21. Berlin Uluslararası Edebiyat Festivali bugün yazar Leila Slimani’nin yaptığı konuşmayla başladı. Festivalde Ece Temelkuran da konuşmacı olarak yer alacak.

21. Berlin Uluslararası Edebiyat Festivali başladı

Seçil KALENDEROĞLU / Berlin

21. Berlin Uluslararası Edebiyat Festivali bugün başladı. Bu yılki festivalin ana teması dünya çapında kadın düşmanlığı ve kadına şiddet olacak.

Uzun zaman sonra ilk kez çeşitli ülkelerden katılımcılarla 8-18 Eylül tarihleri arasında, fiziksel ortamda gerçekleşecek olan Uluslararası Edebiyat Festivali`nin bugün gerçekleşen açılış konuşmasını, Prix Goncourt ödüllü yazar Leila Slimani yaptı.

Okumalara ve panellere, 40'tan fazla ülkeden yaklaşık 130 yazarın katılması beklenen festivalde, farklı ülkelerden gelen tanınmış yazarların yanı sıra yeni uluslararası keşifler de var. Bu nitelikteki festivallerde görmeye alışık olduğumuz gibi çok çeşitli siyasi gündemlerin yanı sıra güncel tartışma konularının da iç içe geçtiği bir programa sahip.

KADIN DÜŞMANLIĞI TARTIŞILACAK

Bu yıl dünya çapında kadın düşmanlığı, kadına şiddet temalarıyla öne çıkan festivalde, "Sevgi ve Nefret Sözleri: Kadının Güçlenmesine Karşı Kadın Düşmanlığı” başlıklı bir dizi okuma ve panel yer alıyor.

Bu tema çerçevesinde İngiltere doğumlu Berlinli yazar Priya Basil, Etiyopyalı-Amerikalı romancı Maaza Mengiste ve Alman-Hırvat yazar Jagoda Marinić kadın düşmanlığı, cinsiyetçilik ve sağ siyaseti tartışacak (10 Eylül 18:00).

Ödüllü İngiliz-Avustralyalı romancı Evie Wyld ve Brezilyalı-İsviçreli yazar Patricia Melo ise küresel bir problem olarak kadın cinayetlerini edebiyat perspektifinden tartışacaklar (15 Eylül 18:00), Kuzey Makedon yazar ve toplumsal cinsiyet aktivisti Rumena Bužarovska, Kocam adlı romanını okuyacak (13 Eylül 19:30).

İPTAL KÜLTÜRÜ VE DUYARLILIK

Festivalin bir diğer ana teması olan 'Kimlik Politikaları ve Uyanıklık – “Sol”un Totalitarizmi?' kapsamında ise günümüz ırkçılık karşıtı hareketin tanınmış dilbilimcilerinden, “mülkiyet”, “ayrıcalık” konularındaki eleştirel yaklaşımı ile bilinen John McWhorter`a söz verilecek.

McWhorter'in konuşmasında “iptal kültürü ve duyarlılık” (cancel culture and wokeness) üzerinde duracak ve hemen ardından ise Fransız yazar Olivier Guez ve Sudanlı-İngiliz gazeteci Nesrine Malik’in konuşmaları programı takip edecek (9 Eylül 19:30).

OTORİTERLEŞEN DÜNYA MASAYA YATIRILACAK

Ece Temelkuran’ın da konuşmacı olarak yer aldığı “Avrupa Dış Politikasının Geleceği” panelinde ise Yeni Çin, Arap Baharı, Rusya’nın Kırım’daki politikaları, Doğu Ukrayna’daki savaş ile Trump, Bolsonaro ve Erdoğan gibi isimler üzerinden dünya siyasetinin içinde bulunduğu çağ tartışılacak.

İnsan hakları ve etik talepler, otokratik sistemler arasındaki çelişkiler ve Avrupa dış politikasının yeni taleplere göre nasıl formüle edilmesi gerektiği sorusunun cevabı araştırılıyor. İsviçre'nin eski Almanya Büyükelçisi Tim Guldimann, yazar Viktor Yerofeyev, Almanya'nın eski Pekin büyükelçisi Volker Stanzel, siyasi danışman Daniela Schwarzer ve AB/ Avrupa Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı Annegret Bendiek`de gazeteci Ece Temelkuran`la birlikte panelde yer alan isimler.

Daha fazla bilgi için: https://www.literaturfestival.com