu yok edecek hem de ormanı tahrip edecek projeye yargı dur dedi.

MAYIS

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667451-1.

  • Yaşayan Gezegen Raporu

Yaşayan Gezegen Raporu, 1970 ile 2014 arasında balık, memeli, çift yaşamlı ve sürüngen popülasyonlarının yüzde 60’ının kaybedildiğini ortaya koydu.

  • Mercan kayalıkları

Mercan kayalıklarının yarısı kaybedildi, Mangrove ormanlarının yüzde 30 ila 50’si yok edildi.

  • HES doğa harikasını bataklığa çevirdi

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, azalan yağışlar ve HES’in su tutması nedeniyle suyun çekildiği tabiat parkı Sera Gölü’nde yatağa atılan çöplerin birikmesi gölü bataklığa çevirdi.

Atmosferdeki karbondioksit rekor kırdı

Amerikan Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin Mauna Loa Gözlemevi’nde yaptığı araştırma sonuçlarına göre, atmosferdeki karbondioksit oranı 415.26 partiküle ulaşarak rekor kırdı. Araştırma sonuçlarına göre bu oranın insanoğlunun varoluşundan bu yana en yüksek seviye olduğu bildirildi.

HAZİRAN

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667452-1.

  • İstanbul 25 yılda enkaz oldu

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) İstanbul’a dair hazırladığı rapor, şehirdeki çevresel yıkımı gözler önüne serdi. 7 maddeden oluşan rapora göre kentteki yeşil alanlar, tarihi miraslar, ulaşım ve hava kalitesi can çekişiyor. Siluet de yok edilmiş durumda. (Rapora link ver)

  • Trabzon’u ihmal vurdu

Trabzon’un Araklı ilçesi Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallerindeki şiddetli sağanak yağış sonrası HES’in borusu patladı. Faciada, 2 yurttaş yaşamını yitirdi. HES’ler, dere yataklarının rejimlerini ve yapısını bozduğu için sel sularının yıkıcı boyutlara ulaşmasına zemin hazırlandığı, sel suyu ve ardından HES yükleme havuzunun yıkılması yurttaşların ölümüne yol açtığı ifade edildi.

  • İzmir’de faytona son

İzmir’de geçmişi Cumhuriyet öncesine kadar giden faytonların dönemi kapandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin genelinde fayton taşımacılığını tamamen yasakladı.

  • Sinop ve Eskişehir’de nükleer projeleri rafa kalktı

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 hedefleri arasında saydığı Japonlarla yapılan Sinop nükleer enerji santralı projesinin durduğunu açıkladı. Bölge halkının büyük tepkisine rağmen Eskişehir Alpu’da yapılması planlanan termik santralın ihalesi iptal edildi.

  • Son 48 yılın en sıcak Haziran Ayı

Avrupa merkezli Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), geçen ayın yeryüzünde kayıtlara geçen en sıcak haziran ayı olduğunu açıkladı. Haziran 2019 Türkiye’de son 48 yılda yaşanan en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçti.

TEMMUZ

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667460-1.

  • Saklıkent Kanyonu koruma altına alındı

Muğla ile Antalya’yı birbirinden ayıran ve buz gibi sularıyla dünyanın en büyük kanyonları arasında gösterilen Saklıkent Kanyonu, "Kesin korunacak hassas alan" olarak tescil edildi

  • En büyük okyanus temizliği yapıldı

Çevreciler bir araya gelerek Pasifik Okyanusu’ndan 40 tondan fazla plastik atık ve balıkçı ağı çıkardı. Okyanusa yelkenliyle açılan çevreciler, 25 gün süren temizlik görevini tamamlamış oldu.

  • Çevre Mühendisleri Odası’ndan çarpıcı İstanbul raporu

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi hazırladığı İstanbul Çevre Durum Raporu’nda kentin hava, su, toprak ve gürültü kirliliği karnesini çıkarıldı. Raporda bunun yanında İstanbul`un atık yönetimi altyapı sorunları, asbest riski ve İstanbul`da iklim değişikliği konularına da yer verildi.

  • Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı kuruldu

Yurdun farklı bölgesinden belediyeler, sürdürülebilir kalkınma hedefleri i çinbir araya geldi. Yerel İzleme, Araştırma ve UygulamalarDerneği (Yereliz) tarafından düzenlenen etkinliğe katılan 21 belediye, yerellerin küresel ölçekli gündemlerle bağkurması ve bu sayede iklim krizi, yoksulluk, eşitsizlikve kurumsal kaynakların ve yapıların güçlenmesi konularını tartıştı.

