2023 AYT sınavında çıkan SEFERATNEME türü nedir, niçin yazılır? sorusu pek çok sınava katılan pek çok öğrenci için merak konusu oldu. Sınava katılan pek çok aday sorunun yanıtını aramak için SEFERATNEME türü nedir, niçin yazılır? araması yaptı. İşte SEFERATNEME hakkında bilgiler…

2023 AYT: SEFERATNEME türü nedir, niçin yazılır?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 18 Haziran’da ilk oturumunun tamamlanmasıyla birlikte Alan Yeterlilik Testi (AYT) içerisinde sorulan SEFERATNEME türü nedir, niçin yazılır? sorusu adaylarda merak konusu oldu. Pek çok aday sorunun yanıtı için AYT’den sonra araştırma yaptı. Peki 2023 AYT: SEFERATNEME türü nedir, niçin yazılır? İşte detaylar…

SEFARETNAME TÜRÜ NEDİR?
Devleti temsilen başka devletlere gönderilen temsilcilere sefir denilmiştir. Osmanlı Devleti'nde elçilik görevini belirtmek için kullanılan sefâret sözcüğü elçinin(sefirin) tuttuğu raporları tanımlayarak sefaretname teriminin oluşmasını sağlamıştır.

Kalıcı ya da geçici olarak giden elçiler, gittiği ülkede siyasi, bilim, sanat, askeri, sağlık ve dahası olan konularda notlar alarak saraya sunmuşlardır. Bu zamanla bir geleneğe dönüşmüş ve yazan sefirler raporları kendilerine has bir tür ve kaynakla oluşturmaya başlamıştır.

SEFARETNAME İLK ÖRNEKLERİ

Sefaretnamelerin ilk örnekleri genellikle 17.yüzyılın ikinci yarısından sonraki dönemlerde rastlanır. Zamanla oldukça ilgi uyandıran bu eserler, 18.yüzyılda yani Osmanlı'nın Batı'ya yönelişini hızlandırdığı zamanlarda, daha da çoğalmıştır.

Kaynakların çoğu ve okullarda tarih derslerinde öğretilen bilgilere göre ilk sefaretname örneği Kara Mehmet Çelebi'nin Viyana Sefaretnamesi'dir.

EN ÇOK BİLİNEN SEFARETNAMELER

Bugün en bilinen ve en ünlü örneği ise Yirmisekiz Mehmet Çelebi'nin Sefaretnamesi'dir.

Sefaretnamelerin son örneği de İran'da elçilik görevinde bulunan Mehmed Tahir Münif Paşa'nın risalesidir.