Ersoy Yaşar Japon üreticisinin hibrit ve elektrikli araçların yaygınlaşması için attığı ikinci önemli adım ise, elektrik motorlarını, bataryalarını, PCU (Güç Kontrol Ünitesi) ve ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi) gibi donanımlarını kullanan diğer üreticilere de ücrete dayalı teknik destek sağlamak olacak. ‘ARTIK iŞBİRLİĞİ ZAMANI’ 20 yıldan fazla süredir 13 milyonu aşan hibrit otomobil satışına sahip olan marka, […]

24 bin patenti kullanıma açıyor

Ersoy Yaşar

Japon üreticisinin hibrit ve elektrikli araçların yaygınlaşması için attığı ikinci önemli adım ise, elektrik motorlarını, bataryalarını, PCU (Güç Kontrol Ünitesi) ve ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi) gibi donanımlarını kullanan diğer üreticilere de ücrete dayalı teknik destek sağlamak olacak.

‘ARTIK iŞBİRLİĞİ ZAMANI’

20 yıldan fazla süredir 13 milyonu aşan hibrit otomobil satışına sahip olan marka, patentleri ücretsiz kullanıma sunarak hibrit ve elektrikli araçların geniş kitleler tarafından kullanılmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Bu girişimle hükümetlerin, otomobil üreticilerinin ve toplumun iklim değişimi konusunda konulan hedeflere ulaşılmasına yardımcı olunması amaçlanıyor.

Toyota (TMC) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Shigeki Terashi, markanın yıllardan bu yana yüksek adetlerde ürettiği hibrit araçlarla elde ettiği deneyimin altını çizerek, “Artık işbirliği yapma zamanının geldiğine inanıyoruz. Gelecek 10 yılda elektrikli araç sayısı ciddi oranda artacaksa, belli bir standart olmalı ve biz de bu süreçte destekleyici bir rol oynamak istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Toyota 2015’ten bu yana yakıt hücreli araçlar için 5.680 patent sunuyor. Alınan kararla bu patentlere 2.590 adet elektrikli motor ile ilgili patent, 2.020 adet PCU ile ilgili patent, 7.550 adet kontrol sistemleriyle ilgili patent, 2.200 şarj patenti gibi birçok farklı patent de dahil olmak üzere yaklaşık 24.000 adet patenti artık ücretsiz olarak kullanımda olacak.