  • Mahkeme iptal etti 180 bin ağaç kurtuldu

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Ersay Madencilik Şirketi’nin kum ocağı kapasite artışı için ormanlık alanda 180 bin ağaç kesmeyi öngören ÇED Raporu yargıdan döndü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararına yönelik itirazı değerlendiren Tekirdağ İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

  • Kaz Dağları’nda su ve vicdan nöbeti başladı

Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı havzasındaki siyanürlü altın madenine karşı bölge halkı, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi ve Çanakkale Belediyesi ‘su ve vicdan nöbeti’ kararı alındı.Kirazlı-Balaban’da 26 Temmuz itibariyle nöbete başlandı.

AĞUSTOS

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667464-1.

  • Sosyal medyada Salda Gölü için kampanya: #SaldayaDokunma

Burdur’un Yeşilova ilçesindeki, turkuaz rengi ve beyaz kumsalı ile dünyacaünlü Salda Gölü’ne yapımı planlanan 140 bin 496 metrekarelik Millet Bahçesi projesine karşı imza kampanyası başlatıldı. Salda’daki yapılaşamaya tepki gösteren binlerce yurttaş #SaldayaDokunma etiketine tweet atarak tepkisini gösterdi.İmza kampanyasına da katılan yurttaşlar, dünya mirası sayılabilecek bu doğa harikasının, betona feda edilmemesi için Çevreve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

  • Uçansu Şelalesi HES’ten kurtuldu

Antalya’da doğa harikası Uçansu Şelalesi’ni oluşturan Alara Çayı üzerinde, 3’üyle ilgili hukuki sürecin sürdüğü 8 HES projesinden biri daha mahkeme tarafından iptal edildi.

  • On binlerce kişi Kaz Dağları için Su ve Vicdan Nöbeti’nde buluştu

Çanakkale Kazdağları’n-da Kanadalı AlamosGold’un siyanürlü altın arama faaliyetine karşı isyan büyüdü. Altın arama çalışmasını ormandan sonraÇanakkale’nin tek içme suyukaynağı Atikhisar Barajı’nıda riske sokması tepkileriyükseltti. Büyük Su ve Adalet Nöbeti için binlerce öğrenci,sanatçı, akademisyen, çevre savunucusu Kirazlı Balaban’da buluştu. Eyleme katılanlar, maden aramasının Çanakkale’ye içme suyu sağlayan Atikhisar Barajı havzasında yapılacak olmasının yarattığı tehlikeyi de dile getirdi. Ağaçlarla birlikte canlıların temiz havanın ve ekosistemin yok olacağına vurgu yapıldı.

  • Fazıl Say Kaz Dağları için çaldı

Kaz Dağları'nda devam eden madencilik faaliyetlerine karşı başlatılan çevre mücadelesine dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say da katıldı. Fazıl Say, Su ve Vicdan Nöbeti Kamp alanında konser verdi. Konser sırasında bir konuşma yapan Say, "Onur duydum Türk halkıyla bugün. İlk gününden itibaren doğayı savunanlara da bir teşekkür etmek isterim. Onlar hepimizi yönlendirdiler ve konserin olmasına da ilham kaynağı oldular. Yaşatmaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor diye düşünüyorum" dedi.

  • Dört bir yanda yangın

İzmir'de 18 Ağustos'ta başlayan orman yangını, saatte 70 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgarın etkisiyle üç ilçenin ormanlık alanına yayıldı, yaklaşıkr 500 hektarlık alan küle döndü. Yangın, etkili olduğu alan bakımından, bu yılın en büyük yangını oldu.

  • Bu yıl başta İzmir, Muğla, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale olmak üzere çeşitli illerde alevler tehlike yarattı.

Mardin'in Midyat ve Nusaybin ilçeleri arasında 28 Temmuz'da ormanlık alanda sabah saatlerinde çıkan yangın akşam kontrol altına alındı. Yaklaşık 200 hektarlık tarım ve orman alanı zarar gördü.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Behramlı köyü yakınlarında 10 Ağustos'ta çıkan orman yangını da rüzgarın etkisiyle büyüdü. Gece başlayan yangın sabah saatlerine kadar sürdü. Çevre il ve ilçelerden gelen ekiplerin yanı sıra çevre köylerin sakinleri de söndürme çalışmalarına yardım etti. Yangın yaklaşık 100 hektarlık alanda etkili oldu.

