Şırnak’ta 24 yaşındaki Abdulgaffar Dayan’ın ölümüne neden olan zırhlı aracın Cizre Belediyesi kayyumunun koruma aracı olduğu ortaya çıktı. Cizre Belediyesi aracın şoförüyle ilgili soruşturma başlatıldığını açıklarken HDP’li Kaçmaz, cezasızlığa dikkat çekti.

24 yaşındaki genci kayyumun aracı öldürdü

FİLİZ GAZİ

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 24 Ocak’ta Konak Mahallesi ile Nur Mahallesi'ni bağlayan eski köprüden geçtiği sırada zırhlı koruma aracının çarptığı, üniversite sınavlarına hazırlanan 24 yaşındaki Abdulgaffar Dayan, yaşamını yitirdi.

Dayan’a çarpan ringer tipli aracın, Cizre Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Mehmet Tunç’un koruma aracı olduğu öğrenildi. Cizre Belediyesi’nden dün yapılan açıklamada, aracın belediye adına kayıtlı olduğu belirtildi, aracı süren kamu personeli hakkında idari ve adli soruşturma başlatıldığı aktarıldı. Açıklamada aracın zırhlı olmadığı öne sürüldü, olayın ‘trafik kazası’ olduğu aktarıldı.

KAYITLARA ‘TRAFİK KAZASI’ OLARAK GEÇİYOR

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, kentte ve bölgede daha önce defalarca kez yaşanan zırhlı araç kazalarına dikkat çekti ve “Sadece bu coğrafyada bu kazalar meydana geliyor” dedi.

Kaçmaz, şunları söyledi:

“Ölümlü zırhlı araç çarpmaları gündem oluyor ama bunun dışında uzuvlarını kaybeden, engelli hale gelen birçok çocuk, yaşlı var bölgede. Nasıl ki mayın tarlaları sebebiyle o bölgede kayıp uzuvla yaşayan insanlar varsa burada da böyle. Bu çarpmalar herhangi trafik kazası olarak kayıtlara geçiyor.”

Personelin ilgili aracın durumuna göre bir eğitimden geçmesi ve bunun sonucunda sertifika alması gerektiğine vurgu yapan Kaçmaz, “Çoğu zaman amirlerin emriyle bu aracı sertifikasız bir şekilde kullanabiliyorlar” dedi ve bu olaylardaki cezasızlığa da değindi. Kaçmaz, şöyle konuştu:

CEZASIZLIK ÖZGÜVEN YARATIYOR

“Cezasızlıktan dolayı söz konusu araçları kullanan personelde ayrıca bir özgüven oluyor. ‘Çarpsam da, öldürmeye sebep olsam da bir şey olmaz’ rahatlığı yaşatıyor. Bu makinelerin bu coğrafyada bu kadar çok olmasının nedeni Kürt meselesindeki çözümsüzlükteki ısrarın, güvenlik politikalarının sonucudur. Herhangi cadde, sokakta on dakika içinde birden fazla zırhlı araç görebilirsiniz. Bu araçların önlerindeki zırhlardan dolayı, camının kalın olması gibi birçok sebepten dolayı görüş açısı dar. Ağırlığından dolayı fren tutma mesafesi değişiyor. Bu araçların yaşam alanlarında olmaması gerekiyor.”

Abdulgaffar Dayan’ın Cizre’de 2015’teki sokağa çıkma yasağında öldürülen ve cansız bedeni 2 gün boyunca buzdolabında tutulan 10 yaşındaki Cemile Çağırga’nın da akrabası olduğunu söyledi.

***

SERTİFİKASIZ KULLANIYORLAR

Ülkede zırhlı araç çarpması sonucu çok sayıda yurttaş yaşamını yitiriyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin verilerine göre 2008-2021 yılları arasında zırhlı araç çarpması sonucu 20’si çocuk 42 kişi yaşamını yitirdi, 21’i çocuk 90 kişi de yaralandı.

Ölen çocuklardan biri 3 Eylül 2021’de Şırnak İdil’de evlerinin bulunduğu sokakta bisiklet süren Miraç Miroğlu. 3 Mayıs 2017’de ise Silopi’de 7 yaşındaki Muhammed ve 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşler, evlerine giren 16 tonluk panzerin altında kalarak hayatlarını kaybetti. 19 Haziran 2019 tarihinde görülen karar duruşmasında, sanık polis Ömer Yeğit’e verilen ceza 19 bin liralık para cezasına çevrildi. Aynı suçlamayla yargılanan polis amiri Murat Maden hakkında ise sertifikasız polis memurlarını zırhlı araçta görevlendirmenin süregelen bir uygulama olduğu gerekçesiyle beraat kararı verildi.