Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından bu yana düzenlenen Gazi Koşusu'nun 97'ncisinin dün gerçekleşmesiyle birlikte 2023 Gazi Koşusunu kim kazandı sorusu ilgili yurttaşlar tarafından gündem oldu. 2 bin 400 metre çimde 22 atın yarıştığı 97. Gazi Koşusunun hangi at, jokey kazandı sorusu 25 Haziran Pazar günü gerçekleşen yarışın ardından ilgili spor severler tarafından merak konusu. Peki, 2023 Gazi Koşunusu kim kazandı? 97. Gazi Koşusunu hangi at, jokey kazandı? İşte ayrıntılar...

2023 Gazi Koşunusu kim kazandı? 97. Gazi Koşusunu hangi at, jokey kazandı?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından bu yana düzenlenen Gazi Koşusu'nun 97'ncisini 25 Haziran 2023 Pazar günü gerçekleşmesiyle birlikte 2023 Gazi Koşusunu kim kazandı sorusu gündem oldu. Kazananın büyük bir ödüle sahip olacağı 2 bin 400 metre çimde 22 atın yarıştığı 97. Gazi Koşusunun hangi at, jokey kazandı sorusu 25 Haziran Pazar günü gerçekleşen yarışın ardından ilgili spor severler tarafından merak konusu. Peki, 2023 Gazi Koşunusu kim kazandı? 97. Gazi Koşusunu hangi at, jokey kazandı? İşte ayrıntılar...

2023 Gazi Koşunusu kim kazandı?

Veliefendi Hipodromu'nda gerçekleştirilen 2023 Gazi Koşusu'na üç yaşlı safkan İngiliz taylarının yarış hayatlarında sadece bir kez koşabildikleri, çim pistte 2 bin 400 metre mesafeli koşuya bu yıl 22 safkan katıldı. 25 Haziran Pazar günü gerçekleşen Gazi Koşusu'nu Mehmet Kaya'nın bindiği "Urfa Aslanı" isimli safkan 2.30.35'lik derecesiyle ilk sırada bitirdi. 

97. Gazi Koşusunu hangi at, jokey kazandı?

Veliefendi Hipodromu'nda gerçekleştirilen koşuyu Mehmet Kaya'nın bindiği "Urfa Aslanı" isimli safkan 2.30.35'lik derecesiyle ilk sırada bitirdi. Mehmet Kaya, kariyerinde ilk kez Gazi Koşusu'nda birinci oldu.

Yarışta ikinciliği 2.30.61'lik derecesiyle Ayhan Kurşun'un bindiği ve Mehmet Emin Ekenler'in sahibi olduğu "Qualizto" adlı safkan elde etti. Üçüncü sırada ise 2.31.14'lük derecesiyle Fedai Kahraman'ın sahibi olduğu ve Vedat Abiş'in bindiği "Chaika" adlı safkan geldi.

Ali Muhiddin Hacıbekir'in "Neriman" isimli kısrağı tarafından kazanılan 1927 yılındaki ilk Gazi Koşusu ile başlayan ve kesintisiz devam eden yarış, "Türk at yarışçılığının derbisi" olarak tanımlanıyor.

97. Gazi Koşusu ödülleri

Gazi Koşusu'nu birinci bitiren Urfa Aslanı, sahibine büyük miktarda bir para ödülü kazandırdı.

Urfa Aslanı'nın sahibi Selim Kaya, 5 milyon liralık birincilik ödülünün yanı sıra kayıt tutarları, taksit ücretleri, at sahibi ve yetiştiricilik primiyle toplamda 9 milyon 285 bin 500 lira ödülün sahibi oldu.

Koşuda ikinciye 2 milyon, üçüncüye 1 milyon, dördüncüye 500 bin, beşinciye de 250 bin lira ikramiye verildi.

Gazi Koşusu nedir?

Türkiye'de her yıl düzenlenen bir at yarışı olan Gazi Koşusu hakkında bilgiler şu şekilde:

  • İlk kez 1927 yılında gerçekleştirilmiştir ve o zamandan beri kesintisiz olarak her yıl yapılmaktadır.
  • Yarış, Türkiye Jokey Kulübü tarafından organize edilir ve İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda koşulur. Parkur, 2400 metre uzunluğundadır.
  • Gazi Koşusu, 3 yaşındaki İngiliz safkan atlar arasında yapılır. Amacı, Türk atçılığının gelişimine katkıda bulunmak ve genç atları teşvik etmektir.
  • Ödül olarak, Gazi Koşusu'nu kazanan atın sahibine hem maddi bir para ödülü verilir hem de Gazi Koşusu Kupası takdim edilir. Bu kupanın üzerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün imzası bulunur.
  • Gazi Koşusu, Türk atçılığının önemli isimlerinin yetişmesine katkıda bulunmuştur. Birçok ünlü at, bu yarışı kazanarak at yarışı tarihinde yerini almıştır.
  • Gazi Koşusu, Türkiye'nin en popüler ve heyecan verici at yarışlarından biridir. Her yıl binlerce seyirci, Veliefendi Hipodromu'nu doldurarak yarışı izlemek için bir araya gelir.