21. Tiyatro Festivali iki hafta sürecek etkinliklerle, kapılarını tiyatroseverlere açtı.

21. Tiyatro Festivali perde açtı

21. Tiyatro Festivali iki hafta sürecek etkinliklerle, kapılarını tiyatroseverlere açtı.

İki haftalık festival süresince 6'sı yurt dışından 13'ü Türkiye'den olan grupların sahne alacağı oyun ve yan etkinliklerle, 18 farklı mekanda gerçekleşecek zengin programıyla 13 - 26 Kasım tarihleri arası izleyiciyle buluşuyor. Toplamda 19 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 55 gösteri sahneleceği festivalde okuma tiyatrosu, söyleşi ve kitap tanıtımları, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi yan etkinlikler de gerçekleştirilecek.

1989 yılından itibaren tiyatro, dans ve performans sanatlarını izleyicileriyle buluşturan İstanbul Tiyatro Festivali bu sene yurtdışından 6 tiyatro ve dans topluluğunu konuk ediyor.

Yerli oyunların ağırlıkta olduğu festivalde; çağdaş tiyatronun dikkat çekici yönetmenlerinden Serdar Biliş’in güncel yorumu ile Çehov klasiği Martı, Pürtelaş Tiyatro prodüksiyonu ve güçlü oyuncu kadrosuyla seyircisiyle buluştu. B Planı prodüksiyonu Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği öteki olmak, göçmenlik ve iletişim meseleleri çevresinde kurguladığı oyunu Yuva, Semaver Kumpanya’dan yönetmen Volkan M. Sarıöz’ün rejisiyle Herman Koch’un aynı adlı romanından uyarlanan Akşam Yemeği, Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan Ceren Ercan’ın yazdığı ve Yelda Baskın’ın yönettiği Seni Seviyorum Türkiye ve Kemal Aydoğan’ın yönetiminde Fırtına,. Friedrich Dürrenmatt’ın yazdığı, usta tiyatrocu Ahmet Mümtaz Taylan yönetmenliğinde DasDas Sahne prodüksiyonuyla Uyarca, büyük ustası Genco Erkal’ın yönettiği ve çağın en can yakıcı derdine değinen Göçmenleeeer, Galata Perform’un yerli tiyatro yazınına yeni soluklar kazandırdığı Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinin bir ürünü olan When In Rome, Mirza Metin’in tasarlayıp yönettiği Şermola Performans yapımı olan Panopticon yer alıyor. Çağdaş dans sanatçısı Canan Yücel Pekiçten; konsepti ve koreografisi kendisine ait olan performansı All About The Heart ile üç farklı operaya konu olmuş üç kadın karakterin öyküsünü bildiğimizin ötesinde bir yorumla sahneye taşırken, çalışmalarını beden, ses ve ritim ilişkisi üzerine yoğunlaştıran çağdaş dans ikilisi Taldans ise, ilk Rus fütürist operası Güneşin Zaptı’nı festival seyircisiyle buluşturuyor. Türkiye edebiyatının insanın karanlık tarafını anlatan derin ve sessiz ustası Nahid Sırrı Örik’in, bugüne dek hiç sahnelenmeyen yapıtı İhanet Ankara Devlet Tiyatroları tarafından Özen Yula yönetiminde sahneleniyor. Zorlu Holding’in düzenlediği Bir Hayal Bir Oyun yarışmasının kazananı dokuz yaşındaki Gökhan Kızıklı’nın sınır tanımayan hayalleri, Serdar Saatman’ın uyarlaması, Gaye Cankaya’nın yönetmenliğini üstlendiği Zorlu Çocuk Tiyatrosu’nun yapımı Karton Şehir sahneye taşınıyor.