Eylem yapmayı suç olarak görenler; saldırma ve kundaklamayı doğal karşılıyor. Tırmanan faşizm artık zarar vermeye başladı

21. yüzyıldaki dertlerimiz karanlık çağlardan kalma

DERYA AYDOĞAN deryaaydogan6@gmail.com

Bir sanat eserine “ucube” denmesiyle başladı belkide her şey. Heykeller yıkılmaya çalışıldı, resimler kaldırıldı; sanat rahatsız etti… Son yıllarda yaşanan sergi - galeri baskınları gitgide arttı. Sanattan, edebiyattan beslenerek aydınlamanın peşinden koşmak gerekirken her şeyde olduğu gibi burda da geriye gidiyoruz. Tarihte de bu olaylara rastlamak mümkün ancak çoğu gelişmiş ülkeler, sanatla kavga etmeyi Ortaçağ’dan sonra bıraktı. Karanlık dönem olarak adlandırılan “Ortaçağ Dönemi”ni biz 21. yüzyılda yaşıyoruz.

Osmanlı torunları hedef gösterdi
İKSV tarafından Koç Grubu ana sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali ile eş zamanlı Üsküdar Bağlarbaşı’ndaki sergilenen Ömer Koç koleksiyonu eserlerine 4-5 kişilik bir grup tarafından “Laiklik bu mu?”, “Bu memleket sizin yüzünüzden bu hale geldi” diyerek saldırıp, önünde özel güvenlik görevlisinin beklediği Ron Mueck’e ait “Hırka altındaki adam” heykelini tahrip etmek istediler. Abdülhamit’in torunu Nilhan Osmanoğlu, ve yine Osmanlı torunu olan Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımda Abdülmecid Efendi Köşkü’ndeki bienal sergisini hedef göstermiş ve “Son Halife Abdülmecid’in evinde Koç tarafından açılan sergi durdurulmalı! Kuzguncuk’ta bulunan sergide sanat adı altında “rezalet”!!!” demişlerdi.

Son 1 yılda neler oldu?
Eylem yapma hakkını suç olarak görenler bir yerlere saldırmayı, kundaklamayı doğal görüyor. Ellerinde palalarla sanat galerine saldıranlar, serbest bırakıldıkça desteği onları arkalarında duran devletten alıyorlar ve yaptıklarının doğru olduğuna inanıyorlar. Gitgide artan faşizm sanata da sanatçıya da zarar vermeye başladı. Sadece son 1 yıl içinde yaşanan olaylardan bazıları şöyle;

»Türkiye’nin en seçkin yayınevlerinden birisi olan Kırmızı Kedi Yayınevi’nin Beyoğlu Gümüşsuyu’nda bulunan binası kar maskeli kişiler tarafından saldırıya uğradı. Kırmızı Kedi Kitabevi yaptığı açıklamada”
Yüzlerini maskeyle gizleyen iki teröristin bir yayınevine saldırması Türkiye’nin geldiği yeri göstermesi açısından önemlidir. Kitaplar ve fikirler yasaklanarak, toplatılarak yok edilemez.” dedi.

»Müjdat Gezen Sanat Merkezi kundaklandı. Değerli tiyatrocu Müjdat Gezen, “Akit ve Burhan Kuzu’nun kendisini hedef gösterdiğini, kundaklama olayının “hayır” oyları için tek yürek olmalarını engelleyemeyeceğini” söylemişti.

»11. Contemporary İstanbul’da , Ressam Ali Elmacı’nın Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid’in yüzünü kadın bedeni formundaki bir heykele resmetmesine tepki gösteren bir grup, Lütfi Kırdar’daki Contemporary İstanbul’un açılış etkinliğini basmıştı. Kendilerini Milli Görüş hareketinden gören grubunun tepki gösterdiği eser sergiden kaldırılmış, ressam Ali Elmacı da sosyal medyadan hakaret mesajları aldığını belirterek “Bunları hak edecek hiçbir şey yapmadığımı, sadece sanatımı yaptığımı düşünüyorum” demişti.

Not: Abdülmecit Efendi Köşkü’ndeki sergiye saldıran kişilerden biri serbest bırakıldı.