Balıkesir'in Marmara ilçesinde 12 Ağustos'ta çıkan yangın, 10 saat süren çalışmalar sonucu kontrol altına alınabildi. Alevler nedeniyle 3 ev ve jandarma lojmanları zarar gördü, yaklaşık 60 ev tahliye edildi. Ayrıca 4 itfaiye eri ve bazı vatandaşlar dumandan etkilendi, bazı hayvanlar da telef oldu. Alevler nedeniyle yaklaşık 80 hektarlık alan zarar gördü.

Bursa'nın Orhaneli ilçesinde 5 Ağustos'ta 9 ayrı yerde orman yangını çıktı. Ertesi gün kontrol altına alınabilen yangında 50-60 hektarlık alan zarar gördü.

İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Kavakdere Barajı'nın üst kısmında bulunan ormanlık alanda 7 Temmuz'da çıkan orman yangınında 50 hektarlık alan etkilendi.

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde 13 Ağustos günü öğleden sonra çıkan yangın sabaha kadar süren çalışmaların ardından kontrol altına alınabildi. Yangında 30 hektarlık alan zarar gördü.

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667465-1.

  • JES eyleminde onlarca kişi gözaltına alındı

Manisa Salihli Hacıbektaşlı mahallesinde yapılması planlanan JES projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı çevreciler bir araya gelerek karşı çıktı. Jandarma toplanan çevrecilere biber gazı sıkarak müdahale etti. Onlarca kişi gözaltına alındı.Jandarma müdahalesi sırasında Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege de gözaltına alındı.

  • Dünyanın çöplüğü olduk

Çin’in yurtdışından plastik atık alımına yasak koymasının ardında atıkların yeni adresi olan Türkiye’nin yüz binlerce ton plastik atık ithal ettiği ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin 2017 yılında ithal ettiği plastik atık miktarı 277 bin ton oldu. Bakan Kurum, yurtiçinden temin edilen plastik atık miktarının ise 264 bin ton civarı olduğunu bildirdi.

  • Karabağlar Yaylası’nda başlatılan sondaj çalışması tepkilerle durduruldu

Maden Tetkik Arama (MTA) üçüncü derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altında olan Karabağlar Yaylası’ndaki sondaj çalışmalarını tepkiler üzerine durdurdu. Menteşe Kent Konseyi bileşenleri, yöre halkı ve çevre dernekleri sondajların tamamen bitmesini talep ederek bölgede bir basın açıklaması yaptı.

  • HES kanalı patladı ihmal açığa çıktı!

Sivas’ın Koyulhisar ile Suşehri arasında bulunan ve yaklaşık 10 yıl önce yapılan Bereket HES’in (Hidro elektrik santral) ana su borusu patladı. Kanalın patlaması sonucu karayolu su altında kaldı. Patlama sırasında yoldan geçen 1 kamyon ve 1 otomobil suya kapılarak sürüklendi. Olayda devrilen otomobildeki 5 kişi ile kamyon sürücüsü yaralandı. 6 kişinin yaralandığı olayın altından ‘ihmal’ çıktı.

EYLÜL

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667469-1.

  • Mermer gibi direniş

Kardelenler diyarı’ olarak bilinen Antalya İbradı’da çok sayıda endemik bitki türünün, su kaynaklarının ve sedir ormanlarının bulunduğu alana mermer ocağı yapılması gündeme gelince, bölge halkı alana direniş çadırı kurdu

  • Madene karşı platform kuruldu

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde altın madeni arama çalışmalarında yaşanacak doğa talanına karşı harekete geçen yöre halkı Alaplı Çevre Platformu’nu kurdu

  • Türkiye çöp yığınına dönüştürüldü

İtalya’dan Türkiye’ye getirilen 500 ton plastik atığa tepki yağdı. CHP’li Murat Bakan konuyu Meclis’e taşıyarak, ‘Çöpler denetlendi mi?’ diye sordu. Greenpeace ise yetkililer hakkında İzmir Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu

  • Pasifik okyanusunda nükleer kabusu

Fukuşima’da 2011 yılında yaşanan deprem ve tsunami felaketi sonrası hasar gören nükleer santralın soğutulması için kullanılan suyun depolama alanı doldu. Milyonlarca ton radyoaktif suyun Pasifik Okyanusu’na dökülmesi gündeme geldi. Tokyo Elektrik Gücü (Tepco), hasar görmüş üç reaktör çekirdeğinin erimesini önlemek için kullanılan suyla, karıştığında kirlenmiş olan yeraltı suyunu biriktirmek zorunda kaldı. Tepco geçen yıl tankların daki suyun hâlâ trityum ve başka kirletici maddeler içerdiğini itiraf etti

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667472-1.

