Ülkenin dört bir tarafını imam hatiplerle donatan AKP hükümeti, bu okulları şimdi de yurt dışına yayıyor. Dünyanın 22 ülkesinde 42 imam hatip lisesi açılırken Avustralya ve ABD’de yeni imam hatiplerin açılması gündemde

22 ülkede 42 İmam Hatip Lisesi var

On beş yıllık iktidarı süresince imam hatip okullarının sayısını 4 bin 604'e çıkaran, bu okullardaki öğrenci sayısını da 1 milyon 346 bin 819'e yükselten AKP hükümeti bu kez de bu okullar üzerindne yurtdışına yayılıyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki imam hatip okullarının sayısını açıklayan İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) verilerine göre AKP iktidarı tarafından dünyanın 22 ülkesinde açılmış 42 imam hatip lisesi bulunuyor. Yeni liselerin açılması da planlanıyor.

BİRÇOK ÜLKE İMAM HATİP'E İZİN VERMİYOR!

Yurtdışındaki imam hatip liselerinin Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve sivil toplum örgütleri tarafından açıldığını belirten ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaan, “İslami hassasiyetle öğrenci yetiştirdiği için birçok ülke imam hatiplere izin vermiyor. Mesela Türkiye’de Avusturya Lisesi uzunca bir süredir vardır ama siz açmak istediğiniz zaman büyük sıkıntılar yaşanıyor” değerlendirmesini yaptı.

Balkanlar’da, Orta Asya’da, Afrika’da, Suudi Arabistan’da ve son dönemde de özellikle Avrupa kıtasında imam hatiplerin açılmaya başladığını anlatan, Avrupa’da okulların son 4-5 yıldır açılmaya başlandığının altını çizen Kaan, “Bunlar kolay olmadı. İmam hatip konusunu halen ülkemizde anlamayan kesimler var, yurtdışında da anlamıyorlar ve müsaade etmiyorlar. Avrupa’da biz 1950’lerden beri bulunuyoruz ama imam hatiplere müsaade edilmemiştir” dedi.

MARYLAND'DE DE AÇILACAK

Son dönemde Fransa, Danimarka, Hollanda ve Avusturya’da imam hatiplerin açıldığını belirten Kaan, Avustralya ve ABD’de de imam hatip liselerinin açılacağı bilgisini verdi. Avustralya’daki okulun yapımının halen devam ettiğini ifade eden Kaan, “Devletimizin de desteklediği Amerika’da Maryland’da bir İslam Külliyesi var. Orada bir imam hatip açılacak. Onun hazırlıkları yapılıyor” ifadelerini kullandı. Şu anda mevcut okulların ülkelere göre dağılımı ise şöyle: Suudi Arabistan 12, Kırgızistan 2, Danimarka 2, Avusturya 1, Belçika 1, İskandinavya 1, Romanya 1, Azerbaycan 1, Bulgaristan 3, Somali 2, KKTC 1, Gürcistan 1, Kamerun 2, Burkina Faso 3, Mali 1, Nijer 1, Gana 1, Senegal 2, Makedonya 1, Arnavutluk 2, Fildişi Sahilleri 1.

75 FARKLI ÜLKEDEN BİNLERCE ÖĞRENCİ TÜRKİYE'DE

Yurt dışındaki imam hatiplerin yanı sıra, Türkiye’de eğitim veren uluslararası imam hatipler de bulunuyor. 2006 yılında açılmaya başlanan uluslararası imam hatiplerin ilki Kayseri’de Mustafa Germirli Uluslararası imam hatip lisesi adıyla eğitim ve öğretime başladı. Bugün 8’i proje okulu olmak üzere 13 uluslararası imam hatip lisesi var. Bu okullarda 75 farklı ülkeden binlerce öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Ahmet Kaan, “Buradaki öğrencilerin çoğunluğunu yabancı öğrenciler oluşturuyor, bir kısmı da Türk öğrenci. Bu da Türklerle yabancıların bir arada yaşamasına, kaynaşmasına vesile oluyor. Türk öğrencilerin de uluslararası temaslar kurmasına yarıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 4 BİN 604 İMAM HATİP OKULU VAR

Şu anda Türkiye’de, 1482 imam hatip lisesi, 3 bin 142 imam hatip ortaokulu olmak üzere 4 bin 604 imam hatip okulu bulunuyor. Bu okullardaki öğrenci sayısı 1 milyon 346 bin 819. Bu rakama açık imam hatip liselerinde okuyan 100 bin öğrenci de dahil. İmam hatip liselerinde 524 bin 577, imam hatip ortaokullarında da 709 bin öğrenci var.