2020’de kayıplarımızın failleri ortaya çıkarılsın

Haber Merkezi

Cumartesi Anneleri, yeni yılın ilk haftasında gerçekleştirdikleri eylemde 2020’nin hukukun ve adaletin yılı olmasını temenni etti. 771’inci haftadaki eylemlerinde İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin önünde bir araya gelen Cumartesi Anneleri kayıplarının akıbetinin açığa çıkarılmasını ve faillerin cezalandırılmasını istedi. Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi Sebla Arcan, hukuk devleti taleplerinden vazgeçmeyeceklerini; gözaltında kaybedilenler için hukuka ve adalete dair duyulması, bilinmesi gerekenleri söylemeye devam edeceklerinin altını çizdi.

İNSAFA BIRAKILAMAZ

Devletin gözaltında kaybetmelerdeki sorumluluğunu kabul etmesi gerektiğini söyleyen Arcan, “Zorla kaybetme suçu, Türk Ceza Kanunu'nda insanlığa karşı suçlar başlığı altında düzenlensin. Gözaltında kaybetme suçunun faili olan devlet görevlileri üzerindeki cezasızlığa son verilsin. ‘Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’ derhal imzalansın” taleplerinde bulundu.

Açıklamanın ardından söz alan 1993’te Urfa Siverek’te gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın eşi Sultan Taşkaya, “Bizi bu sokağa sıkıştırıyorsunuz. Kayıplarımız için buradayız” dedi.

Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise “Adalet, demokrasi ve hukukun üstlüğünü talep ediyoruz” diye konuştu.
cukurda-defineci-avi-540867-1.