2019’da uyuz hastalığı için merkezlere başvuru arttı

Son zamanlarda ülke genelinde artan uyuz vakaları ve ilaçların bulunmaması yurttaşlarda endişeye sebep oldu. Antalya Tabip Odası artan vakalarla ilgili “2014 yılından itibaren kayıtlara bakıldığında 2018 ve 2019’da daha fazla olmak üzere polikliniklerde başvurularda artış gözlendi” diyerek bilgilendirme amaçlı açıklama yayımladı.

Açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

“Bulaşma genellikle yakın deri teması ile olur. Ancak, parazitin deriden uzaklaşmasından sonra 2-3 gün yaşamını giysilerde sürdürmesi nedeniyle indirekt olarak bu yolla bulaşma olabilir. Cinsel ilişki erişkinlerde sık karşılaşılan bulaşma yoludur. Aynı yatağı paylaşma, ortak çamaşır kullanımı yine bulaşmada rol oynar. Hastalık çocuklar arasında ve aile içerisinde kolayca yayılır.

Kuluçka süresi 3-6 hafta kadardır. Ancak etkenle daha önce karşılaşanlarda kaşıntı 24 saat içerisinde başlayabilir.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

  • Parazitin sıcak ortamda hareket etmesine bağlı olarak, hastalarda gece kaşıntısı görülür.
  • Parazitin derinin en üst tabakası içinde açtığı yaklaşık 1 cm uzunluğunda, deriden hafif kabarık, zikzaklar gösteren ince hatlardan ibaret tünellerin dıştan görünümüdür.
  • Bunlar, kızarıklık, kabarıklık, kaşıntıya ait deri bulguları, minik sıvı dolu kabarıklıklar, iltihabi bulgular, deride kabalaşma gibi belirtilerdir.
  • Belirtiler el parmak araları ve bileği, dirsek, koltuk altı ön duvarı, karında kuşak tarzında gösterir. Kadınlarda meme başı ve çevresi yerleşimi, erkeklerde genital bölge oldukça sık görülen ve tanı koydurucu olan bölgelerdir. Çocuklarda daha yaygın bir tutulum vardır ve saçlı deri, yüz, boyun, el içi ve ayak tabanı da hastalığa katılabilir.

TEDAVİ

  • Yakınmaları olsun olmasın ailedeki tüm bireyler tedaviye alınmalıdır. İlaçlar doktorunuzun önerdiği şekilde, süre ve tekrarda uygulanmalı.
  • Yıkanamayacak özellikteki giysi ve eşyaların 3 günden daha uzun süre herhangi bir yerde tutulması parazitin yayılması için yeterlidir.