Öğrenciler 25. yılına giren Yüksek Öğretim Kurulu'nu (YÖK) protesto etti. 25. y

UFUK KOŞAR-NECLA DULKADİROĞLU-ÇİLEM KAYA

Öğrenciler 25. yılına giren Yüksek Öğretim Kurulu'nu (YÖK) protesto etti. 25. yılına giren Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) öğrenciler, sivil toplum örgütleri ve sendikalar tarafından dün İstanbul Üniversitesi Beyazıd Kampusu ana giriş kapısı önünde protesto edildi. Üniversiteli Öğrenciler imzalı pankartlar taşıyan yaklaşık 200 öğrenci, YÖK karşıtı sloganlar attılar. Eyleme İstanbul dışından da öğrenciler katıldı.

İÜ Edebiyat Fakültesi önünde toplanan Anarşist Blok, üzerlerine giydikleri önlükler ve taktıkları maskelerle yürüyüş gerçekleştirerek, ana giriş kapısı önünde eylem yaptı. Kimse tarafından eğitilemek istenmediklerini, otoritelere, uzmanlara, ihtiyaçlarının olmadığını söyleyen Anarşist Blok, bilginin sokağa çıkması gerektiğini söylediler.

EŞİT VE ÖZGÜR YAŞAM

Yurtsever Cepheli Öğrenciler'de sloganlar atarak YÖK'ü protesto ettiler. Üniversitelerin bağımsız bir kurumlar haline gelebilmesi için alanlarda olduklarını, öğrencilerin haksız yere soruşturmalara maruz kaldığını ifade eden yurtsever cepheli öğrenciler, Türkiye'deki egemenlerin ABD'ye peşkeş çektiğini, eşit ve özgür yaşamı savunan bir ülke kurulacaklarını belirttiler.

Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şubesi'de bir basın açıklaması yaparak, yüksek öğrenim sisteminin köklü bir reformdan geçmesi gerektiğini söyleyerek, eğitimi ticari-leştiren, parayı üniversiteye daha fazla sokan reformların yüksek öğrenim niteliğini yükseltmeyeceğini, üniversitelerin ihtiyacının bilimsel özerklik olduğunu, özerk demokratik üniversite idealine ulaşılana kadar sendikanın mücadelesine devam edeceğini ifade etti.

Üniversite öğrencileri'de açılan soruşturmalara, uzaklaştırmalara, üniversite öğrencilerinin müşteri gibi görünmesi karşı YÖK'ü protesto ederek seslerini duyurdu.

ANKARA'DA PROTESTO

Çok sayıda demokratik kitle örgütü ve sendika tarafından oluşturulan "Darbe Karşıtı Platform" üyeleri, kuruluşunun 25. yıl dönümünde YÖK'ü Ankara Üniversitesi önünde protesto etti. Platform üyeleri öğle saatlerinde AÜ Cebeci Kampusu girişinde toplanarak "12 Eylül Darbesi ürünü YÖK kaldırılsın.Yaşasın, özgür, demokratik, Türkiye" pankartı açtılar. Sık sık "Darbeciler yargılansın, YÖK kaldırılsın", "Utanç unvanları geri alınsın", "Gün gelecek, devran dönecek darbeciler halka hesap verecek" şeklinde slogan atan gruba, Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneği Girişimi üyesi öğrenciler de destek verdi. Grup daha sonra Hukuk Fakültesi binası önüne doğru yürüyüşe geçti.

Hukuk Fakültesi önünde toplanan grup adına basın açıklaması yapan Ankara 78'liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, 12 Eylül askeri cuntasının kurduğu ve kurumsallaştır-dığı YÖK'ün 25 yıldır hüküm süren köklü, gerici bir kurum olduğunu söyledi.

YÖK'ün Türkiye'ye demokrasi mücadelesine sayısız zararlar verdiğini ifade eden Sümbüloğlu, aradan geçen yıllar içinde AKP Hükümeti de dahil olmak üzere iktidara gelen bütün partilerin YÖK'ü kaldırmak yerine kendi anlayışına göre kullandığını ileri sürdü. Sümbüloğlu, "YÖK kurumsal olarak kaldırılmalıdır. Üniversiteler, çağdaş, bilimsel, toplumsal nitelikleriyle tekrar oluşturulmalıdır" diye konuştu.