21 yazar, 21 bilimkurgu öyküsü seçti: 'İlk' raflarda

21 yazarın seçtiği 21 bilimkurgu öyküsünden oluşan 'İlk' İthaki Yayınları etiketiyle çıktı.

Pangea Kitaplığı’nın ilk öykü kitabı ve ilk öykü seçkisi olan İlk, Bilimkurgu Kulübü ile İthaki'nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında bilimkurgu alanında senelerdir eser veren yazarlarla türe yabancı ama edebiyatta tecrübeli isimleri yan yana getirdi.

Seçkide “başlangıç” teması ekseninde kurgulanan öyküler yer alıyor. İlk ayrıca, türle yeni tanışan, ona aşina olan ya da spekülatif kurgu konusunda uzman okuru bambaşka dünyalara götürebilecek güçte. Derlemede yer alan tüm yazarlar telif gelirleri, erken yaşta yaşamını yitiren bilim insanı Özgen Berkol Doğan’ın adını
yaşatma gayesiyle kurulmuş bilimkurgu kütüphanesine bağışlanacak.

İthaki Yayınları'ndan İlk hakkında yapılan duyuruda “Elinizdeki derlemede yirmi bir öykü var. Hiçbiri ‘kısa öykü’ türünün kestirmesine sapmıyor, bir ‘ilginç fikir’ + bir ‘şaşırtmaca’ = kısa öykü şablonuna sığınmıyor. Ortaya attıkları ilginç fikirleri karşılarına alıp hesaplaşıyorlar, didikliyorlar, kurcalıyorlar; gerçek insanların bu fikirlerin gerçek olduğu bir dünyada nasıl yaşayabileceğini soruyorlar kendilerine. Hikâye anlatıyorlar. Masalcı dedeler ve nineler olma yoluna çıkıyorlar; yani edebiyattaki en zor işe kalkışıyorlar” denildi.

Seçici yazarlar ise şöyle: Bülent Somay, Afşin Kum, Arzu Uçar, Aşkın Güngör, Burak Albayrak, Cem Akaş, Çağrı Mert Bakırcı, Feyza
Hepçilingirler, Fuat Sevimay, İsmail Yamanol, Kadire Bozkurt, Mehmet Berk Yaltırık, Murat S. Dural, Müfit Özdeş, Onur Çalı, Onur Güzeldiyar, Öznur Babur, Pınar Duman, Selim Bektaş, Selim Erdoğan, Tuğrul Sultanzade, Volkan Yalçın.