6 Ekim akşamından bu yana Türkiye'de yapılan Kobane protestolarında şimdiye kadar 22 yurttaş yaşamını yitirdi

22 ölü, 145 yaralı, 368 gözaltı

Kobane'ye IŞİD saldırılarının en yoğun yaşandığı 6 Ekim akşamından itibaren IŞİD'i protesto için sokağa çıkan yurttaşlara dönük saldırılar sonucu şimdiye kadar 22 kişi yaşamını yitirdi. En son ölümler Mardin'den geldi. Akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 2 kişinin silahla vurularak öldürülmüş halde bulunmasının ardından Mardin Dargeçit'te dün yaralanan 1 kişi de bugün hayatını kaybetti. 145 yurttaşın yaralandığı saldırılarda 368 kişi ise gözaltına alındı.

DAVUTOĞLU'NDAN PROTESTOLARA 'VANDALİZM' BENZETMESİ

Bugün saat 14.40'ta başlayan 'Güvenlik Zirvesi'nin sona ermesinin ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Kobane'ye IŞİD saldırıları dolayısıyla yapılan protestoları 'Vandalizm' olarak niteledi. 'Hiçbir vandalizme çözüm sürecini kurban etmeyeceklerini söyleyen Davutoğlu, "Ama çözüm süreci adına da şiddete müsamaha gösterecek bir tavır içine girmeyiz" diye konuştu.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları ise şöyle oldu:


>>Humus'ta binlerce Türkmen, Kürt, Arap katledilirken, Halep varil bombalarıyla vurulurken, Tel Abyad IŞİD'in eline düştüğü zaman oradaki Araplar, Kürtler katledirken susanların, şimdi vicdan çağrısında bulunması ikiyüzlülüktür.

 >>Hedef Gezi'de yapamadıklarını yapmaksa, milletimiz bunu çok iyi görüyor. Kamu düzeni her ne suretle olursa olsun sağlanacaktır, bütün güvenlik birimlerine talimat verilmiştir. Çözüm sürecini garanti edecek temel unsur kamu düzenidir. Kimse manipülasyona izin veremez.
 

>>Çözüm sürecini garanti edecek temel unsur kamu düzenidir. Kimse manipülasyona izin veremez.

>>Kimse bu şiddet olaylarından hesap sorulmayak sanmasın.
 

>>Siyasi partilere seslenmek istiyorum. Başta HDP olmak üzere. Siyasi partiyseniz kimliğinizi açık açık demokrasiden yana koyun.
 

>>Ana muhalefet partisine de seslenmek istiyorum. Kılıçdaroğlu net olarak tavrını ortaya koymaklıdır. Şiddetten yana mı huzurdan yana mı?
 

HDP BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYECEK
Öte yandan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Kobane'deki IŞİD saldırıları ve Türkiye'de yaşananlara  ilişkin yarın saat 12:00'de Diyarbakır'da basın toplantısı düzenleyecek. HDP'den yapılan açıklamaya göre, toplantıyı Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yapacak. Toplantıya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak da katılacak.