  • İklim için greve

İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in geçen yıl İsveç Parlamentosu önünde başlattığı ve her cuma yinelenen“iklim krizi için okul grevi” eylemleri “Fridays For Future” (Gelecek İçin Cumalar) adında bir kitle hareketine dönüştü. 20 Eylül’de Türkiye dahil dünyanın pek çok yerinde çocuklar iklim grevi yaptı.

  • 3 günde 2 deprem

Marmara üç gün içinde ikinci kez sarsıldı. Silivri açıklarında 5.8 büyüklüğündeki deprem büyük paniğe yol açtı. Deprem, İstanbul’un afetlere karşı hazırlıksız olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Birçok ev ve kamu binası depreme dayanıklı olmadığı için boşaltıldı. Yapılan deprem araştırmasına göre halkın büyük bir çoğunluğu depremde evlerinin yıkılacağını düşünüyor, deprem anında ne yapacağını bilmiyor ve önlemlerin alınmadığını söylüyor

EKİM

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667470-1.

  • Muson yağmurları bin 643 can aldı

Hindistan’da haziran ayından itibaren etkili olan muson yağmurlarında bin 600’den fazla kişi hayatını kaybetti. Hindistan Times’ın haberine göre, hükümet verileri; ülkede bu yıl, son 25 yılın en şiddetli muson yağışlarının kaydedildiğini ve haziranda başlayan şiddetli yağışların yol açtığı afet ve kazalarda, Ekim ayı itibarıyla ülke genelinde bin 673 kişinin öldüğünü ortaya koydu

  • Hayvan Hakları Raporu Meclis’e sunuldu

TBMM Hayvan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı Hayvan Hakları Raporu 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde Meclis’e sunuldu. Hayvan hakları savunucularıı, raporu yeterli bulduklarını ancak bakanlığa güvenmediklerini ifade etti.

  • İznik Gölü de 700 bin ağaç da kurtuldu

Bursa’nın İznik ilçesinde göl havzası üzerindeki maden bölgesinde, çinko, bakır ve kurşun çıkarmak için harekete geçen maden şirketi projeden ayrıldı, projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu iptal edildi.

  • Talana doymuyorlar

40’ın üzerinde mermer ocağı olan ve önceden kekik balı üretimi yapılan Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, arı bulmak bile zor. Dağ keçilerinin ve akbabaların da terkettiği bölgede bir mermer ocağı daha açılması için ÇED onayı verildi

  • Hagibis Tayfunu Japonya’ya ulaştı

Hagibis Tayfunu, şiddetli yağış ve güçlü rüzgârlar eşliğinde Şizuoka vilayetinde karaya ulaştı. Tayfun sebebiyle ters çevrilen aracın içinde kalan bir kişi yaşamını yitirdi. Tayfun karaya ulaşmadan hemen önce ise 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

  • Alamos Gold çalışmayı durdurdu

Çanakkale’nin Kirazlı Bölgesi’nde ağaç talanına sebep olan Kanadalı altın madeni şirketi Alamos Gold çalışmalarını durdurdu. Şirket, internet sitesinden yaptığı açıklamada 13 Ekim’de dolan işletme ruhsatı sebebiyle çalışmalarını durdurduğunu söyledi. Bütün prosedürleri tekrar toparladıklarını ve yeni ruhsatı beklediklerini açıklayan şirkete yaşam savunucuları tepki gösterdi. 2 ayı aşkın süredir bölgede Su ve Vicdan Nöbeti tutan halk, ruhsatın yenilenmemesi için yetkililere çağrı yaptı.

  • 11 Jeotermal 10 yıldır ruhsatsız

Aydın’ın Germencik ilçesindeki 16 adet JES’ten 11 tanesinin 10 yıldır ruhsatsız çalıştırıldığı öğrenildi. Suç duyurusunda, bulunacaklarını söyleyen Avukat Akın Yakan, “Çiğköfteci açmak için bile istenen ruhsat bu santrallardan istenmemiş” dedi. TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül ise sorumlu kurumun Germencik Belediyesi olduğunu ifade etti.

KASIM

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667471-1.

  • Murat Dağı

Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok akarsu ve nehrin kaynağı olan Murat Dağı’nda altın ve gümüş madeni çıkartılmak istenmesine karşı mücadele devam etti. Murat Dağı’nda çıkartılmak istenen madene karşı çıkan yurttaşlar protesto amaçlı 3 günlük bir şenlik düzenledi.

