Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Abdülrezzak Gurnah, Avrupa'nın göçmenleri dikenli tellerle değil büyük bir şefkatle karşılaması gerektiğini söyledi.

2021 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Gurnah, Avrupa’nın göçmen politikasını eleştirdi

Bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Zanzibar doğumlu Tanzanyalı yazar Abdülrezzak Gurnah, İngiltere’yi ve Avrupa’ya iltica etmek isteyenleri sınırlarının dışında tutmaya çalışmakla eleştirdi.

Thenationalnews sitesinin haberine göre, Gurnah ödülü kazandığının açıklanmasından sonra verdiği bir röportajda, Avrupa’nın göçmenleri çok fazla dikenli tel ve çok az şefkatle karşıladığını söyledi.

Avrupalıların daha iyi bir hayat aramak için evlerini terk edenlere ders verme hakları bulunmadığını belirten Gurnah, “milyonlarca Avrupalı yüzyıllardır tam da bu nedenle evlerini terk etti ve tam da bu nedenle dünyayı işgal etti” dedi.

Gurnah 1960’larda Tanzanya’da Araplara yönelik baskılardan kaçarak İngiltere’ye göç etmişti.

Romanın göç ve sömürgecilik konusundaki tartışmalarda bir rol oynayabileceğini belirten Gurnah, romanın bunu “eğiterek değil, fakat bilgi vererek, ilişkiye girerek, şeyler hakkında konuşarak, insanların yaşamasını sağlayarak” yapabileceğini söyledi.

İngiltere başbakanı Boris Johnson Muhafazakar Parti kongresinde yaptığı konuşmada kitlesel göç politikasından tarihsel bir ayrılma sözü vermişti. İçişleri Bakanı Priti Patel ise daha önce sığınma sisteminin yasadışı göçmenlerin baskısı altında çökmekte olduğunu söylemişti.

“Şu anda hükümet sığınmak isteyen ya da bu ülkeye kabul edilmek isteyen insanlara karşı çok kötü görünüyor” diyen Gurnah, “Niye şaşırıyorlar ki. Kim daha refah içinde bir ülkeye gelmek istemez ki. Bu tepkide bir tür ahlaksızlık var” dedi.

Avrupa’nın “göçmenleri dikenli teller, Avrupa'yı yıkacak bir söylem biçimi yerine büyük bir şefkatle” karşılaması gerektiğini belirten Gurnah, “şu soruyu sormak zorundasınız: oldukları yerde bu kadar korkunç olan ne ki bu insanlar bu tür şeyler yapıyor, böyle riskler alıyorlar?” ifadesini kullandı. (AJANS BİZİM)