CHP’li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Enerji Bakanı Dönmez, Çamlıbel EDAŞ’ın 3 milyon 120 bin lira, Uludağ EDAŞ’ın 8 milyon 791 bin lira, Yeşilırmak EDAŞ’ın 8 milyon 734 bin lira ve Fırat EDAŞ’ın 5 milyon 218 bin lira kamuya borçlu olduğunu açıkladı. Çiftçinin gözünün yaşına bakılmadığını belirten Gürer, “Bu nasıl bir alacak davasıdır ki, 11 yıldır devam ediyor?” dedi.

26 milyon liralık alacak, 11 yıldır elektrik şirketlerinden tahsil edilemiyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na elektrik dağıtım şirketlerinin kamuya olan borçlarına ilişkin soru önergesi verdi.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Fatih Dönmez, elektrik dağıtım işinin özel sektöre devri aşamasında, bazı şirketlerin kasa ve bankada tutulan paralarla haksız kazanç elde ettiğinin belirlendiğini aktardı.

5 dağıtım şirketi hakkında alacak davası, bazı şirket yöneticileri hakkında ise ‘görevi kötüye kullanmaktan’ dava açıldığını belirten Bakan Dönmez, dava süreçlerinin 2009 yılından bu yana devam etmesine rağmen henüz hiçbir şirketten tahsilat yapılmadığını açıkladı.

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, önergede bahsi geçen dağıtım şirketlerine hazır değer hesaplarında kalan para ve faizlerinin tahsilatına ilişkin alacak davaları açıldığını, bu davaların mahkeme süreçlerinin devam ettiğini bildirdi.

YAKLAŞIK 26 MİLYON TL ALACAK VAR

Bakan Dönmez, “Bahsi geçen bu şirketlerden Çamlıbel EDAŞ’ın 3.120.130,06 TL, Uludağ EDAŞ’ın 8.791.964,79 TL, Yeşilırmak EDAŞ’ın 8.734.434,00 TL ve Fırat EDAŞ’ın 5.218.382 TL ödenmeyen anapara ve faiz tutarı bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

İlgililer hakkında Bölge Asliye Ceza Mahkemelerinde davalar açıldığını ifade eden Bakan Dönmez, bazı sanıkların dava süreçlerinin tamamlandığını, bazılarının ise dava süreçleri devam ettiğini belirtti.

11 YILDIR 39 MİLYON TL ALACAK TAHSİL EDEMEDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, MERAM A.Ş.’nin 2009 yılından bu yana TEDAŞ’a olan borcunu başka bir soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.

Gürer, Bakan Dönmez’e yönelttiği soru önergesinde, “Meram Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin devir işlemlerinin yürütüldüğü 2009 Eylül ayında, okunan endeks sayısının, Ağustos ve Ekim 2009 aylarına göre düşük olması, ayrıca bu aylarda tahakkuk iptal tutarlarının önceki aylardan fazla olduğunun görülmesi üzerine yapılan inceleme sonucunda 174.687.307 kWh karşılığı toplam 39.621.250 TL tutarında alacak saptanmış olup bu alacağın faiziyle birlikte MERAM EDAŞ’tan tahsil edilerek TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi sağlanmış mıdır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.

TEDAŞ ALACAK DAVASI AÇTI

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Dönmez, “Bakanlığımız denetçileri tarafından düzenlenen inceleme raporuna istinaden Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü (TEDAŞ) tarafından 39.621.250,00 TL alacak ve faizi Meram Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nden (MERAM EDAŞ) talep edilmiş, ancak herhangi bir ödeme yapılmadığından talep edilen tutarların tahsili için TEDAŞ tarafından 27.10.2014 tarihinde MERAM EDAŞ’a karşı Konya 1. Asliye Ticaret Mahkemesinde alacak davası açılmıştır” dedi.

Anılan mahkemece davanın kısmen kabul kısmen reddi ile 39.621.249,93 TL alacağın 30.09.2009 tarihinden itibaren işleyecek faizi ile birlikte tahsiline, feri nitelikteki KDV'ye ilişkin taleplerin reddine karar verildiğini bildiren Bakan Dönmez, Karara karşı her iki tarafın istinaf yoluna başvurması nedeniyle dosyanın istinaf incelemesinde olduğunu kaydetti.

‘ÖZELLEŞTİRMEDEN SORUNLAR ÇOĞALDI’

CHP’li Ömer Fethi Gürer Türkiye’de 21 dağıtım bölgesinde 2009 yılından bu yana elektrik dağıtım işinin özel şirketler tarafından yürütüldüğünü anımsattı.

Elektrik dağıtım işinin özelleştirilmesindeki amacın kayıp ve kaçak oranını azaltmak ve elektrik dağıtım hizmetlerini profesyonel bir şekilde sorunsuz yürütmek olduğunu hatırlatan Gürer, gelinen noktada ise dağıtım işinin özelleştirilmesinin, elektrik dağıtımının öncekinden daha çok sorunlu hale getirdiğini vurguladı.

‘ÇİFTÇİNİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKILMIYOR’

Elektrik dağıtım işinin özelleştirilmesinin ardından 1 ay elektrik borcunu ödeyemeyen vatandaşın elektriğinin hemen kesildiğini, özel şirketlerin özellikle tarımsal sulama amaçlı elektrik kullanan çiftçinin gözünün yaşına bakmadığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Ancak devlet, bu şirketlerden 2009 yılından kalma paralarını bile tahsil edememiş. Bu nasıl bir alacak davasıdır ki, 11 yıldır devam ediyor?” diyerek tepkisini dile getirdi.