  • Kazdağları’nda Alamos’a geçit yok

Kanadalı Alamos Gold şirketinin Kazdağları’ndaki ikinci altın madeni projesi iptal edildi. Firmanın ÇED raporunu 12 aylık süre içinde sunmadığını belirleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED sürecinin sonlandırıldığını duyurdu.

  • Dipsiz Göl yok oldu

12 bin yıllık Dipsiz Göl define uğruna yok edildi. Gümüşhane’de, merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarındaki Taşköprü Yaylası’nda bulunan, kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl’de, yasal izinle yapılan kazı tamamlandıktan sonra ekipler alandan ayrıldı. Valiliğin, alanın eski haline getirildiği açıklamasını yaptığı Dipsiz Göl’ün toprakla doldurulduğu görüldü. Su kalmayan göl alanı, taş ve toprak yığını haline döndü.

ARALIK

2019-da-one-cikan-cevre-haberleri-667473-1.

  • İklim krizi

İspanya’nın başkenti Madrid'de başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'ndan (COP25) sonra, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) iklim krizine yönelik yeni raporunu açıkladı. İklim krizinin, aşırı sıcaklıklar, stres, kolera ile sıtma dahil sivri sinek kaynaklı hastalıklarla insan sağlığına doğrudan zarar verdiği ifade edilen raporda, bu sorunun potansiyel olarak "21'inci yüzyılda en büyük sağlık tehdidi olabileceği" uyarısı yapıldı.

  • Termik Santral yasasına veto

Termik santrallara 'baca filtresi takmadan' 2.5 yıl daha çalışma izni verilmesini içeren düzenlemeye ilişkin madde, torba yasa içinde AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Kamuoyunun büyük tepki gösterdiği düzenleme, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto edildi.

  • Afşin Termik Santral’i bölge halkının hayatını kabusa çevirdi

Afşin-Elbistan A Termik Santralı bölge halkının hayatını adeta kâbusa çevirdi. İmkân bulanlar evlerini, tarlalarını bırakıp göç ederken, gidecek yeri olmayanlar kansere mahkûm kaldı. Mahalledeki 10 binlik nüfus bin 100’e kadar geriledi. Afşin-Elbistan B Termik Santralı filtresiz bacalarıyla bölgeyi zehirlerken Erdoğan’ın imzasıyla üçüncü santral yapımı için acele kamulaştırma kararı alındı.

  • Murat Dağı’nda mücadele edenler kazandı

Murat Dağı’nda çıkarılması planlanan altın-gümüş madeni için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi. Gerekçeli kararda ÇED raporunun anılan risklere yönelik alınacak tedbirler bakımından yetersiz olduğu ve birtakım eksiklikler içerdiği belirtildi.

  • Karadeniz alev alev

Karadeniz’de ayrı noktalarda çıkan orman yangını paniğe sebep oldu. 69 noktada çıkan yangınlar, lodosun da etkisiyle şiddetlendi. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Karadeniz'deki yangınlarla ilgili terör ve sabotaj nedeniyle çıktığına dair bir bulguya rastlanmamıştır." denildi. Bakan Pakdemirli'nin yaptığı açıklamaya göre ise 280 hektar örtü şeklinde bir alan zarar gördü, bunun 10 hektarı da fındıklık.

  • Kanal İstanbul

Yaratacağı talan sebebiyle bilim insanlarının ve yurttaşların karşı çıktığı Kanal İstanbul projesinin Sazlıdere Barajı ve Terkos Gölü’ne vereceği zararlar dikkat çekti. Bilim insanları projenin gerçekleşmesi halinde Sazlıdere Barajı’nın tamamen yok olacağını, yaklaşık 3 bin hektar tarım alanının etkileneceğini aynı şekilde Terkos Gölü’nün de büyük tehlike altında olduğu uyarısını yaptı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul ile ilgili bir gazetecinin "Muhalefet lideri gibi bu projeye muhalefet yapıyorsunuz. Bununla ilgili ne diyeceksiniz?" sorusuna "Kaliforniya'daki bir projeyi eleştirmiyorum, İstanbul'daki bir projeyi eleştiriyorum" diye yanıt verdi. Bilimsel verilere dayanarak konuştuğunu ifade eden İmamoğlu'na AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kanal İstanbul kararını vermek senin işin değil" dedi.