2022’de de birçok spor organizasyonu düzenlenecek. Futbolda Afrika Uluslar Kupası’yla başlayacak olan yılda kış olimpiyatı heyecanı yaşanacak. 2022, Dünya Kupası’yla son bulacak. Spor takvimini sizler için derledik.

2022’nin spor takvimi

Barış Can SARIKAŞ

2022’de birçok unutulmaz ana tanıklık edeceğiz. Afrika Uluslar Kupası’yla başlayacak yıl Katar’daki tartışmalı Dünya Kupası’yla bitecek.

İşte 2022’nin takvimi...

AFRİKA ULUSLAR KUPASI (9 Ocak-16 Şubat)

Turnuva pandemi nedeniyle planlanandan bir yıl sonra gerçekleşecek. Omicron varyantının ortaya çıkması, Avrupa kulüplerinin, oyuncularının türün ortaya çıktığı kıtaya seyahat etmesine izin verme konusunda derin endişeye sahip. Ancak turnuvada Mohamed Salah, Victor Osimhen ve Achraf Hakimi gibi isimler, Kamerun'da düzenlenecek turnuvada yer alacak.

AVUSTRALYA AÇIK (17-30 Ocak)

Novak Djokovic, 21’inci tek erkekler şampiyonluğunu kazanıp tarih yazmak için Melbourne’de olacak mı? Bu soru, turnuva direktörü Craig Tiley’in aşısız oyuncuların yarışmasına izin verilmeyeceğini duyurmasından bu yana, yılın ilk grand slam’inin tartışma konusu. Djokovic, aşı durumu henüz belirsiz. Ancak Sırp raketin aşı yaptırıp turnuvada yer alması bekleniyor. 40 yaşındaki Serena Williams ise kondisyon eksikliğinden dolayı Avustralya Açık’ta olmayacak.

2022 KIŞ PARALİMPİK OLİMPİYATI (4-13 Mart)

Mart ayındaki etkinlik takviminin en büyüğü olmaya aday olan Pekin, yaz ve kış Paralimpik Oyunlarına ev sahipliği yapan ilk şehir olacak. Toplamda 736 sporcu, 78 etkinlikte, altı farklı spor dalında yarışacak: Alp disiplini, biatlon, kros kayağı, kızak hokeyi, snowboard ve tekerlekli sandalye curling.

FORMULA 1 2022 SEZONU (20 Mart-20 Kasım)

Uzun yıllardır en çok beklenen F1 sezonu. Max Verstappen ve Lewis Hamilton’ın Abu Dabi’deki son yarışın son turuna kadar şampiyonluk için mücadele ettiği 2021 kampanyasının destansı doğası göz önüne alındığında, nasıl olmasın? Hollandalı sonunda büyük tartışmalar ve serpintiler arasında zafer kazandı ve kötü kanın yakın bir mücadeleye giren başka bir yarışmaya da sıçrayacağı kesin. Aynı zamanda dikkate değer değişikliklerin damgasını vurduğu bir kampanya olacak.

ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİ (28 Mayıs)

Son 16 çekilişinin saçma doğası, Avrupa futbolunun en önde gelen rekabetinin eleme aşamaları için kötü bir alamet olarak görülebilir.

Son 16 kuranın yapılan hata nedeniyle iki defa tekrarlanması büyük tartışma yarattı. Yine de kuranın tekrarlanması bazı heyecan verici eşleşmelere yol açtı. Özellikle de Paris Saint-Germain-Real Madrid eşleşmesi. Bu eşleşmenin galibi, sonuna kadar gitme şansını hayal edecek. Ancak Rusya’nın Zenit kentindeki Gazprom Arena’da oynanacak finalde kimin şampiyon olacağını şimdiden tahmin etmek zor. Favoriler ise: Chelsea, Manchester City, Liverpool ve Bayern Münih.

WIMBLEDON (27 Haziran-10 Temmuz)

Tenisin en prestejli organizasyonu olan Wimbledon’da en büyükler yarışacak. Djokovic belki de en fazla grand slam kazanan erkek tenisçi rekorunu geliştirmek için kortta olacak.

TOUR DE FRANCE (1-31 Temmuz )

Bisiklet takviminin en prestijli organizasyonu olan Fransa Bisiklet Turu (Tour de France) bu yıl da nefesleri kesecek. Gözler ise son şampiyon Tadej Pogačar’ın üstünde olacak.

AVRUPA KADINLAR FUTBOL ŞAMPİYONASI (6-31 Temmuz)

Pandemi nedeniyle bir yıl ertelenen ve büyük bir beklentinin olduğu bir turnuva daha. 750 bin bilet satışı ile tarihin en çok izlenen Kadınlar Avrupa Şampiyonası olması bekleniyor.

DÜNYA ATLETİZM ŞAMPİYONASI (15-24 Temmuz)

Atletizm dünyasının gözü bu turnuvada olacak. Türkiye’nin parlayan genç yıldızları ABD’de düzenleencek bu şampiyonada birkaç madalya kazanabilir.

DÜNYA KUPASI (21 Kasım-18 Aralık)

Tarihte ilk defa kış aylarında düzenlenecek olan Dünya Kupası aynı zamanda futbol tarihine kara bir leke olarak geçecek. Katar’ın Doha kentinde düzenlenecek turnuva için stad inşaatlarında çalışan 6 bin 500 işçinin kanı FIFA’nın elinde.