MMO Yönetim Kurulu Başkanı Çakar, Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna gereken önem verilmediğini belirterek, yasanın, yönetmeliklerin ve uygulamaların yetersiz kaldığına dikkati çekti

"28 Nisan Dünya İSG Günü'nde önlemler üzerinde yoğunlaşalım"

BirGün/Ankara

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, 28 Nisan Dünya İşçi Sağlığı ve Güvenliği Günü’ne ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin işçi sağlığı ve güvenliği konusuna gereken önemin verilmediğini, yasa, yönetmelik ve uygulamalarda yetersiz kalındığı belirtti. Çakar, 28 Nisan Dünya İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Günü'nde alınması gereken önlemler üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini vurguladı.

Esnek ve taşeron çalışma yasaklanmalı

Çalışma yaşamına ilişkin düzenlemelerin bütünüyle yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Çakar, şunları kaydetti:
“Esnek ve taşeron çalışma yasaklanmalı, örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkının önündeki engeller kaldırılmalıdır. İSG alanında yapılacak düzenlemeler ancak bu şekilde anlamlı olabilir.

SGK ve diğer resmi istatistikler göstermektedir ki, ülkemizde bu konuya gereken önem verilmemedir. Yasa, yönetmelik ve uygulamalarda yetersiz kalınmaktadır. Gerek işveren kesimi, gerekse kamu işvereni konumundaki devlet, neoliberal ekonomik politikaların da etkisiyle konuya gereken özeni göstermemektedir.

Ülkemiz iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda, ölümlü iş kazalarında ise Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır.”


İş cinayetleri 6331 sayılı yasa ile önlenemez

İş kazaları sonucu toplu ölümlerin artması nedeniyle 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası ile iş güvenliği uzmanlığı, hekimliği ve diğer sağlık personeline ilişkin yönetmeliklerde defalarca değişiklik yapıldığını anımsatan Çakar, “Yasa ilk gündeme geldiğinde ve üzerinde yapılan değişiklikler yapıldığında, iş kazaları ve meslek hastalıklarının bu yasa ve mevzuat ile önlenemeyeceğini hep söyledik” ifadelerini kaydetti.

İSG konusunda alınması gereken önlemler

Çakar, İSG alanı üzerine MMO’nun önerilerini şu şekilde sıraladı:


* İdari ve mali yönden bağımsız, üyelerinin çoğunluğu emek ve meslek örgütleri temsilcilerinden oluşması gereken İşçi Sağlığı Güvenliği Enstitüsü kurulmalıdır. Denetim yapan bir yapıda olmalıdır.

* Çalışma yaşamına ilişkin düzenlemeler bu enstitü tarafından bütünüyle yeniden düzenlenmelidir. Esnek ve taşeron çalışma yasaklanmalı, örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkının önündeki engeller kaldırılmalıdır.

* Yeni düzenlemeler, İSG hizmetlerinin “piyasa koşullarında verilmesi” anlayışı ile değil, “İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasının öncelikle işverenin görevi olduğu” ilkesinden hareketle yapılamalıdır. Halen uygulanmakta olan Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) anlayışına son verilmelidir.

* İşyerlerinde görev alacak uzman, hekim, sağlık personeli ve diğer personelin eğitimi İşçi Sağlığı Güvenliği Enstitüsü tarafından verilmelidir. Uzman, hekim, diğer personel ve sağlık personelinin işyerinde yürüttüğü çalışmalar, ilgili meslek örgütleri tarafından denetlenmeli ve mevcut durum Enstitünün yerel birimine raporlamalıdır.

*Uzman, hekim, diğer personel ve sağlık personelinin ücreti Enstitü bünyesinde oluşturulacak bir fondan karşılanmalıdır.

*Çalışan temsilcilerinin koşulsuz iş güvencesi olmalıdır. 30 ve daha fazla çalışanın bulunduğu işyerlerinde İSG Kurulu kurulmalıdır. İşçi eğitimleri Enstitü tarafından gerçekleştirilmelidir.