Diyaliz teknikerliği bölümü mezunu yaklaşık 24 bin kişiye yalnızca 20 kişilik kadro açılması Meclis gündemine taşındı. Duruma tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Binlerce diyaliz teknikerinin mağduriyeti giderilecek mi?" diye sordu.

24 bin kişiye yalnızca 20 kişilik kadro açıldı: Binlerce diyaliz teknikerinin mağduriyeti giderilecek mi?

Haber Merkezi

Diyaliz teknikerliği bölümü mezunu yaklaşık 24 bin kişiye yalnızca 20 kişilik kadro açılması Meclis gündemine taşındı. Okullardan mezun olup sınavlarda başarılı olmalarına rağmen atama problemiyle karşılaşan diyaliz teknikerleri büyük mağduriyet yaşıyor.

24 bin mezunu olan diyaliz teknikerliği için 20 kişilik kadro verilmesine tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şunları sordu:

► Yaklaşık 24 bin mezunu olan Diyaliz Teknikerleri Bölümüne sadece 20 kişilik kadro verildiği iddiaları doğru mudur?

►17 binden fazla diyaliz makinesi olmasına rağmen, yaklaşık 24 bin mezunu olan bir bölüme son 2 yılda sadece 349 kişinin alındığı iddiası doğru mudur?

► Bölümün her geçen yıl daha da fazla mezunu olması sebebiyle, mevzuata göre 5 makinaya 1 tekniker yerine, 3 makinaya 1 tekniker şartı getirilip bölüm mezunlarının mağduriyeti giderilecek midir?

► Binlerce diyaliz teknikeri ne özel kurumlarda ne de kamuda yeteri kadar istihdam edilememektedir. 1 Mart 2019 tarihindeki yönetmelikte "Diyaliz ünitelerinde sadece diyaliz teknikerleri çalışacaktır. Sertifikalı personellerin hakkı korunacaktır. " ibaresi yer almasına rağmen, binlerce sertifikasız personelin çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur?

► İddialar ile ilgili olarak denetim yapılmış mıdır ya da yapılacak mıdır?

► Yönetmeliğin tam olarak uygulanmasına dair çalışma yapılacak mıdır?

► Binlerce diyaliz teknikerinin hakkı olan atamalar ile ilgili ne tür çalışmalar yapılacaktır?