24 gündür gözaltında tutulan gazeteciler için Çağlayan'da toplanıldı

ZEYNEP KURAY

Gazeteci meslektaşları, “RedHack algı ekimi” bahanesiyle hukuksuz bir şekilde 24 gündür gözaltında tutulduktan sonra Çağlayan adliyesine çıkartılan 6 gazeteci için adliye önünde açıklama yaptı. Gözaltınan alınan gazetecilerim derhal serbest bırakılmasını isteyen gazeteciler, savcılık makamına, “Gazetecileri değil, Berat Albayrak hakkında çıkan iddialar araştırılsın” diye seslendi.

Berat Albayrak'ın maillerine ilişkin ortaya çıkan bilgileri haber yaptıkları gerekçesiyle 25 Aralık 2016'da gözaltına alınan DİHA Diyarbakır Haber Müdürü Ömer Çelik ve İstanbul muhabiri Metin Yoksun, ETHA Sorumlu müdürü Derya Okatan, Diken eski editörü Tuncay Öğreten , BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat, Yolculuk Gazetesi İmtiyaz sahibi Eray Sargın, bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne çıkartıldı. Meslektaşlarının serbest bırakılması için adliye önünde toplanan gazeteciler, gazeteciliğin suç olmadığını bir kez daha vurguladı. Savcılığa çıkartılan gazetecilerin aileleri, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Merkez Yöneticisi Can Uğur, Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Ben Gazeteciyim İnisiyatifi’nden Mehveş Evin , gözaltına alınan gazetecilerin kurum temsilcilerinin ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı eylemde, “Gazetecilere özgürlük” yazılı pankart açıldı.

“Özgür basın susturulamaz”, “Gözaltılar serbest bırakılsın” sloganlarını atan gazeteciler adına ilk sözü ETHA Editörü Arzu Demir aldı.

24-gundur-gozaltinda-tutulan-gazeteciler-icin-caglayan-da-toplanildi-234551-1.

‘ARKADAŞLARIMIZ DEĞİL MAİLLER ARAŞTIRILSIN !’

ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan‘ın bu haksız ve keyfi gözaltına karşı 24 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan Demir, havuz medyası tarafından hedef gösterilen 6 gazetecinin davasında gizlilik kararı olduğu için soruşturmaya dair hiçbir bilgileri olmadığına dikkat çekti. 24 gündür soruşturmaya dair hiçbir işlem yapılmadığını, sadece polis ifadesinin alındığını belirten Demir, “Arkadaşlarımızın gazetecilik yaptığına tanığız, onlarla birlikte biz bu adliye koridorlarında, mahkemelere salonlarında, İstanbul’un bir çok yerinde haber takibi yaptık. Aynı zamanda yapılan her haberin arkasındayız. Bu haberler Berat Albayrak’ın kişisel hayatını ilgilendiren haberler değildi, DAİŞ ile yapılan petrol ve silah transferlerini ortaya çıkartan haberlerdi” dedi. 5 Haziran’dan bu yana ülkenin birçok yerinde bombalar patladığını hatırlatan Demir, “ Bu iddialar hepimizi yakından ilgilendiren iddialardır. Dolayısıyla savcılık makamı gazetecileri değil, bu ciddi iddiaları içeren mailleri araştırmalı ve arkadaşlarımız serbest bırakılmalı” şeklinde konuştu.

24-gundur-gozaltinda-tutulan-gazeteciler-icin-caglayan-da-toplanildi-234552-1.

‘HUKUKSUZ GÖZALTILARI TANIMIYORUZ !’

Kapatılan DİHA Muhabiri Necla Demir, gazetecilik yaptıkları için gözaltına alınan arkadaşları Yoksu ve Çelik’in kameralarını hiç bırakmadan yıllardır mücadele veren gazeteciler olduğunu dile getirdi. Gazetecilerin OHAL hukuksuzluğu altında gözaltına alındığını hatırlatan Demir, “Gazetecilere yönelik hukuksuz gözaltıları tanımıyoruz. Serbest bırakılırlarsa arkadaşlarımız yine haber takibi yapacak” diye konuştu.

‘24 GÜNLÜK GÖZALTI İŞKENCEDİR !’

BirGün Gazetesi Yayın Danışmanı Barış İnce, 24 günlük keyfi gözaltı sürecinde Mahir Kanaat’ın oğlunun dünyaya geldiğine dikkat çekti. Gazetecilerin ne ile suçlandıklarını bilmeden 24 gün gözaltına tutulmasının işkence olduğunun altını çizen İnce, bu süre içerisinde avukatların da savcıdan herhangi bir bilgi alamadıklarına işaret etti. Havuz medyanın ortaya attığı iddiaların deli saçması olduğunu vurgulayan İnce , “Umarım ki bu sorgudan sonra tüm arkadaşlarımız özgürlüğüne ve Mahir’de yeni doğan çocuğuna kavuşacak” dedi.

Diken Yazarı ve Ben Gazeteciyim İnsiyatifi üyesi Mehveş Evin, Öğreten ve gözaltındaki tüm gazeteciler için burada olduklarını kaydederek, bu gözaltıların esas amacının halkın haber alma hakkı engellemek olduğunu vurguladı.24-gundur-gozaltinda-tutulan-gazeteciler-icin-caglayan-da-toplanildi-234549-1.

‘ARKADAŞLARIMIZIN GAZETECİLİĞİNE TANIĞIZ !’

TGS Merkezi Yöneticisi Can Uğur, gazetecilerin keyfi bir biçimde 24 gündür gözaltında tutulduğunu hatırlatarak sözlerine başladı. Uğur, OHAL'in hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamaların aksine aslında iddia edildiği gibi 'FETÖ' yapılanmasını temizlemek için değil, halkın haber alma hakkının önüne bir engel olarak ilan edildiğine dikkat çekti. Bugün (24 gün sonra) savcılık makamına çıkartılan gazetecilerin kamuoyunu yakından ilgilendiren haberler paylaştığını hatırlatan Uğur, “ 6 arkadaşımız iktidarın keyfi uygulamaları ve yandaş medyanın kalemşörlerinin hedef göstermesi sonucunda 24 gündür gözaltında. Biz arkadaşlarımızın gazeteciliğine tanığız ve derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz” dedi.

DİSK/Basın-İş Faruk Eren, 24 günlük gözaltının işkence olduğuna vurgu yaptı, gazetecilerin serbest bırakılması talep etti.

Eylem sonunda slogan atan gazeteciler savcı makamına ,“Arkadaşlarımızı serbest bırakın Berat Albayrak’ ın maillerindeki savaş suçu sayılan iddiaları araştırın” diye seslendi.