İşçiler, 2023’e direnerek giriyor. Pek çok fabrikada eylemler sürerken Barutçu Tekstil’in önünde eylem yapan Varol, “Asla pes etmeyeceğiz”; Kartonsan’da direnen Kabaloğlu, “2023’te kazanacağız” diyor.

2023’te mutlaka kazanacağız

Dilan ESEN

İnşaattan metale, kağıttan kimyaya kadar çok sayıda sektörde emekçiler, yeni yıla hakları için isyan ederek girdi. İşten çıkarılan, baskıya maruz bırakılan, kötü koşullarda çalışmak zorunda kalan işçiler, bu yıl da direnmeye devam ediyor.

Bursa’da işten çıkarılan Barutçu Tekstil işçileri, 2 aydır fabrikanın önünde eylemde. Öz İplik İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan 4 kadın işçiye yenileri eklenmeye devam ediyor. Geçen günlerde 5 işçinin daha işten çıkarıldığı öğrenildi.

Fabrikanın önünde direnen Emine Varol, işten çıkarılan 5 kişinin de sendika üyesi olduğunu söylerken bahanenin ise “Küçülmeye gidiyoruz” olduğunu ifade etti. Ayrıca EYT’li olanların da çıkarıldığını belirten Varol, “Planlı programlı olan bir şey. Onlar da bizimle beraber meydanlarda olacak” dedi.

YALNIZ BIRAKMASINLAR

Direnişe 2023’te de devam edeceklerini aktaran Varol, şunları dile getirdi: “Asla pes etmeyeceğiz. Sonuna kadar hakkımız arayacağız. Davalarımız açılmış durumda. İşe iademizi ve sendikal haklarımızı istedik. Sendikalı olmak suç gibi suçlu muamelesi yapıyorlar. ‘Sendikayı içeri sokmam fabrikayı kapatırım’ diyen bir patronumuz var. Küresel bir firmayla çalışıyorlar. ‘Sendikaya karşı çıkmayacağız’ diye panolara kağıtları astı ama sendikayı duyar duymaz işten çıkaran bir patron. Bakan bile ‘Sendikalı olanları engellemeyin’ diye ama o bile kâr etmiyor. Arkadaşlarımızla beraber direnmeye devam edeceğiz. Bütün kadın örgütlerini herkesi desteğe çağırıyorum. Bize destek olsunlar yalnız bırakmasınlar.”

KAR, KIŞ DİNLEMİYORLAR

“Kar, kış, soğuk herkesin giderleri ve ihtiyaçları var” diyen Varol, şu ifadeleri kullandı: “Eve para götüremiyoruz. Daha doğalgazını açmayan arkadaşlarımız var. Battaniyelere sarılıp oturuyorlar. Çocuklarımızın geleceği için kendimiz için ayakta durmaya çalışıyoruz ama hakkımızı aradığımız zaman da kapının önüne koyuyorlar. Devlet işçileri çıkartmasın diye o kadar imkân sağlıyor ama işçiye geldiği zaman kapının önüne koyuyorlar. İşçiyle paylaşmıyorlar. Direnmeye gidiyoruz, soğuk, yağmur demeden. Günlerdir direnmeye devam ediyoruz, her geçen gün de direnenler çoğalıyor. Pes etmeye de niyetimiz yok sonuna kadar bu işin başındayız.”

Kocaeli’nde Selüloz-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu kuşeli karton üretimi yapılan Kartonsan’da yaklaşık 6 aydır süren toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine 168 işçinin başlattığı grev 11’inci gününde.

Kartonsan İşyeri Temsilcisi Tuncay Kabaloğlu, yeni yıla fabrikanın önünde girdiklerini ifade ederken “İşverenle herhangi bir aracılık yoluyla görüşmeyi talep etmiyoruz. İşçiler çok kararlı 168 işçinin hepsi tek yürek. İşveren grev kırıcılığı yapsa da bir aradayız” diye konuştu. Çalışanlara promosyon yatırıldığını ancak grevdeki işçilere yatırılmadığını hatırlatan Kabaloğlu, işverenin grev kırıcılığı yaptığını aktardı. Ancak bunun kendilerini daha çok tetiklediğini söyleyen Kabaloğlu, şunları belirtti: “Çalışanlardan başka talepler de gelmeye başladı. 2023’e kazanarak gireceğiz. Vazgeçmek yok. Arkadaşlarımız ‘Değil yağmur, kar; kafamıza taş yağsa da buradayız’ diyor. Anlaşmadan içeri girmeyeceğiz.”

***

Bekaert işçisi kazandı!

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grev yasağına rağmen Bekaert İzmit fabrikasında başlayan grev 18’inci gününde, kazanımla sonuçlandı. Anlaşmaya göre ilk 6 aylık dönem için yüzde 84,83 oranında zam alındı. Diğer 6 aylık dönemlerde ise enflasyon artı 2 puan şeklinde zam uygulanacak. Sosyal haklarda ise ilk yılı için yüzde 100 oranında artış elde edildi. Grev nedeniyle ücretlerde bir kesinti yapılmayacak. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sürece ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Bekaert işçilerinin sorumluluğu çok fazlaydı. Sonuna kadar kararlı bir şekilde her türlü baskıya direnerek, tazminatsız atılmayı göze alarak mücadeleyi sürdürdüler. 18 günlük süre içinde herhangi bir kayıpları olmayacak. Bundan sonraki süreçlerde de işçilerin Bekaert grevindeki başarısını görerek hem kendileri de direnmeyi öğrendiler hem de işçiler kararlı olduklarında nasıl başarılı olacaklarını. 2022’nin son günü ortaya çıkan bu başarı 2023’e işçi sınıfını umutla ve kararla taşıdı.”