Oy kullanmama cezası ülkedeki seçim atmosferi sebebiyle tekrar gündeme gelmeye başladı. Türkiye 14 Mayıs’ta sandık başına giderek 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri için oy kullandı. Cumhurbaşkanı seçimi ilk turda yeterli çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle ikinci tura kalırken pek çok yurttaş ikinci turda oy kullanmak zorunlu mu konusunu araştırmaya başladı. Peki, 2023 oy kullanmama cezası ne kadar? İkinci turda oy kullanmak zorunlu mu? İşte detaylar…

2023 oy kullanmama cezası ne kadar? İkinci turda oy kullanmak zorunlu mu?

2023 oy kullanmama cezası ve ikinci turda oy kullanmak zorunlu mu sorularına pek çok yurttaş tarafından yanıt aranıyor. Türkiye’de rekor katılımla 55 milyonu aşkın seçmen 14 Mayıs’ta 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçiminde sandık başına giderek seçme haklarını kullandı. Cumhurbaşkanı seçimleri yeterli çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle ikinci tura kalırken seçme hakkını çeşitli sebepler nedeniyle kullanamama ihtimali olan yurttaşlar ikinci turda oy kullanmak zorunlu mu araştırmasını yaptı. Peki, 2023 oy kullanmama cezası ne kadar? İkinci turda oy kullanmak zorunlu mu? İşte detaylar…

Oy kullanmak zorunlu mu?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 25. Maddesine göre oy kullanmak her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı için zorunludur. Oy kullanmama durumunun tespiti halinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) idari para cezası uygular.

İkinci turda oy kullanmak zorunlu mu?

İkinci turda oy kullanmak 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 25. Maddesine göre her yurttaş için zorunludur.

2023 oy kullanmama cezası ne kadar?

Yurttaşın oy kullanmama durumunda YSK idari para cezası uygular. YSK tarafından 2023 oy kullanmama cezasının ne kadar olduğuna dair henüz net bir açıklama gelmese de 2017 yılındaki seçimde oy kullanmama cezası 22 lira olarak belirlenmişti. Konuya dair YSK’den açıklama geldiğinde haberimizde bulabileceksiniz.

Seçim günü oy kullanmama durumunda seçmene verilecek idari para cezası dışında, seçmene herhangi bir ceza uygulanmaz veya herhangi bir yasal sorumluluk doğmaz.