2023 AYT sınavında çıkan Surname nedir, niçin yazılır? sorusu pek çok sınava katılan pek çok öğrenci için merak konusu oldu. Sınava katılan pek çok aday sorunun yanıtını aramak için Surname nedir, niçin yazılır? araması yaptı. İşte Surname hakkında bilgiler…

2023 AYT: Surname nedir, niçin yazılır?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 18 Haziran’da ilk oturumunun tamamlanmasıyla birlikte Alan Yeterlilik Testi (AYT) içerisinde sorulan Surname nedir, niçin yazılır? sorusu adaylarda merak konusu oldu. Pek çok aday sorunun yanıtı için AYT’den sonra araştırma yaptı. Peki 2023 AYT: Surname nedir, niçin yazılır? İşte detaylar…

Surname nedir, niçin yazılır?

Farsçada "sur" kelimesi düğün, şenlik, ziyafet anlamına gelirken, "name" mektup, yazılı belge manasındadır. Surname bu iki kelimenin birleşmesiyle oluşur. Anlamı ise, Osmanlı döneminde padişah çocuklarının sünnet ve doğum törenlerini, padişah kızlarının ise düğün törenleri için yazılan eserlerdir. Kaside olarak şiir şeklinde yazılanlara ise surriye adı verilir.

Divan edebiyatında Surname

Divan edebiyatında surname bir nazım türüdür. Yani yazılan menzumenin konusuyla alakalı özelliği ifade eder. Surnameler milli bir nazım türü olmakla beraber evlilik, sünnet, doğum gibi olaylarda yapılan şenlik ve ziyafetler konu edilir.

İlk Surname örneği

İlk bilinen örneği ise 3. Murad'ın oğlu Şehzade Mehmed'in sünnet töreni için Ali Mustafa Efendi ve İntizam'nin yazdığı eserlerdir.