2023 seçimi radikal değişimlere gebe

Haber Merkezi

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi Araştırmalardan Sorumlu Genel Koordinatörü, Siyaset Bilimci Doç. Dr. Derya Kömürcü, seçimlerin karanlık içinde yaşayanlar için yeni bir başlangıç olduğunu ancak iktidar değişikliğinin ötesinde radikal bir değişeme gebe olduğunu belirtti.

“Seçime 6-7 ay kadar kalmışken tüm siyasal, toplumsal ve iktisadi göstergeler bize ülkenin radikal bir değişim potansiyelini içinde barındırdığını gösteriyor” diyen Doç. Dr. Kömürcü, “AKP iktidarının son bulması Türkiye sosyolojisinin kalıcı bir biçimde farklılaşması ve kimlik siyaseti ekseninin daralması için bir fırsat. Seçim sonrasında rekabetin kimlik siyaseti ya da kültürel eksenden çok, sınıfsal eksen üzerinden şekillenmesi söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

Herkes seçime kilitlendiğini ve toplumun umutsuzluk, karamsar ve kaygı içinde yaşandığına dikkat çeken Doç. Dr. Kömürcü, “Toplum umutsuz, karamsar, kaygı içinde yaşıyor. Toplumu karakterize eden iki kavram, hem de tüm toplum kesimlerini kesen biçimde, güvencesizlik ve geleceksizlik. Ve seçim, bu karanlık içinde insanlar için yeni bir başlangıç ümidi” dedi.

Toplumun tüm kesimlerinin seçime odaklandığının ana muhalefet partilerinin de ‘iktidar bir el değiştirsin, gerisini sonra düşünürüz’ bakışıyla yaklaştığını belirten Doç. Dr. Kömürcü, “Toplumsal muhalefet düzleminde, birkaç işçi direnişi dışında adeta yaprak kımıldamıyor. Toplumun tüm kesimleri seçime odaklanmış, taleplerini ve o talepler doğrultusundaki mücadelelerini seçim sonrasında yaşanacak bir iktidar değişikliği beklentisiyle askıya almış görünüyor. Ana akım partilerin hiçbirisi farklı toplum kesimlerinin talep ve mücadelelerinin taşıyıcısı olmak arzusu ve çabası içinde değil. Her meseleye “şu seçimleri bir atlatalım”, “iktidar el değiştirsin, gerisini sonra düşünürüz” bakış açısıyla yaklaşılıyor. Bu yaklaşım, muhalefete yön veren partilerin, oy kaybettirebileceğinden şüphe edilen hamlelerden sakınmalarına, hata yapma korkusuyla bir şey yapmamayı tercih etmelerine yol açıyor. ‘Hata yapmazsak, iktidar zaten kendi kendine kaybedecek’ inancı da cabası” ifadelerini kullandı.