24 yıl sonra gelen yaşam hakkı ihlâli
Mehmet ve Yılmaz Eliveren. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Bingöl'ün Genç ilçesinde 1999 yılında "çatışma" adı altında "terörist" denilerek 19 yaşındaki Mehmet Eliveren ile 17 yaşındaki lise öğrencisi yeğeni Yılmaz Eliveren'in öldürülmesine ilişkin olayda "yaşam hakkının ihlal edildiğine" hükmetti. Mahkeme, ayrıca zaman aşımı nedeniyle düşürülen davada başvurucuların ailelerinden her birine 390 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kararında savcılık soruşturmasına eleştiriler yönelten AYM, "olayın tüm yönleriyle aydınlatılması bakımından gerekli ve yeterli düzeyde, makul sürat ve özende yürütüldüğünden söz edilemeyeceği" görüşüne yer verdi. AYM, yerel mahkemenin olayı "kasten öldürme" değil, "taksirle öldürme" suçu olarak görmesi ve dosyayı zaman aşımı nedeniyle düşürmesine ilişkin ise bir değerlendirme yapmadı.

‘SİLAHI POLİSLER BIRAKTI’

Kararda yer alan bilgilere göre soruşturma kapsamında 2012 yılında dinlenen güvenlik görevlisi gizli tanık M. dikkat çekici bir ifade verdi. DW’nin haberine göre, 1998 yılında Genç ilçesine bağlı Yerlikaya köyünde PKK üyelerine yapılan operasyonda 5 örgüt mensubunun "ölü ele geçirildiğini" kaydeden gizli tanık, burada bir samanlıkta çok sayıda kaleşnikof marka tüfek ve Rus yapımı el bombası bulunduğunu söyledi. Bunlardan bir kısmının Bingöl Jandarma Alay Komutanlığı'na teslim edildiğini belirten tanık, davanın sanıklarından komiser A.K.Ç'nin talimatıyla bir adet biksi, altı kaleşnikof tüfek, iki adet dürbün, 20'ye yakın Rus yapımı el bombasının "yanlışlıklarda kullanılmak üzere" şube mühimmat deposuna konulduğunu öne sürdü. Gizli tanık M. olay yerinde bulunan bir kaleşnikof tüfek ve iki el bombasının da depodan alınarak olay mahalline bırakıldığını kaydetti.