2023 AYT sınavında çıkan Karbon Allotropları nelerdir? sorusu pek çok sınava katılan pek çok öğrenci için merak konusu oldu. Sınava katılan pek çok aday sorunun yanıtını aramak için Karbon Allotropları nelerdir? araması yaptı. İşte Karbon Allotropları hakkında bilgiler…

2023 AYT: Karbon Allotropları nelerdir?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 18 Haziran’da ilk oturumunun tamamlanmasıyla birlikte Alan Yeterlilik Testi (AYT) içerisinde sorulan Karbon Allotropları nelerdir? sorusu adaylarda merak konusu oldu. Pek çok aday sorunun yanıtı için AYT’den sonra araştırma yaptı. Peki 2023 AYT: Karbon Allotropları nelerdir? İşte detaylar…

Karbon Allotropları nelerdir?

Atomlar 3 boyutlu uzay düzleminde farklı şekillerde dizilmektedirler. Bu nedenle aynı elementin kimyasal özellikleri aynı olurken fiziksel özelliklerinde farklılıklar oluşmaktadır. Bu duruma allatropi adı verilmektedir. Karbon allatropları 4 tane olarak bilinmektedir. 4 farklı karbon allatropu şunlardır:

  • Elmas: En iyi bilinen karbon allatropu elmastır. Karbon atomları yüz merkezli kübik kristal yapınım varyasyonu olarak kafes biçiminde düzenlenmiştir. Bir elmasta bulunan her karbon atomu bir tetrahedrondaki diğer 4 karbona kovalent olarak bağlanmaktadır. Tetrahedronlar birlikte sıfır bağ açısı gerinimine izin veren sandalye konformasyonunda 6 halkalı karbon halkalarından oluşan bir üç boyutlu bağ oluşturmaktadır. Bu durum elmasın inanılmaz derecede güçlü olmasına sebep olmaktadır.
  • Fulleren: Fulleren C60 ismi ile bilinmektedir. C 60 atomunun bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Kozmetik, ilaç alanında, pil ve yakıt hücre olarak, elektronik kamera ve floresan görüntüleme tüpü gibi farklı pek çok alanlarda kullanım imkanına da sahiptir.
  • Grafit: Karbon doğal allatropu grafit olmaktadır. Bir maden olan grafit yumuşak bir yapıya sahiptir. Yağsı ve ince levhalar halinde bükülme özelliğine sahip olan grafit bir karbon mineralidir.
  • Grafen: Grafen karbonun diğer allatropu olmaktadır. Grafitin tek katlı olanına grafen adı verilmiştir. 2004 yılında bulunmuş olan grafen çok önemli bir maddedir. Grafen üretimi biraz maliyetli olsa da kullanımı oldukça yaygındır.

KARBON ALLOTROPLARI ÖZELLİKLERİ

Karbon allotroplarının özellikleri şu şekilde: 

  • Sertlik ve yüksek ışık dağılımı sergileyen karbon allatropu elmastır. Bilinen en doğal mineral ve kesme, delme işlemlerinde yarı iletken bir malzeme olarak uygulamalar bulunur.
  • Tek bir düzlemde düzenlenmiş karbon atomu tabakası grafen olmaktadır.
  • Karbonun içi boş bir küre, elipsoid veya tüp şeklini aldığı karbon allatropu fullerenlerdir.