23 yaşındaki gencin öldürülme görüntüleri Valiliği yalanlıyor: Güven kaçmıyor

ERK ACARER / @eacarer

Hatay’ın Samandağ ilçesinde Pazartesi gecesi saat 22.00 sıralarında dur ihtarına uymadığı öne sürülen 23 yaşındaki Güven Uğurol’un polis tarafından vurularak öldürülmesine tepkiler sürüyor. ‘Gözaltına alınan polis memurunun serbest bırakılmasını’ protesto eden halk, 10 bin kişinin katıldığını bir yürüyüş yaptı, aile ise cenazeyi toprağa vermek istemedi.

Olay anı ve kayıtlar

Polis, park halinden çıkıp yavaşça haraket etmeye başlayan araca 6 kurşun sıkıyor. Kurşunlardan biri sol tekerleğe isabet ediyor, biri şoför mahali hizasında arka camdan giriyor. Uğurol’un sırtına gelen kurşun göğüs mesafesinden çıkıyor.

Görüntüler, dosyaya gizlilik kararı getirmesine rağmen ailenin avukatlardan alarak sosyal medyada dağıttığı kamera kayıtlarında açıkça görülüyor. Valilik tarafından yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığı da böylece ortaya çıkıyor. Kamera kayıtları, olayı tam karşıdan gören ilçedeki bir işletmeye ait.

Valilik açıklaması

Valilik olay sonrası bir açıklama yaparak, “kontrol noktası bulunduğuna” ve “dur ihtarına uyulmadığına” yönelik bir açıklama yaptı. O açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı: “…Filiz Sokak’taki uygulama noktasında görev yapan güvenlik birimlerince yaklaşan bir araca dur ihtarında bulunulmuştur. Sürücünğn dur ikazına uymayarak aracı, görevli personelin üzerine sürerek kaçmaya başlaması sonrasında ekipte görevli personel tarafından aracı durdurmak ve şüpheliyi yakalamak amacıyla önce havaya, daha sonra aracın lastiklerine doğru iki el ateş açılmak zorunda kalınmıştır. Şüpheli aracın halkımızın güvenliğini tehdit edebilecek bir olayda kullanılma ihtimalini ortadan kaldırmak maksadıyla kanuni yetki çerçevesinde gelişen olay neticesinde; içerisinde iki kişi bulunan aracı kullanan ve hakkında uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan 3 ayrı yakalama kararı bulunan G.O. isimli şahıs yaralanmıştır. Olay yerine çağırılan ambulans ile hastaneye sevk edilen şahıs, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir.”

Gerçeği yansıtmıyor

Ancak hem ailenin dağıttığı kamera görüntüleri hem de Uğurol’un avukatı Tugay Abacı’dan edindiğimiz bilgiler Valilik açıklamasını teyit etmiyor. Aynı zamanda CHP Samandağ İlçe Başkanı olan Avukat Abacı konuyla ilgili şunları aktardı:

“Dosyada gizlilik kararı var. Buna rağmen ailenin yaydığı kamera kayıtlarında açıkça görülüyor. “Uygulama noktası olmadığı” sabit. Aynı şekilde “dur ihtarı yapılmadığı” da yine sabit. Araç duruyor, polisler yaklaşınca hareketleniyor.”

Polis bülteni gibi

23 yaşındaki Uğurol’un bir süre önce bir kafede oturduğuna dikkat çeken Avukat Tugay Abacı, “3 polis var, isteselerdi şahsı oradan alabilirlerdi. Ancak bunu yapmadılar. İlçede tanınan bir genç. Uyuşturucu kullanıyor. Adli kayıtları var, ancak uyuşturucu sattığına dair bir bilgimiz yok. Ama bunların zaten önemi yok. Yasada polisin yetkileri açık. Değil uyuşturucu satıcısı, uyuşturucu baronu olsa fark etmez. Olayda ‘önlenebilirlik’ ve ‘engellenebilirlik’ ilkesine uyulmadı. Öte yandan Valiliğin olayla ilgili bilgisi olduğunu bile düşünmüyoruz. Valilik açıklaması daha çok polis bültenine benziyor.”

Görüntüler: Samandağ Kent Konseyi